Medicul Mihai Craiu, despre simptomele covid la copii. Trei semne care trebuie sa ingrijoreze parintii

/ / Modificat: 2021-09-16
Medicul Mihai Craiu, despre simptomele covid la copii. Trei semne care trebuie sa ingrijoreze parintii

Medicul pediatru Mihai Craiu, la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a explicat, in cadrul unui interviu pentru hotnews.ro, care sunt principalele simptome covid in cazul copiilor. Pediatrul a atras atentia asupra a trei semne care ar trebui sa ingrijoreze toti parintii in cazul unei infectii cu coronavirus. 

"Parintii ar trebui sa se uite la copiii lor exact cum o faceau inainte de pandemie - daca acel copil este febril, refuza alimentatia sau are dureri pe care nu le avea in ziua precedenta, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales daca merge in comunitate.

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la coma, existand astfel de situatii la sugari. Spre deosebire de adulti, in cazul copiilor raspunsul organismului la agresiunea virala este mai general - pare ca sufera si burta, si pielea, si cavitatea orala. Este importanta orice fel de schimbare pe care parintii o observa la copil - nu se mai joaca sau nu mai sta pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au insa febra.

Trei repere majore pentru parinti:

Primul si cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scadea inainte. Daca copilul primeste un medicament pentru febra la care organismul copilului reactiona in mod obisnuit, iar acum nu se intampla asta, atunci parintii trebuie sa mearga cu copilul la spital, in cea de a doua zi.

Al doilea semn este frecventa respiratorie - atunci cand un copil respira mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a cailor respiratorii.

Al treilea semn - deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urineaza. Aceste trei semne ar trebui sa ii determine pe parinti sa mearga cu copilul la spital", a explicat medicul Mihai Craiu. 

Medicul pediatru a precizat ca nu exista simptome general valabile in cazul bolii covid la copii, si ca acestea difera, indiferent de varsta. Cu toate acestea, principalul simptom este febra. 

"Simptomele sunt variabile, in primul rand in functie de varsta. Sunt copii care au doar manifestari digestive, fara pneumonie. La Primiri Urgente ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de raceala. Manifestarile digestive sunt specifice copiilor mici, de gradinita. Cei mai multi copii, indiferent de varsta, au insa febra, restul manifestarilor nu sunt tipice", a precizat medicul pediatru. 

In ceea ce priveste varianta Delta la copii, pediatrul a explicat ca se observa modificari doar in cazul copiilor care au boli cronice si probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.

"Din punct de vedere al severitatii, se observa modificari doar la copiii care au boli cronice si probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant. Intr-o familie obisnuita, cu trei generatii, cu parintii la serviciu si cu bunicii care iau copiii de la gradinita sau de la scoala, in cazul in care ar fi toti nevaccinati, de departe cei mai afectati ar putea fi bunicii si parintii daca au comorbiditati", a declarat medicul. 

Taguri Covid-19 copii Semne afectiuni bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre