Lucruri pe care bebe stie sa le faca inca de la nastere

/ / Modificat: 2017-08-29
Lucruri pe care bebe stie sa le faca inca de la nastere

Poate parea ca singurele lucruri pe care stie sa le faca un bebelus dupa nastere sunt sa planga, sa pape si sa ude scutecele. Insa nu este asa! Inca din prima zi, nou-nascutul stie si este capabil sa te asculte, sa empatizeze cu starea ta si chiar sa comunice cu tine! In plus, stie sa se joace si sa recunoasca figuri sau voci! Iata si alte lucruri pe care copilul tau stie si poate sa le faca inca de la nastere!

Te asculta

Inca din prima zi dupa nastere, bebelusul tau se transforma in cel mai bun ascultator al tau. Foarte rar te intrerupe din discursul tau si este mereu disponibil pentru tine. In plus, adora sa vorbesti cu el!

Iti dai seama sau nu, cu fiecare conversatie pe care o porti cu el, il stimulezi sa vorbeasca mai repede si sa-si dezvolte limbajul. Poate ca nu intelege foarte bine ce spui, dar este atent la tine si incearca sa te urmareasca cand vorbesti cu el. In timp, iti va si raspunde in felul lui simpatic si haios.

Vorbeste cu tine

Chiar daca nu iti raspunde la intrebari sau nu iti spune verbal ce nevoi are, copilul tau are un limbaj propriu, pe care-l foloseste pentru a-si exprima nevoile si a-ti raspunde la intrebari si la conversatiile pe care le initiezi cu el.

Mai e drum lung pana la gangureli si balbaieli, ca sa nu mai vorbim de primele cuvinte, insa nou-nascutul tau iti vorbeste atat prin plans, cat si prin miscarea manutelor si picioruselor sau reactiile chipului sau.

Inainte de a incepe sa scoata primele sunete, copilul se foloseste de limbajul semnelor pentru a transmite diverse mesaje si a comunica cu cei din jur.

Simte starile tale

Stii deja ca atunci cand erai gravida si bebe era in burtica ta, el reusea sa simta starile pe care le aveai tu. Chiar si dupa nastere, cand nou-nascutul nu mai este in uter, poate empatiza cu starile pe care le ai.

El simte cand esti trista, fericita, vesela, suparata sau furioasa si resimte puternic fiecare stare care te incearca. Nu doar ca este constient de trairile care te incearca in unele situatii, dar ii si pasa. Vei observa ca daca esti furioasa si nervoasa, bebe va deveni si el agitat, incercand astfel sa fie alaturi de tine.

Recunoaste figuri si voci cunoscute

Bebelusul tau iti va recunoaste vocea dintr-o mie, deoarece este familiarizat cu ea inca de cand era in burtica ta. Insa nici nu va implini o saptamana cand va fi capabil sa iti recunoasca si chipul.

Pe masura ce aude mai multe voci sau vede mai multe chipuri, va fi capabil sa le identifice dintr-o multime. Poti observa cu usurinta ca micutul tau a recunoscut vocea cuiva cunoscut in functie de reactiile pe care le are cand aude persoana respectiva. Incearca sa o identifice cu privirea.

Iti spune ca te iubeste

Ii repeti zilnic bebelusului cat de mult il iubesti si abia astepti sa creasca pentru a-l auzi cum iti declara dragostea? Nu trebuie sa astepti pana atunci!

Copilul tau iti ofera frecvent semne de iubire, in felul lui. Inca de la nastere, numai faptul ca doar in bratele tale se simte cel mai confortabil si se calmeaza si ca doarme cel mai bine atunci cand sta pe pieptul tau sunt semne clare ca bebelusul tau te iubeste si ca esti cea mai importanta persoana din viata lui.

Si modul in care reactioneaza cand vorbesti cu el, cand da din manute sau iti zambeste, este un semn de iubire pe care copilul ti-l ofera inca de dinainte de a incepe sa vorbeasca.

Inca de la nastere, copilul tau este capabil sa inteleaga si sa faca o multime de lucruri. Specialistii recomanda sa il stimulezi zilnic prin conversatii, lecturi, cantece, gangureli, jocuri si alte metode pentru a creste si a se dezvolta armonios! Nu uita sa ii declari zilnic dragostea si sentimentele frumoase pe care le ai pentru el!

Ai sesizat in comportamentul si reactiile bebelusului tau dupa nastere astfel de comportamente? Le-ai descifrat la vremea respectiva sau nu ai stiut cat sunt de importante? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare bebelusi Dezvoltare limbaj bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre