Bebelusul de 10 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2014-01-16
Bebelusul de 10 luni si 1 saptamana

La varsta de 10 luni si 1 saptamana (41 saptamani), bebelusul tau este destul de independent in miscari si activitati, iar registrul comunicarii cu el se dezvolta si incepe sa interactioneze mai complex cu cei din jur. Pana si tu resimti diferenta dintre modul in care reuseai sa te intelegi cu el in urma cu 1-2 luni si usurinta cu care reusesti acum sa comunici cu bebelusul. Cu toate acestea, vei avea de infruntat micile nazbatii ale micutului: cazaturi, lovituri, dar si crizele de isterie sau tentativele de a te sfida. Descopera cele mai importante achizitii din dezvoltarea bebelusului la varsta de 41 de saptamani!

Bebelusul de 41 de saptamani (10 luni si 1 saptamana) incepe sa isi dezvolte din ce in ce mai mult personalitatea.

Poate sa fie foarte sociabil si sa zambeasca tuturor sau poate sa fie timid si sa se ascunda atunci cand cineva incearca sa vorbeasca cu el, poate sa fie foarte indraznet cand vine vorba de situatii noi sau poate sa fie rezevat si sa cantareasca situatia inainte de a actiona.


Tot la aceasta varsta bebelusul tau incepe sa isi contureze pe langa personalitate si un pic de incapatanare asa ca s-ar putea sa intampini ceva greutati sa il determini sa faca ceea ce vrei tu.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 10 luni si 1 saptamana

Dezvoltarea fizica a bebelusului este completa la aceasta varsta, cel putin din punct de vedere al motricitatii grosiere. La capitolul motricitate fina, bebelusul mai are de invatat si exersat destule abilitati, dar progreseaza constant.

La varsta de 41 de saptamani, copilul are o mobilitate foarte crescuta. Reuseste sa se ridice singur in picioare si sa faca destul de multi pasi de unul singur, fara sprijin. Va mai lua cateva cazaturi bune in procesul de deprindere a abilitatii de a merge singur si de a-si mentine echilibrul. Chiar si motricitatea fina cunoaste progrese in aceasta saptamana.

Copilul reuseste sa isi controleze mai bine mainile si degetele. Reuseste sa isi imbunatateasca abilitatea de a prinde obiecte cu toata manuta, nu doar cu degetelele. Din momentul in care isi dezvolta aceasta abilitate, copilul este apt sa prinda in manute obiecte de diferite forme si dimensiuni.

bebe-10-luni

Comunicarea bebelusului la 10 luni si 1 saptamana

Comunicarea se dezvolta din ce in ce mai mult in a 41-a saptamana de viata a micutului si dialogurile purtate cu el sunt foarte interesante. Fii pregatita sa auzi constant sunete noi din gurita bebelusului.

Va incerca sa imite cuvinte pe care le aude frecvent in jur. Este perioada in care poceste pronuntia cuvintelor: in loc de "tata" ar putea spune "dada", in loc de "apa" ar putea pronunta "aba" sau "baba" etc. Este recomandat sa incerci intotdeauna sa il corectezi si pronunti corect cuvintele atunci cand vorbesti cu el. De exemplu, dupa ce copilul cere "baba" sau "aba", intreaba-l clar si raspicat "vrei apa?" si accentueaza cuvantul "apa".

Procedeaza la fel si cu celelalte cuvinte pe care le poceste, deoarece numai auzindu-le pronuntate corect in mod constant va reusi sa-si corecteze, in timp, pronuntia si sa vorbeasca corespunzator. In plus, copilul intelege din ce in ce mai multe lucruri si informatii pe care i le transmiti, ceea ce il transforma intr-un partener veritabil de dialog.

Stie, dupa tonul vocii tale, cand esti suparata sau furioasa atunci cand i te adresezi sau cand esti bucuroasa si ii vorbesti cu dragoste si afectiune. Si din punct de vedere social, dezvoltarea lui cunoaste un salt urias. Incepe sa isi arate coltii personalitatii, sa isi contureze preferinte in ceea ce priveste persoanele cu care prefera sa stea sau sa interactioneze si cele in preajma carora nu isi doreste sa fie.

La varsta de 10 luni si 1 saptamana, bebelusul tau este foarte sociabil cu persoanele pe care le agreeaza si isi manifesta acest comportament prietenos prin zambete, rasete, chicoteli, atingeri etc. In schimb, este incruntat, agitat si anxios in compania persoanelor care nu ii sunt pe plac.

Copilul este capabil sa constientizeze ca este o persoana cu totul diferita de parinti sau de alte lucruri din mediul inconjurator. Se vede pe sine ca o entitate separata si este foarte vulnerabil din punct de vedere emotional.

Articole si informatii utile despre bebelusul de de 41 de saptamani (10 luni si 1 saptamana)

Bebelusul la 10 luni
Greutatea la copilul de 10 luni
Retete pentru 9-10 luni
Bebelusul meu de 10 luni are zona ochilor (in zona cearcanelor) umflata
Gustarea de la ora 10 la un bebe de 10 luni
Jucarii care ajuta la dezvoltarea bebelusului

Somnul bebelusului la 10 luni si 1 saptamana

Nici la inceputul varstei de 10 luni, somnul bebelusului nu sufera foarte multe modificari fata de saptamanile trecute. Daca in primele luni de viata, somnul predomina programul zilnic al bebelusului, in apropiere de varsta de 1 an, interesul copilului pentru somn, dar si nevoia de a dormi a acestuia scad semnificativ pe timpul zilei.

Copilul este dornic sa alerge, sa invete si sa exploreze lucrurile din jur si nu este interesat sa doarma. Bebelusul doarme aproximativ 14 ore zi, dintre care aproximativ 11-12 sunt repartizate pe timpul noptii. Spre sfarsitul primului an de viata, bebelusul renunta la o mare parte din somnul din timpul zilei.

La aceasta varsta, va mai dormi o singura data in timpul zilei, dupa-amiaza, aproximativ 2 ore. Chiar si aceasta repriza de somn va incepe sa fie din ce in ce mai scurta. Din dorinta de a explora cat mai multe lucruri, copilul va avea tendinta de a amana ora de somn, de seara.

Pentru a evita sa ai probleme cu el la adormire, incearca sa respecti, seara de seara, ritualul de somn - baie, masaj, masa, muzica etc. - care "anunta" copilul ca este timpul pentru somn.

Alimentatia bebelusului la 10 luni si 1 saptamana

Orarul meselor unui bebelus de 10 luni si 1 saptamana este aproximativ la fel cu cel de acum cateva saptamani. Bebelusul tau are, in continure, in program, 3 mese principale (formate din alimente solide) si 2 de lapte.

Laptele ramane o sursa importanta de hrana, chiar daca va scadea destul de mult cantitativ in meniu. Acesta va fi servit copilului dimineata si seara, simplu sau amestecat cu cereale pentru bebelusi. Gustarile oferite bebelusului la varsta de 41 de saptamani trebuie sa aiba o consistenta din ce in ce mai tare.

Ofera-i copilului legume crude, paine prajita si biscuitei pentru rontait, deoarece ii ofera alinare si pentru durerile de gingii cauzate de eruptia dentara care este in plina desfasurare. Bebelusul face progrese si in ceea ce priveste abilitatea de a se hrani singur.

Antrenamentul inceput in urma cu ceva timp, cand la fiecare masa i-ai pus la dispozitie o lingurita pe care s-o manevreze in fel si chip astfel incat sa-i gaseasca utilizarea, incepe sa dea roade. Nu este capabil sa tina corect o lingurita in mana, dar va incerca sa o prinda cu toate degetelele (cu pumnul) si sa o duca la gurita.

Este o perioada in care mesele bebelusului sunt adesea un mic razboi al alimentelor. Din dorinta de a manca singur, bebe se murdareste peste tot si are tendinta de a imprastia mancarea in jurul lui. Si dezordinea face parte din antrenamentul prin care invata sa manance singur, asadar, fii pregatita sa strangi si cureti mereu dupa masa copilului.  

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 10 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 10 luni Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre