Cum se dezvolta bebelusul nascut prematur

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum se dezvolta bebelusul nascut prematur

Statisticile ne arata ca in tara noastra unul din zece copii se naste inainte de termen. Desi este un scenariu nefericit, nasterea prematura nu inseamna in mod automat probleme grave de sanatate pentru copil, daca micutul primeste ingrijirile necesare.

Dezvoltarea bebelusilor nascuti prematur este mai lenta

Un copil nascut la mai putin de 37 de saptamani este considerat a fi prematur si are nevoie de o atentie deosebita din partea medicilor si a parintilor. Prematurii au un ritm special de dezvoltare, putin mai lent decat in cazul copiilor nascut la termen, iar parintii trebuie sa urmareasca indeaproape progrese pe care le face sau nu le face copilul lor pentru a putea interveni la timp, daca se constata o intarziere grava.

In cazul bebelusilor nascuti inainte de termen depinde mult de cat de timpuriu s-au nascut si cate kilograme cantareau atunci cand au venit pe lume. Copiii nascuti prematuri sunt fortati sa faca fata mediului exterior inainte sa fie complet pregatiti pentru asta si inainte ca organismul lor sa ajunga la dezvoltarea completa, care sa le permita acest lucru.

In consecinta, bebelusii nascuti prematur vor primi ajutor pentru respiratie si vor petrece mai mult timp in spital, dupa nastere.

Cand vine vorba despre dezvoltarea fizica si cognitiva a bebelusului, trebuie intotdeauna sa fie luata in calcul varsta copilului de cand ar fi trebui sa se nasca. Parintii trebuie sa tina cont de acest decalaj pentru a nu avea asteptari ireale de la bebe.

Spre exemplu, daca un copil nascut la termen poate sta in fundulet fara sprijin in jurul varstei de 7 luni, un bebelus nascut prematur va face acest progres abia la 9 luni.

Bebelusii nascuti prematur au parte de mai multe obstacole in dezvoltare, organismul lor sensibil este mai predispus la afectiuni si de multe ori dezvoltarea cognitiva are si ea de suferit.

Specialistii spun ca abia dupa varsta de doi ani se poate vorbi despre o dezvoltare egala intre un bebelus nascut la termen si un copil nascut prematur. Este vorba despre doi ani in care parintele trebuie sa acorde o atentie speciala ingrijirii copilului, astfel incat bebe sa-i prinda din urma pe cei nascuti la termen.

Alimentatia si somnul la copiii nascuti prematur

In cazul in care copilul tau s-a nascut prematur, vizitele la medic sunt mult mai dese decat pentru parintii bebelusilor nascuti la termeni. Dezvoltarea trebuie atent monitorizata si copilul trebuie stimulat in permanenta si ingrijit corespunzator pentru a atinge pana la doi ani nivelul de dezvoltare specifice varstei lui.

Alimentatia unui copil nascut prematur este putin diferita de cea a unui bebelus nascut la 9 luni deoarece el trebuie sa castige mai mult in greutate. Un copil normal isi multiplica de trei ori greutatea pana cand implineste un an, in timp ce un bebelus prematur o face de 10 ori pana la aceeasi varsta.

Cel mai important aliment din dieta unui bebelus nascut prematur este laptele matern. Acesta este alimentul care ii va ajuta organismul sa reziste in fata infectiilor si ii va aduce cele mai multe beneficii in vederea dezvoltarii cognitive. Anticorpii din laptele matern nu pot fi substituiti de niciun produs pe care sa-l gasesti in supermarket sau in farmacii.

Daca ti se pare ca nu produci suficient lapte, se pot face completari cu o formula de lapte imbogatita cu vitamine si fier. In cazul in care copilul este prea mic si nu poate inca sa suga, se poate apela la mulgere si hranirea bebelusului cu un biberon, a carui tetina este mai usor de supt. Medicii ar putea recomanda chiar si hranirea lui in mod artificial, intravenos sau prin tuburi nazogastrice sau orogastrice.

O particularitate a alimentatiei copiilor nascuti prematur o reprezinta faptul ca acestia mananca putin la o masa, insa vor manca mai des, de cate 8 ori pe zi.

Somnul este si el un factor extrem de important pentru un copil nascut inainte de termen. Acestia au nevoie de 22 de ore de somn pe zi, nu fac diferenta intre zi si noapte si isi vor terzi parintii pentru a-i hrani mult mai des decat o fac bebelusii nascuti la termeni. Medicii spun ca un prematur ajunge mai greu sa doarma o noapte intreaga, in comparatie cu un copil nascut la termen.

Factori de risc pentru o nastere prematura

Exista mai multi factori care pot duce la o nastere prematura, cei mai importanti fiind cei genetici. Totodata, este extrem de important si felul in care mama are grija de propriul organism in timpul sarcinii.

Fumatul si consumul de bauturi alcoolice sunt asociate cu nasteri premature si o greutate scazuta a bebelusului la nastere. In aceeasi masura, stresul sau munca fizica grea sunt si ele factori de risc pentru o nastere prematura, la fel si varsta prea frageda sau peste 40 de ani a mamei.

Pentru a reduce riscul unei nasteri premature, viitoarele mamici ar trebui sa faca vizite regulate la medic pentru a putea fi mereu la curent cu starea bebelusului.

Bebelusul tau s-a nascut prematur? Ce probleme de dezvoltare a intampinat si cum le-a depasit? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere prematura Bebelus prematur

Articole recomandate

Citeste si despre