Cauze ascunse ale trezirilor bebelusilor pe timpul noptii

/ / Modificat: 2012-01-10
Cauze ascunse ale trezirilor bebelusilor pe timpul noptii

Trezirile frecvente ale bebelusului pe timpul noptii au loc din doua cauze principale - pentru a fi hranit sau pentru a-i schimba scutecelul. Exista situatii in care micutul se trezeste din cu totul alte motive, durerea fiind unul dintre ele, dar mai poate fi vorba si despre alergie la mancare, reflux gastroesofagian, eruptie dentara sau infectii. Iata cateva motive ascunse ale trezirilor nocturne si semnele care le dau de gol!

Durerile

Una dintre cauzele pentru care bebe se poate trezi noaptea este pentru ca il doare ceva sau se simte rau. Pentru a-ti da seama daca este vorba de o simpla trezire pentru a fi alaptat sau schimbat sau daca este vorba de o cauza medicala, urmareste semnele care indica prezenta unei dureri:

  • se trezeste brusc si izbucneste direct in plans;
  • se zvarcoleste de pe o parte pe alta;
  • nu il poti opri din plans;
  • transpira foarte mult sau face febra;
  • se ghemuieste de durere;
  • nu are nevoie sa fie schimbat si refuza hrana.

Colicile abdominale

Este una dintre afectiunile comune de care sufera un bebe si care nu are un tratament specific, pentru ca nu se cunosc cauzele exacte ale ei. Colicile sunt acele dureri abdominale care fac bebelusul sa se incolaceasca si care pot aparea oricand, inclusiv noaptea. Plansul si ghemuirea sunt principalele semne care le dau de gol.

Refluxul gastroesofagian

Atunci cand micutul sta intins in pat, acizii din stomac urca in esofag si determina aparitia unui disconfort pe care-l numim adesea "arsura la stomac". Refluxul este o conditie medicala frecvent intalnita in cazul bebelusilor si se poate manifesta si pe timpul noptii, daca cel mic nu este pus sa regurgiteze dupa fiecare masa si pastreaza aerul inghitit in stomac.

Alergiile la mancare

Chiar daca este bebe si papa numai lapte, micutul tau tot poate suferi de alergie la mancare. Cauzele ei ar putea laptele praf sau laptele de vaca pe care il consumi tu si care se transmite la el prin alaptare.

Alergia poate fi o cauza a perturbarii somnului celui mic. Urmareste daca este nelinistit in timpul somnului, daca se zvarcoleste mult si daca are multe gaze. Mergi cu el la medic daca sesizezi astfel de simptome.

Viermisorii (oxiurile)

Viermisorii sunt niste paraziti intestinali, iar infestarea este frecventa la copii mici. Chiar daca uneori sunt asimptomatici, oxiurile determina cel mai adesea mancarimi in zona funduletului si apar si in scaunul bebelusului. Mancarimile se accentueaza pe timpul noptii si ii pot disturba somnul. Acesta devine agitat si plange fara incetare.

Totusi, incearca sa urmaresti si alte posibile semne, concentrandu-te mai ales pe depistarea oxiurilor in scaune, dar si pe lipsa poftei de mancare, urticarie, scrasnirea dintisorilor etc.

Infectia la ureche

Infectia la ureche este una dintre cele mai comune la varsta lui si este si foarte dureroasa. De aceea, copiii se pot trezi pe timpul noptii din cauza durerilor provocate de contactul urechiusii cu pernuta patului, care o amplifica.

Se pot sesiza scurgeri ale unui lichid de culoare galbuie din urechea afectata, dar si din nasuc sau ochisori.

Eruptia dentara

Aparitia dintilor de lapte pare sa fie unul dintre principalii vinovati ai trezirilor nocturne si ai iritabilitatii bebelusului.

Iesirea dintisorilor de lapte poate fi insotita de o multime de simptome care nu tin cont de zi sau de noapte - dureri, febra, agitatie, iritabilitate, diaree etc., care pot semnala aceasta problema inconfortabila pentru cei mici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Treziri nocturne bebelusi Infectii bebelusi Eruptia dentara la bebelusi Somn agitat bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre