Cand poti incepe sa oferi apa bebelusilor. Multi parinti nu stiu asta

/ / Modificat: 2024-02-11
Cand poti incepe sa oferi apa bebelusilor. Multi parinti nu stiu asta

 

Apa este unul dintre acele elemente de baza de care orice fiinta umana are nevoie pentru a trai si pe care o ingeram de mai multe ori pe zi. Este atat de prezenta in viata noastra, incat multi oameni cred ca bebelusii, ca si adultii, trebuie sa bea apa des. Realitatea este ca nu se inseala, dar este ceva de nuantat. Bebelusii trebuie sa bea apa, la fel ca si adultii (de fapt, au nevoie de mult mai multa decat adultii), dar apa pe care o beau trebuie sa fie intotdeauna insotita de nutrienti. In caz contrar, bebelusii ar prezenta un risc serios de malnutritie, deoarece stomacul lor ar fi umplut cu apa (care nu ofera nutrienti sau calorii) si, din aceasta cauza, nu ar putea sa se hraneasca in diferite momente ale zilei.

Daca te intrebi la ce ma refer prin "apa cu nutrienti", este foarte simplu: lapte matern sau, in lipsa acestuia, lapte praf. Iata cand sa incepi sa le oferi apa si de cata apa ar putea avea nevoie.

Bebelusii au nevoie de mult mai multa apa decat adultii?

Pare lipsit de sens sa spui "va rog sa nu le dati apa bebelusilor", cand te gandesti ca bebelusii au nevoie de mult mai multa apa decat adultii, dar asa este.

Saptezeci la suta din greutatea corporala a unui sugar (bebelus de la 1 la 24 de luni) este apa, in timp ce la adulti aceasta proportie este de 50 la suta. Deoarece corpul lor contine o proportie mai mare de apa, ei trebuie sa bea zilnic 10-15% din greutatea lor corporala in apa, in timp ce noi, adultii, ne multumim cu 2-4%. Daca am face un calcul proportional si am bea aceeasi cantitate de apa pe care trebuie sa o bea sugarii, probabil ca am muri, deoarece aceasta este echivalenta cu aproximativ 10 litri de apa pe zi.

Dupa cum ziceam, spus asa, pare ca parintii trebuie sa aiba in permanenta in mana o sticla plina cu apa, si totusi nu numai ca nu este asa, dar pana la varsta de sase luni nu trebuie sa guste apa si nici nu este recomandat sa o faca.

Apa pana la sase luni

Bebelusii au nevoie de aproximativ 700 ml de apa pana in a sasea luna de viata. Aceasta cantitate de apa provine din laptele matern la cerere sau din biberoanele cu lapte praf.

Bebelusii mananca des. Bebelusii alaptati la san mananca des, uneori la fiecare ora si uneori mai mult, in timp ce bebelusii hraniti cu lapte praf mananca la fiecare 2-3 ore, uneori mai mult, alteori mai putin. Ei mananca des pentru ca au nevoie de hrana des. Stomacul lor este foarte mic, iar energia pe care o consuma pentru a trai si a creste este mult mai mare, in proportie, decat energia de care avem nevoie noi, in principiu pentru ca noi nu trebuie sa crestem sau sa ne triplam greutatea intr-un an.

Acest lucru inseamna ca, pe langa faptul ca trebuie sa manance des, au nevoie ca ceea ce mananca sa fie incarcat cu nutrienti si energie (stomac mic = hrana mica si foarte concentrata).

Apa intre sapte luni si un an

Sugarii alaptati la san, de regula, continua sa suga frecvent chiar si atunci cand au inceput alimentatia complementara. Acest lucru inseamna ca, de obicei, nu au nevoie de apa suplimentara, desi ar fi bine ca, in timp ce mananca alimente care le-ar putea face sete, sa li se ofere putina apa daca doresc sa o bea.

Apa pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre un an si trei ani

In aceasta perioada, copiii trebuie sa bea aproximativ 1,3 litri de apa. Aceasta cantitate se obtine prin insumarea apei care provine din alimente si a apei pe care o beau copiii. Sa spunem ca, prin scadere, un copil de aceasta varsta ar trebui sa bea aproximativ 0,9 litri/zi, ceea ce echivaleaza cu aproximativ patru pahare de apa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa bebelusi Apa baut bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre