Cand introducem carnea de curcan in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-02-17
Cand introducem carnea de curcan in alimentatia copilului

Carnea de curcan este, la fel ca si cea de pui, o sursa grozava de fier, zinc si alte minerale esentiale pentru cresterea bebelusului. Multi medici o considera o alternativa chiar mai sanatoasa decat puiul. Curcanul prezinta cateva mici diferente nutritionale, dar si de preparare in comparatie cu puiul, desi ambele tipuri de carne se introduc la aceeasi varsta si au aceleasi beneficii pentru sanatatea copilului.

Cand o introduci in alimentatie?

Potrivit recomandarilor facute de Asociatia Americana de Pediatrie, carnea de curcan poate fi introdusa in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 7-8 luni, la fel ca si cea de pui.  

Ce vitamine si minerale contine?

Carnea de curcan este o sursa importanta de proteine si fier, un mineral esential in combaterea anemiei (afectiune frecventa la bebelusi si copii mici). Curcanul are mai putine calorii si grasimi decat puiul, ceea ce il face o alternativa ceva mai sanatoasa. Pe langa aceste substante nutritive esentiale, carnea de curcan este bogata si in alte vitamine si minerale esentiale:

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitamine B (inclusiv acid folic);
  • Vitamina D.

Minerale:


  • Potasiu;
  • Magneziu;
  • Zinc;
  • Calciu;
  • Fosfor.

Printre principalele beneficii ale carnii de curcan, se numara:

  • intarirea sistemului imunitar;
  • combaterea cancerului;
  • intarirea sistemului osos;
  • imbunatatirea activitatii sistemului nervos central;
  • prevenirea bolilor de inima etc.

Cum alegi carnea de curcan?

La fel ca si puiul, curcanul se gaseste pe galantarele magazinelor fie intreg, fie bucati. Cele mai indicate parti ale curcanului in alimentatia bebelusilor sunt pulpele (inclusiv ciocanelele), adica bucatile de carne care au parti inchise la culoare, intrucat sunt mai bogate in fier. In plus, au o textura mai prietenoasa cu stomacul bebelusului si sunt mai usor de pasat in mancaruri, dupa prepararea termica.

Cumpara carne de curcan bio, pentru a evita hormonii de crestere si antibioticele cu care sunt tratate pasarile crescute industrial, si asigura-te ca produsul se inscrie in termenul de valabilitate inscris pe ambalaj.  

La ce mese o introduci?

La fel ca si puiul, curcanul poate fi introdus, la inceput, la mesele de pranz in meniul bebelusului (orele 12:00-13:00). Pe masura ce va creste, va putea fi adaugat si in preparatele pentru cina.

Cum pregatesti si servesti carnea de curcan?

Carnea de curcan trebuie preparata termic, inainte de a fi servita copilului. Spre deosebire de cea de pui, are un timp de fierbere sau coacere mai mare, de pana la 2 ore. Este important sa fie bine preparata, intrucat exista riscul de contaminare cu salmonella, o bacterie care se gaseste in carnea cruda si este periculoasa pentru bebelus.

Cel mai indicat este sa prepari carnea la cuptor ori fiarta, intrucat pastreaza cei mai multi nutrienti esentiali dupa gatire.  

Cu ce alte alimente o poti asocia?

Carnea de curcan se asociaza, la inceputul diversificarii, cu legumele folosite in prepararea supelor - morcovi, albitura, ardei, telina, dovlecei. Surprinzator, carnea de curcan, la fel ca si cea de pui, se combina foarte bine si cu fructele - mere, caise etc. Ulterior, dupa ce sistemul digestiv o tolereaza mai bine, poate fi combinata si cu cereale.  

Tu la ce varsta i-ai oferit bebelusului prima oara carne de curcan? Ti se pare ca cel mic tolereaza mai bine carnea de curcan decat cea de pui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre