Colicile la bebelusi. Intrebari si raspunsuri de la specialist

/ / Modificat: 2016-08-01
Colicile la bebelusi. Intrebari si raspunsuri de la specialist

Plansul bebelusilor poate fi extrem de neplacut si stresant pentru cei care il asculta. De fapt, acesta este atat de suparator, incat armata Statelor Unite ale Americii s-a folosit de inregistrari cu bebelusi care plang pentru a-si antrena trupele speciale sa reziste torturii.

Atunci cand un copil plange mai mult de trei ore pe zi, medicii il diagnosticheaza cu colici. Specialistii de straduiesc de zeci de ani sa detecteze cu precizie cauzele colicilor si sa gaseasca tratamente, insa intrebarile fara raspuns roiesc in continuare in jurul acestui subiect.

Chiar si asa, exista cateva lucruri foarte clare despre acest fenomen, pe care orice parinte ar trebui sa le stie.

Iata cum raspund specialistii la cele mai frecvente si importante intrebari despre colici!

Ce stim despre colici si despre cauzele lor?

Timp de mii de ani s-a crezut ca acest fenomen este un disconfort intestinal al bebelusilor, cauzat de hrana in exces sau de gazele stomacale.

Adevarul este insa ca insasi denumirea colicilor vine de la cuvantul "colon", locul de unde pornesc problemele.

De-a lungul timpului, colicile au fost tratate cu formule speciale sau sticle cu apa calda tinute in jurul stomacului, care sa le calmeze durerilor.

Majoritatea copiilor plang in fiecare zi cate o ora si jumatate sau doua, insa diagnosticul este pus de regula daca durata plansetelor depaseste 3 ore pe zi.

Care ar putea fi cauzele colicilor?

Trebuie sa tinem cont de faptul ca bebelusii se nasc cu 3 luni inainte de a fi pregatiti cu adevarat pentru lumea exterioara. Din aceasta cauza, ei sunt fie suprasolicitati, fie subsolicitati fata de felul in care se simt in perioada intrauterina.

Senzatiile noi pe care le experimenteaza nu sunt intotdeauna placute. De aceea, unii parinti incearca sa reproduca in mediul exterior conditiile din uter ale bebelusilor, iar cei mai multi dintre ei reactioneaza la acest truc si se simt in siguranta.

Colicile ar putea fi, din ce stim pana acum, un simplu reflex care ii ajuta sa se calmeze si sa se linisteasca, in ciuda conditiilor noi la care se straduiesc sa se adapteze.

Ce pot face parintii pentru a reproduce aceste conditii?

Exista 5 lucruri pe care parintii le pot face pentru a-i ajuta pe bebelusi sa se simta la fel ca in uter.

Prima este infasarea cu mainile pe langa corp.

A doua este sa ii aseze pe o parte - chiar daca aceasta nu este o pozitie potrivita pentru somn, este cea mai eficienta pentru calmarea durerilor stomacale ale copilului.

Cea de-a treia conditie este imitarea sunetelor din uter. Cu cat plange mai tare, cu atat trebuie sa vorbesti mai tare, pentru a-i acoperi plansul.

Leganarea este si ea eficienta, daca nu modifica pozitia copilului foarte mult.

Cea de-a cincea conditie este hranirea bebelusului cu lapte matern sau formula imediat dupa ce s-a calmat.

Cum reactioneaza parintii la colici?

Toti cei care devin parinti pentru prima oara isi imagineaza ca bebelusul lor va fi cel mai dragut si sfant lucru de pe pamant.

Colicile ii surprind pe parinti intotdeauna si ii sperie totodata, pentru ca se tem ca nu le ofera copiilor toate lucrurile de care au nevoie. Plansul cauzat de colici poate deveni astfel baza pentru o serie de probleme precum stresul conjugal, depresia postpartum, esecurile alaptarii.

Unii parinti chiar se reapuca de fumat in astfel de conditii sau sunt tentati sa manance mai mult, lucru care creste rata obezitatii in randul lor. Asadar, in afara faptului ca aceasta stare a copiilor te poate face sa te simti incompetent, poate duce si la o serie de probleme medicale destul de serioase.

Partea buna este ca, dupa varsta de 3-4 luni, colicile dispar; si cu cat indeplinesti mai bine cele 5 conditii mentionate anterior, cu atat va va fi mai usor si tie si bebelusului sa va adaptati si sa treceti peste aceasta perioada dificila.

Daca eforturile tale nu sunt suficiente, cum le poti suplimenta?

Din fericire, in ziua de azi exista o multime de unelte care iti vin in ajutor pentru a-ti linisti bebelusul atunci cand are colici.

Banalele suzete sunt prima unelta importanta, dar paturile incalzite si leaganele electrice pot fi si ele la fel de folositoare si reconfortante pentru cei mici.

Tu cum ai trecut peste perioada colicilor? Ce metode ai folosit pentru a calma bebelusul? Asteptam parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi Cauze colici Remedii colici Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre