Lucruri pe care nu le stiai despre invatatul copilului la olita

/ / Modificat: 2012-01-10
Lucruri pe care nu le stiai despre invatatul copilului la olita

Invatarea copilului la olita este un proces destul de dificil, care scoate frecvent peri albi parintilor. Cei care au trecut prin asta stiu cel mai bine si s-au hotarat sa ofere o mana de ajutor si celor mai putin experimentati.

Iata cateva lucruri pe care le-ar fi placut sa le stie in timp ce incercau sa obisnuiasca copilul cu olita!

Ai rabdare si fii perseverenta!

Trecerea de la scutec la olita poate fi un proces lung sau un eveniment neasteptat, brusc si fara prea multe batai de cap.

Este recomandat totusi sa iti creezi asteptari realiste, sa te inarmezi cu multa rabdare si sa pleci la "razboiul" scutecelor impotriva olitelor cu gandul ca oricat ar dura, vei fi pregatita sa faci fata greutatilor.

Nu renunta nici la speranta ca poti reusi mai repede. S-ar putea sa fii luata prin surprindere si sa constati ca invatarea cu olita poate dura cateva ore sau zile si nu luni sau ani. Pastreaza-ti speranta si optimismul!

Pregateste-te sa fii obosita, iritata si coplesita!

Orice ar zice unii parinti, acest proces se poate dovedi un maraton destul de epuizant pentru tine. Acesta este adevarul si trebuie sa fii pregatita sa il infrunti si sa combati efectele, inainte ca ele sa te napadeasca.

Obisnuirea micutului cu olita solicita mult timp, efort si atentie din partea ta. Toate acestea pe langa celelalte treburi zilnice pe care le ai de facut.

Incearca sa le iei pe rand si sa mai cedezi din unele activitati sau sarcini si altor persoane.

Fii pregatita sa il inveti de la varste foarte mici!

Chiar daca unii medicii sustin ca in jurul varstei de 1 an si jumatate este cel mai bine sa incepi sa pui copilul pe olita, trebuie sa fii pregatita sa ii faci cunostinta cu ea chiar si mai repede.

Urmareste semnele pe care ti le da copilul. Iar daca pare dornic sa jongleze cu olita si sa scape mai repede de scutec, nu ezita sa incepi sa il inveti.

Important este sa te asiguri ca micutul are varsta potrivita pentru a sta singur in fundulet si ca nu isi pune in pericol sanatatea coloanei vertebrale.

Alege chilotei cu banda elastica!

Procesul invatarii copilului la olita nu consta doar in abilitatea de a o folosi. In timpul acestuia, micutul tau invata si alte lucruri, cum ar fi capacitatea de a se imbraca si a se dezbraca.

Pentru a facilita acest proces, alege chilotei si pantalonasi care sa dau jos usor. Nu vrei ca micutul sa isi prinda urechile in butoane, nasturi, capse sau fermoare si sa se lase pagubas de la prima incercare.

Recompenseaza-l din cand in cand!

Stii foarte bine ca mituirea copilului pentru a face diverse lucruri este aspru criticata de specialisti. Insa trebuie sa recunosti ca uneori este singura solutie pentru a-l determina sa te asculte.

Nu este nimic rau in a-l mitui din cand in cand pe micutul tau sa faca la olita sau a-l recompensa dupa fiecare reusita. Atunci cand esti la capatul puterilor sau rabdarii, mai bine apelezi la acest truc decat sa renunti complet. Dar nu trebuie sa faci din el o obisnuinta!

Daca simti ca nu merge, fa o pauza!

Nu trebuie sa fortezi copilul si nici sa te epuizezi pentru a-l obliga sa faca la olita. Daca ai incercat deja cateva zile sau saptamani la rand si micutul opune rezistenta, renunta pentru moment. Nu este nimic rau in asta!

O pauza este indicata atunci cand copilul nu este pregatit pentru a-si lua la revedere de la scutecelul care-i asigura atat de mult confort. Insa nu astepta foarte mult. Revino la programul de "antrenament" dupa 1-2 luni!

Alege olita potrivita!

O parte a succesului in obisnuirea micutului cu olita consta in alegerea olitei perfecte. Aceasta nu numai ca trebuie sa fie potrivita ca marime, dar trebuie sa ii placa si copilului.

Exista o sumedenie de produse pe piata - unele cu desene, altele cu dotari precum scaunel, spatar, manere etc. - trebuie sa o alegi pe cea mai frumoasa, dar si practica dintre ele.

Nu ii lua copilului de la inceput o olita care are imprimate diverse imagini. S-ar putea sa fie tentat sa se joace cu ea, in loc sa o foloseasca pentru a-si face nevoile. Desenele ii distrag atentia si copilul nu se mai concentreaza pe ceea ce trebuie. Opteaza pentru dispozitive colorate, dar fara personaje sau animalute si cat mai potrivite ca marime.

Il poti lua cu tine la cumparaturi pentru a testa marimea lor si il poti lasa chiar pe el sa aleaga dintre cateva modele, selectate in prealabil de tine. Acum, ca a ales-o el, s-ar putea sa fie mai dornic sa o foloseasca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatatul la olita Trecere scutec olita Probleme invatare olita Trucuri invatare olita Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre