Iritatia produsa de scutece

/ / Modificat: 2017-05-10
Iritatia produsa de scutece

Iritatia de la scutec nu arata intotdeauna la fel. Daca bebelusul tau este iritat si rosu in zona scutecului este foarte posibil sa aiba asa ceva. Pielea lui s-ar putea de asemenea sa fie putin inflamata si calda cand o atingi. Iritatia de la scutec poate fi foarte usoara – cateva pete rosii care inteapa la atingere pe o suprafata mica sau destul de extinsa, cu umflaturi rosii intinse care se intind pe burtica si coapsele bebelusului tau. 

Totusi, nu trebuie sa intri in panica: orice bebelus face o astfel de iritatie la un moment dat, in special in primul an de viata.

Cauzele de iritatie produse de scutece la bebelusi

Iritatia de la scutec poate fi cauzata de orice, de la un nou fel de mancare pana la urina bebelusului tau. Iata cele mai frecvente cauze:

Umezeala. Chiar si cel mai absorbant scutec lasa umezeala pe pielea delicata a bebelusului tau. Cand urina bebelusului se amesteca cu aceste bacterii din scaun, formeaza hidrat de amoniu, care poate fi foarte aspru.

Este mult mai probabil ca un bebelus care este lasat intr-un scutec murdar mai mult timp sa dezvolte o iritatie de la scutec, orice bebelus cu o piele sensibila se poate irita, chiar daca parintii lui ii schimba scutecul la timp de fiecare data.

Sensibilitate la caldura sau substante chimice. Iritatia copilului tau poate fi rezultatul frecarii scutecului de piele, mai ales daca este deosebit de sensibil la substante chimice cum ar fi parfumul din scutece sau detergentii folositi la spalarea panzelor utilizate pe post de scutec.

Iritatia poate aparea si de la o lotiune sau pudra care nu se potrivesc cu pielea delicate a bebelusului.

Alimente noi. Bebelusii fac foarte frecvent iritatii de la scutec atunci cand incep sa manance alimente solide sau cand sunt introduse alimente noi. Orice fel de mancare noua schimba compozitia scaunului. In cazul in care alaptezi, pielea bebelusului tau poate chiar sa aiba o reactie la ceea ce mananci.

Infectia. Zona scutecului este calda si umeda, exact mediul favorit al bacteriilor. Asadar este usor pentru o infectie sa se dezvolte la acel nivel si sa cauzeze o iritatie, mai ales in cutele pe care le formeaza pielea bebelusului.

In plus, copiii carora li se administreaza antibiotice (sau ale caror mame care alapteaza fac tratament cu antibiotice) fac uneori infectii deoarece antibioticele reduc numarul de bacterii sanatoase care echilibreaza pielea aparand-o impotriva altor bacterii daunatoare. Antibioticele pot cauza de asemenea diaree, care contribuie la aparitie iritatiei de la scutec.

Afta este o infectie orala. Unii copii cu afta dezvolta o astfel de infectie si in zona scutecului.

Ar trebui sa il duc pe bebelusul meu la medic pentru o iritatie de la scutec?

Probabil nu este necesar. Cu putina atentie, iritatia va trece in 3 sau 4 zile fara sa fie nevoie sa mergi la medic.

Daca iritatia arata ca si cum ar fi infectata (are basici, cosi cu puroi, intarituri galbene care curg sau rani deschise), trebuie sa mergi la medic. Acesta ii va prescrie un antibiotic local sau oral.

Pentru o iritatie de la scutec provocata de o infectie, medicul tau ar putea prescrie un medicament antifungic pentru uz local. Trebuie sa mergi la medic si in cazul in care bebelusul tau face febra sau iritatia lui nu dispare dupa cateva zile de tratament.

Tratamentul iritatiei produse de scutece

Pastreaza-l pe copilul tau curat si uscat schimband scutecul frecvent. Acest lucru inseamna ca va trebui sa il trezesti si in timpul noptii ca sa il schimbi.

Sterge zona scutecului bine la fiecare schimbare de scutec. Unii parinti tin tampoane de bumbac si o sticla cu pulverizator sau un vas cu apa calda pe masa pentru a-l curata pe bebelus usor si bland. Bate usor pielea bebelusului tau pana se usuca – nu freca!

Folosirea unui unguent protector – unul care formeaza o bariera protectoare pe piele – dupa fiecare schimbare de scutec poate ajuta la protejarea pielii iritate de scaun si urina. Exista mai multe unguente bune de acest gen pe piata, inclusiv unguent pe baza de petrol si oxid de zinc, care este mai gros si mai bun pentru protejarea pielii sensibile.

Lasa scutecul copilului tau mai larg sau foloseste un scutec care ii este putin mai mare pentru a asigura o circulatie mai buna a aerului. Daca bebelusul tau poarte scutece din panza, nu folosi pantaloni din plastic.

Cand vremea este calda si copilul tau se poate juca afara sau in camera pe o podea care se poate spala usor, lasa-l fara scutec (sau unguent) cat poti de mult in fiecare zi. Expunerea la aer va grabi vindecarea. Lasa-l sa doarma in funduletul gol de fiecare data cand are iritatie. Un asternut din plastic sub cel de panza, va ajuta la protejarea saltelei.

Prevenirea iritatiei

Cea mai buna aparare impotriva iritatiei de la scutec este un fundulet uscat, de aceea este recomandat sa ii schimbi scutecul copilului tau cat mai repede dupa ce se uda sau se murdareste.

Curata-i zona genitala foarte bine la fiecare schimbare de scutec. Bate-i pielea usor pana cand se usuca – nu o freca niciodata. Daca bebelusul tau pare predispus la iritatia de la scutec, da-i cu unguent la fiecare schimbare de scutec. Exista mai multe unguente bune de acest gen pe piata, inclusiv unguent pe baza de petrol si oxid de zinc, care este mai gros si mai bun pentru protejarea pielii sensibile.

Nu mai folosi pudra de talc deoarece praful ii face rau la plamani daca il respira. Daca vrei sa folosesti pudra, alege una pe baza de amidon care este mai sigura. Pune pudra in palma ta, departe de copilul tau; niciodata direct sau aproape de pielea sa si pastreaza tubul undeva departe de el. La fiecare schimbare de scutec, spala atent toata pudra care se acumuleaza cand pielea copilului tau face cute.

Atunci cand copilul tau incepe sa manance mancaruri solide, introdu doar cate un tip nou de mancare. Daca astepti cateva zile fara sa ai dai ceva nou, vei putea sa iti dai seama mult mai usor daca iritatia este cauzata de o sensibilitate la mancare sau nu, iar daca intr-adevar mancarea este cauza, o poti elimina pentru o perioada.

Nu strange scutecul prea tare si lasa loc aerului sa circule. Hainele largi ii vor permite pielii bebelusului tau sa respire. Evita pantalonii din plastic sau alte materiale care nu permit aerului sa treaca prin ele.

Nu spala scutecele din panza cu detergenti care contin parfum si elimina balsamul – ambele pot irita pielea bebelusului tau. Foloseste apa fierbinte si spala de doua ori scutecele copilului tau. Poti adauga si o jumatate de ceasca de otet la prima spalare pentru a elimina iritantii alcalini.

Alapteaza-l cat de mult poti. Alaptatul ii creste rezistenta la infectii in general si probabil nu va mai avea nevoie nici de antibiotice, care pot contribui la iritatia de la scutec.

Daca bebelusul tau este ingrijit de altcineva in timpul zilei, ai grija ca acea persoana sa inteleaga importanta acestor masuri preventive.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece Scutece bebelusi Iritatia pielii copii

Articole recomandate

Citeste si despre