Cand introducem hrisca in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2015-02-06
Cand introducem hrisca in alimentatia copilului

Hrisca este o pseudocereala cu proprietati nutritionale excelente, cunoscuta si sub numele de "graul fara gluten". Ea poate fi introdusa in alimentatia copilului incepand cu varsta de 8 luni, cu permisiunea medicului pediatru, prin respectarea regulii de 4 zile (deoarece are potential de alergen).

Mineralele din compozitia sa (zinc, fier, seleniu, magneziu, fosfor si potasiu), alaturi de vitaminele pe care le contine, transforma hrisca intr-un super-aliment pentru cresterea armonioasa a celor mici.

Iata cum o poti prepara pentru copilul tau si alte informatii importante despre aceasta planta comestibila foarte hranitoare!

Ce vitamine si minerale contine?

Hrisca se remarca prin aportul ei superior de fibre (de circa 5 g intr-o cantitate de 100 de g), carora li se adauga mineralele esentiale magneziu, potasiu, fosfor, zinc si fier (toate cu un rol esential in dezvoltarea copiilor aflati in crestere).

Pseudocereala este o sursa excelenta de vitamina K, aminoacizi esentiali (arginina, lizina, threonina, triptofanul, cisteina) si antioxidanti (rutin, taninuri), in schimbul unui aport redus de calorii. Deoarece nu contine gluten si foarte putine glucide, hrisca poate fi consumata si in cazul unei intolerante la gluten (boala celiaca).

Hrisca are un indice glicemic mai mic decat orezul, porumbul sau graul, energizand fara sa creasca nivelul glicemiei in sange. Pana la 90% din proteinele continute de hrisca au un aport nutritiv biologic. Acelasi aliment furnizeaza mai mult fier si mai mult calciu decat graul.

Vitamine:


  • Tiamina;
  • Riboflavina;
  • Niacina;
  • Vitamina B6;
  • Vitamina E;
  • Acid folic;
  • Acid pantotenic.

Minerale:


  • Calciu;
  • Fier;
  • Magneziu;
  • Fosfor;
  • Potasiu;
  • Sodiu;
  • Zinc;
  • Cupru;
  • Mangan;
  • Seleniu.

Cum alegi hrisca pentru masa copilului?

Indiferent de forma in care o achizitionezi (vrac, ambalata, faina de hrisca sau cereale solubile), ai grija sa nu prezinte semne ca ar fi fost depozitata in conditii de umezeala. Cutiile trebuie sa fie inchise etans si sa nu fie patate sau crapate in anumite zone.

Depoziteaza hrisca intr-o zona intunecata, racoroasa si uscata, astfel incat sa nu fie expusa pericolului de a rancezi sau mucegai. Ai grija ca faina de hrisca sa o pastrezi intr-un ambalaj inchis perfect, la frigider (este mai perisabila decat alte tipuri de cereale macinate fin).  

La ce mese o introduci?

Cerealele solubile din hrisca pot fi introduse la masa de seara a copilului. Semintele de hrisca fierte pot fi pasate cu usurinta si introduse in piureuri de legume si fructe, la masa de pranz. Cand copilul mai creste, poti inlocui orezul cu hrisca in felurile de mancare pe care le gatesti de obicei acasa.

Cum pregatesti si servesti hrisca?

In afara de cerealele solubile, care se dizolva pur si simplu in lapte, iaurt sau apa, hrisca propriu-zisa trebuie sa fie hidratata inainte de gatire si fiarta foarte bine (mai ales pentru meniul unui bebelus). Pune hrisca la inmuiat 10-12 ore inainte sa o introduci in supe, tocanite sau piureuri, apoi fierbe-o 10-12 minute, pana devine moale.

Poti prepara si salata de sfecla cu hrisca (de la 2 ani in sus) sau hrisca cu legume si pui (de la 12 luni). Incepand cu varsta de 18 luni, poti oferi copilului un mic dejun satios, preparat din hrisca hidratata, miere si catina.

Fulgii de hrisca pot fi transformati intr-un terci hranitor prin fierbere. Sub forma de faina, hrisca se poate ingloba ca atare in diverse retete de cocaturi (paine, prajituri, biscuiti etc.), in combinatie cu faina integrala de grau.

Cu ce alte alimente o poti combina?

Hrisca se combina intr-un mod fericit cu diverse legume pentru o varietate de mancaruri si salate. Se poate asocia cu fructe proaspete sau uscate (caise, stafide, curmale etc.), in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla copilul.

Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului hrisca? Stiai despre toate beneficiile sale nutritionale? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat hrisca, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre