Dezvoltarea fizica a copilului

Intrebare:

- Am o fetita de 3 ani si are 12 kg, torace 48 cm, craniu 49 si talie 90 cm. Este subdezvoltata? A fost nascuta de 2.5 kg, in comparatie cu ceilalti copii de varsta ei este foarte mica.

Raspuns: 

Dezvoltarea fizica a copiilor variaza in limite foarte largi, depinzand de greutatea si talia la nastere, de alimentatie si starea de sanatate dar si de zestrea genetica (talia parintilor sau bunicilor) si nu in ultimul rand de zona geografica si particularitatile climatice.

In trecut, pentru aprecierea dezvoltarii staturo-ponderale la copii peste 2 ani se utilizau formulele: G=9+2xV si T=80+2xV, unde V este varsta in ani, G – greutatea si T-talia. S-a renuntat insa la utilizarea lor, tocmai datorita variatiilor individuale foarte mari.

In prezent aprecierea dezvoltarii copiilor se face in functie grafice si tabele, alcatuite prin studiul unui mare numar de copii, diferentiat pe zone geografice, mediu urban sau rural, rasa si sex; aceste tabele contin valorile medii obtinute, fiind acceptate anumite variatii de la aceasta medie.Astfel valorile medii pentru o fetita de 3 ani, din mediul urban, in tara noastra sunt:

Talia: 94,8 cm +3,74 (91,06-98,54)

Greutatea: 14, 26 + 1,49 (12,77 -15,75)

Perimetrul toracic: 51,3 +2,13 (49,17 – 53,43)

Perimetrul cranian: 48,57 + 1,49 (47,8 – 50,06)

Asadar, dupa cum puteti trage si dumneavoastra concluzia, fetita dumneavoastra se incadreaza in aceste limite, chiar daca la limita inferioara.

Avand in vedere ca a avut o greutate mica la nastere, este explicabila aceasta diferenta fata de ceilalti co pii de varsta ei.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul