Alergia la lapte a bebelusului

/ / Modificat: 2012-01-10
Alergia la lapte a bebelusului

Alergia la proteinele din laptele de vaca afecteaza un procent semnificativ de bebelusi si este provocata de o sensibilitate accentuata a organismului nou-nascutului. Aceasta intoleranta se poate manifesta si la varste adulte, insa este mai frecventa in randul copiilor cu varsta mai mica de un an.

Simptomele reactiei alergice pot aparea imediat sau cu intarziere si sunt sesizabile la nivelul tractului gastrointestinal, al aparatului respirator si pe suprafata pielii. Desi oricare dintre elementele proteice continute de laptele de vaca pot fi responsabile pentru declansarea afectiunii, betalactoglobulina este considerata de medici a fi principala vinovata pentru alergia la lapte.

De ce sunt unii bebelusi alergici la lapte?

Alergia la laptele de vaca se produce atunci cand sistemul imunitar al bebelusului confunda componentele proteice cu alte substante nocive pe care organismul trebuie sa le distruga. O prima manifestare a copilului cu acest tip de alergie poate fi o stare de agitatie si iritabilitate imposibil de controlat, in special atunci cand sufera tulburari la nivelul stomacului.

Copiii cu alergie la laptele de vaca pot avea aceleasi reactii si la laptele de capra sau oaie, existand si cazuri de intoleranta la proteinele din laptele de soia.

Bebelusii alaptati de mamicile lor sunt predispusi unui risc mai scazut de a dezvolta aceasta alergie decat cei hraniti cu lapte praf. Cercetatorii nu au reusit sa identifice motivul pentru care unii nou-nascuti sufera de alergia in cauza si altii nu, insa cele mai multe indicii conduc catre o predispozitie genetica.

In mod normal, alergia dispare de la sine pana cand copilul implineste varsta de 3 sau 5 ani. Exista totusi si posibilitatea ca aceasta sa nu dispara niciodata.

Alergia la lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. Cea din urma presupune incapacitatea bebelusului de a digera lactoza si este o afectiune digestiva, pe cand alergia este un raspuns imun cu manifestari clinice diferite.

Foto: linssky.com

Simptomele alergiei la lapte

Simptomele alergiei la proteinele din lapte apar in general in primele luni de viata, imediat dupa ingestie sau dupa 7 sau 10 zile in urma consumului. A doua varianta este mai comuna.

Bebelusul poate prezenta diaree (uneori cu continut de sange), varsaturi, inclestarea maxilarului, iritabilitate crescuta si iritatii la nivelul pielii. Alte simptome specifice sunt mancarimea si umflarea fetei, a buzelor si gurii, ochi umezi sau scurgeri nazale.

Exista si situatii mai rare, cand se instaleaza socul anafilactic cu manifestari grave la nivelul pielii, stomacului, sistemului respirator si cel al tensiunii arteriale.

Diagnosticarea alergiei la lapte

In cazul in care banuiesti ca bebelusul tau ar putea suferi de alergia la lapte, suna imediat medicul pediatru pentru un examen medical. In completarea coproculturii si a testului de sange, medicul va efectua si o analiza dermatologica pentru depistarea alergiilor.

Aceasta din urma presupune introducerea unei cantitati mici de proteina lactica sub piele cu ajutorul unei seringi. Daca zona respectiva se umfla si reactioneaza in mod evident la contactul cu substanta, inseamna ca micutul tau este alergic.

Tratamentul alergiei la lapte

Daca bebelusul tau a fost diagnosticat cu alergia la lapte, iar tu il alaptezi, este foarte important sa renunti o vreme la consumul lactatelor pentru a evita tranzitia proteinelor daunatoare in laptele matern. Un specialist in nutritie iti poate oferi cateva alternative prin care sa-ti asiguri aportul de calciu in organism.

Apoi, trebuie sa fii atenta la etichetele produselor alimentare pe care le cumperi si sa verifici daca au sau nu proteine lactice in continut. Medicul iti poate recomanda un lapte praf special hipoalergenic disponibil pe piata, pentru a evita eventuale reactii agresive ale organismului micutului tau.

Laptele de capra si cel obtinut din orez sau migdale nu sunt recomandate pentru a fi consumate de copii.

Odata ce ai schimbat in mod radical alimentatia bebelusului tau, simptomele alergiei la lapte ar trebui sa dispara intr-un interval de 2 sau 4 saptamani. Doctorul te va sfatui cel mai probabil sa mentii dieta speciala pana cand micutul tau implineste cel putin un an, ca apoi sa incepi sa reintroduci treptat in alimentatie laptele vaca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie lapte bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre