Fumatul in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2015-08-21
Fumatul in timpul sarcinii

Fumatului in timpul sarcinii este cel mai important factor de risc modificabil. Toate pacientele sunt sfatuite sa renunte la fumat pe perioada sarcinii. Impactul negativ al fumatului asupra starii de sanatate a fatului este bine cunoscut.

Este afectat in principal transferul de oxigen la fat, iar nicotina are efecte negative asupra dezvoltarii fatului. Pe langa nicotina, fatul este expus la alti compusi toxici care afecteaza materialul sau genetic.  

Cele mai frecvente modificari genetice includ translocatii si deletii care pot determina afectiuni hematologice maligne.

Problemele cu care se poate confrunta o gravida fumatoare includ avortul spontan, decolare de placenta, ruperea prematura a membranelor, placenta praevia, travaliu prematur, greutate mica a fatului la nastere  sau sarcina extrauterina.

Fumatul in trimestrul 3 de sarcina are un impact negativ asupra greutatii fatului la nastere. Riscul creste odata cu numarul de tigari fumate zilnic si cu varsta inaintata a pacientelor. 

Fumatul in perioda de alaptare se asociaza cu scaderea productiei de lapte, scaderea concentratiei acizilor grasi din lapte si  consecutiv scaderea perioadei de alaptare.  Copii care sunt alaptati de mame fumatoare dorm mai putin fata de cei alaptati de mame nefumatoare. 

Cu cat pacienta renunta la fumat mai devreme in primul trimestru, cu atat beneficiile sunt mai mari, insa renuntatul la fumat in orice perioada a sarcinii are cateva efecte favorabile.

Dr. Brindusa Cimpoca

Medic Rezident Obstetrica Ginecologie

Spitalul Filantropia

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari sarcina Fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre