Cand introducem fasolea verde in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-03-22
Cand introducem fasolea verde in alimentatia copilului

Fasolea verde, una dintre cele mai bogate legume in fibre, fier, dar si in acizi grasi Omega 3, poate fi introdusa in meniul bebelusului de pe la varsta de 6-8 luni. Face parte dintre legumele care pot fi introduse inca de la inceputul diversificarii, datorita texturii usor digerabile si a riscului scazut de alergii.

Ce vitamine si minerale contine?

Putina lume stie ca fasolea verde este o leguma care abunda in substante nutritive esentiale pentru sanatatea copilului. Desi se stie ca face parte dintre legumele verzi care contin numerosi antioxidanti cu rol puternic impotriva imbatranirii premature, fasolea verde contine o serie de vitamine si minerale importante pentru dezvoltarea din copilaria timpurie:

Vitamine:

Vitamina A
Vitamina B1
Vitamina B3
Vitamina B9
Vitamina K

Minerale:

Calciu
Magneziu
Fier
Fosfor
Potasiu

Ce beneficii are pentru sanatate?

Printre principalele beneficii pe care fasolea verde le are pentru cresterea si dezvoltarea copilului, la varste mici, se numara:

- intarirea sistemului imunitar;
- energizarea organismului;
- prevenirea cancerului;
- intarirea oaselor si a danturii;
- prevenirea anemiei;
- prevenirea diabetului prin reglarea glicemiei;
- imbunatatirea vederii;
- prevenirea bolilor de inima;
- prevenirea afectiunilor digestive.

Cum alegi fasolea verde pentru masa copilului?

Fasolea verde se comercializeaza pe piata in mai multe forme: proaspata, congelata sau conservata. Cel mai indicat este sa folosesti fasolea proaspata in retetele pe care le prepari bebelusului. Cu toate acestea, specialistii sustin ca si fasolea congelata isi pastreaza proprietatile nutritive, de aceea, poate fi introdusa in retetele din timpul diversificarii. Atunci cand cumperi fasole proaspata, este important sa respecti cateva criterii in selectarea pastailor:

- trebuie sa fie netede, fara pete si bataturi;
- trebuie sa se rupa usor si sa nu fie elastice, caz in care este posibil sa fie vestejite;
- nu trebuie sa fie fibroase si cu ate;
- trebuie sa aiba o culoare verde sau galben aprins.

La ce mese introduci fasolea verde?

Fasolea verde trebuie introdusa in mesele de pranz ale copilului, iar pe masura ce creste, isi va face loc si printre preparatele oferite la cina.

Cum pregatesti si servesti fasolea verde?

Fasolea verde se serveste bebelusului sau copilului mic doar procesata termic. Cele mai recomandate metode de preparare sunt gatirea la aburi sau fierberea. Fasolea verde se serveste, la inceput, doar sub forma de piure, bine pasata, in combinatie cu alte alimente. Se poate adauga si in smoothie-urile de legume. Din cauza texturii fibroase, fasolea fiarta sau gatita la aburi este greu de pasat cu furculita sau mixerul. Pentru a preveni riscul de inecare din cauza bucatilor mari sau resturilor atoase, este recomandat sa folosesti blenderul in pasarea legumelor, pentru a obtine o textura cat mai fina si cremoasa. Fasolea poate fi servita copilului mic atat sub forma de piure, cat si sub forma de supe creme, bundinci de legume, iar pe masura ce creste si isi dezvolta abilitatea de a mesteca, sub forma de tocanite.

Cu ce alte alimente o poti asocia?

Fasolea verde poate fi asociata in mancarurile pentru bebelus cu o sumedenie de legume: morcov, telina, dovlecel, patrunjel. Insa poate fi adaugata si in preparatele din cereale: ovaz, orez, linte etc.

Tu la ce varsta ai introdus prima oara fasolea verde in meniul diversificat al copilului? La ce retete delicioase o folosesti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre