Alaptarea gemenilor: sfaturi pentru mamici

/ / Modificat: 2016-11-24
Alaptarea gemenilor: sfaturi pentru mamici

Inca din timpul sarcinii gemelare, organismul tau este programat sa hraneasca doi bebelusi. Acest lucru face posibila alaptarea, pe rand sau simultan, a gemenilor tai. Cu cat micutii sug mai mult, cu atat cantitatea de lapte produsa de corpul tau va fi mai mare.

Iata ce poti face atunci cand intampini dificultati in alaptare:

12 lucruri de care trebuie sa tii cont cand alaptezi gemeni

- Inainte sa nasti, informeaza-te despre modul in care este secretat laptele matern si cum trebuie sa pozitionezi copiii la san, pentru ca ei sa suga usor. Aceste lecturi iti vor fi de mare ajutor cand iti vei dori sa incerci alaptarea simultana. Exista cel putin sase pozitii specifice pe care le pot incerca si este bine sa le cunosti din timp.

- In primele zile de viata ale gemenilor, iti va fi destul de greu sa ii hranesti pe amandoi, in acelasi timp. Ba chiar este indicat sa-i hraneste-i pe rand o perioada. Specialistii spun ca in felul acesta iti poti da seama daca micutii tai se hranesc corespunzator sau daca au nevoie de ajutor, ca sa invete sa prinda sanul corect. Totodata, iti faci si tu o idee despre cat timp trebuie sa suga ca sa se sature.

- Daca laptele matern nu e suficient, hraneste unul dintre copii la ambii sani si pe celalalt copil mai tarziu, cand rezerva de lapte este refacuta. Suplimenteaza masa la san cu o formula de lapte, pentru a te asigura ca se satura.

- Observa comportamentul fiecarui bebelus la san. S-ar putea ca unul dintre ei sa fie mai pofticios si sa suga mai mult. Asigura-te ca ambii copiii isi iau cantitatea de lapte de care au nevoie pentru a se dezvolta sanatos. Cumpara-ti un cantar pentru bebelusi si ia-le greutatea in mod constant. In mod ideal, fiecare bebelus trebuie sa castige 300 de grame pe saptamana.

- Daca ai sfarcurile ombilicate sau intoarse în interior, inarmeaza cu rabdare. Se pot forma in timp, pe masura ce ii hranesti la san. Gemenii te vor ajuta in acest sens.

- Poti sa-ti dai seama ca bebelusii sunt fixati corect la san daca au gura larg deschisa si fac gropite in obraji atunci cand trag laptele. Ba chiar ii poti auzi cum inghit. Asculta-i in timp ce se hranesc, acele sunete sunt iti indica exact daca primesc suficient lapte si daca ritmul de supt este regulat.

- Cand bebelusii sunt tinuti corect, in timpul alaptarii buzele lor se prind ca o ventuza sfarc. Suptul este profund si ritmic, nu sacadat și obositor.

- Odata ce te-ai asigurat ca bebelusii stiu sa suga, pot incerca alaptarea simultana. Exista mai multe pozitii pozitii speciale la care poti apela. Alege-o pe cea care ti se pare cea mai confortabila.

- Fii flexibila si organizeaza-te dupa programul lor. Daca unuia dintre micuti nu ii este foame, preferand sa manance alta ora, incearca sa-i adaptezi programul, decalandu-l cu cateva minute pe al unuia dintre ei. Nu te tema ca vei stresa bebelusul. In scurt timp, sugarul se va obisnui cu noua rutina, iar orele de somn si de masa vor fi aproximativ aceleasi pentru gemeni.

- Pentru a usura alaptarea, poti achizitiona din comert un colac pentru alaptat sau o perna speciala pentru gemeni, de forma literei D. Aceasta are o suprafata foarte mare de sprijin, este usoara si foarte comoda, atat pentru mama, cat si pentru bebelusi. O alta solutie este sa folosesti doua perne normale, de mici dimensiuni, atat timp cat toti trei stati confortabil.

- Daca gemenii tai se nasc prematur, e important sa-ti aminesti ca bebelusii veniti pe lume inainte de termen nu au suficienta putere sa se hraneasca la san, asa ca, de multe ori, alaptarea se face cu dificultate. Cere sfatul consilierului tau in alaptare, pentru a gasi cea mai buna metoda de hranire.

- Unul dintre gemeni s-ar putea sa stea mai mult timp la san pentru ca isi doreste mai multa afectiune. Chiar daca s-a saturat, vrea sa doarma la pieptul tau.

Pozitii de alaptare simultana a gemenilor

Unele pozitii de alaptare ti se vor parea dificile, altele comode. Incearca cat mai multe si vezi care ti se potriveste. Foarte important, atunci cand alaptezi, este bine sa ai pe cineva langa tine, pentru a te ajuta sa iei si el doilea bebelus in brate.

Mingea de fotbal american

Pune fiecare dintre bebelus la subtioara, exact asa cum pune un jucator de fotbal american mingea la subrat. Ajuta-te de o perna speciala de alaptat pentru gemeni, pentru a le sprijini corect capul. Poti sa stai asezata pe o canapea sau in pat, cu spatele sprijinit de perne.

Leaganul

Pozitioneaza bebelusii la san, cu fata spre tine si sustine-i pe amandoi cu bratele, ca intr-un leagan. Sustine capul fiecaruia dintre gemeni pe cot. Bebelusii trebuie sa aiba urechea, umarul si coapsa in linie dreapta.

Cu ambii bebelusi pozitionati pe aceeasi parte

Daca in pozitia leagan, bebelusi stau fata in fata, in aceasta pozitie, capul lor este orientat in aceeasi parte. E ca si cum i-ai alinia pe amandoi la acelasi san, de exemplu la stangul, atat ca geamanul care este lipit la pieptul tau va suge din sanul stang iar celalat, pozitionat un pic mai jos, va primi sanul drept.

Cu mainile incrucisate

Pune-ti o perna in poale, pozitionand unul dintre bebelus la un san, in pozitia leagan. Roaga-ti partenerul sau o ruda sa te ajuta sa pui al doilea bebelus la celalalt san, cu corpul peste corpul geamanului sau. Plaseaza-ti ambele maini sub funduletul lor, pentru o mai buna sustinere.

Tu ai alaptat gemeni? Care pozitie de alaptare ti s-a parut mai confortabila? Ce alte sfaturi despre alaptarea gemenilor cunosti?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gemeni Sarcina gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre