Pielea bebelusului in timpul primei baite. Cum sa o ingrijesti si sa o protejezi

/ / Modificat: 2021-08-01
Pielea bebelusului in timpul primei baite. Cum sa o ingrijesti si sa o protejezi

Sa-i faci baie copilului nu este doar un obicei de igiena ci si o modalitate prin care se dezvolta o legatura puternica intre tine si bebelus. Prin urmare este important sa inveti cum sa ai grija de el inca din prima zi.

Pielea unui nou-nascut este delicata si foarte sensibila. Aceasta nu este inca matura, prin urmare are nevoie de ingrijiri speciale si de o atentie deosebita.

Pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului, insa indeplineste functii vitale pentru bebelus, cum ar fi protectia organismului. Din acest motiv este esential sa-i asiguri bebelusului o ingrijire adecvata in timpul primei sale bai.

Pielea bebelusului in timpul primei bai

Maturizarea pielii este un proces care incepe la nastere si se termina in primul an de viata. Tocmai de aceea este important sa stii care sunt functiile pielii si cum sa efectuezi prima baie a bebelusului in siguranta.

Cand ii poti face prima baie bebelusului?

In conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bebelusul nu ar trebui sa fie scaldat in primele 24 de ore de viata. In aceasta perioada, bebelusul trebuie sa se adapteze la mediul exterior si sa-si stabilizeze semnele vitale. O racire cauzata de apa nu se va traduce doar printr-o scadere a temperaturii corpului, ci si prin modificarea ritmul cardiac si respirator.

Pe de alta parte, pastrarea intacta a vernix caseosa ofera o protectie suplimentara pentru pielea subtire si fragila a bebelusului. Din acest motiv se recomanda pastrarea acestuia pe piele bebelusului.

Ce este vernix caseosa? Vernix caseosa este un strat protector al pielii, care se dezvolta in timpul ultimului trimestru de sarcina. Este compus in principal din apa si intr-o masura mai mica, grasimi, proteine ​​si peptide antimicrobiene. Mentinerea acestui stract protector pe suprafata pielii ajuta la mentinerea hidratarii acesteia, la un nivel mai scazut al pH-ului si la pierderea mai mica a caldurii dupa nastere.

Prin urmare, este important sa stii ca scopul primei bai este acela de a curata fluidele nedorite precum mucoasele si sangele de pe bebelus, dar mentinerea intacta a hidratarii si pielii acestuia.

Primul par al bebelusului

Primul par al bebelusului este moale, subtire, aproape incolor si greu de observat cu ochiul liber. Functia sa principala este de a asigura uniunea dintre vernix caseosa si pielea bebelusului . Prin urmare, dupa ce vernixul este indepartat, primul par al bebelusului va cadea in decurs de cateva zile. Iar cand vorbim despre primul par nu ne referim la parul capilar ci la cel corporal.

Cum trebuie sa decurga prima baie a bebelusului si de produse de ingrijire sa folosesti

In primul rand trebuie sa ai produse de ingrijire speciale pentru nou-nascuti. Acestea sunt create special pentru a avea grija de pielea delicata a micutilor. Vei avea nevoie de sapun sau gel de dus si o crema sau un ulei special.

Este important sa eviti produsele care contin substante artificiale, alcool, conservanti si parfumuri. Opteaza pentru produse 100% naturale.

Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 34 si 37 de grade Celsius. Pentru a te asigura ca apa este adecvata, foloseste un termometru special.

Maseaza usor, cu mana, pielea bebelusului cu sapun special. Nu folosi un burete deoarece poate cauza leziuni pe pielea delicata a bebelusului, indiferent cat de moale este acesta. De asemenea, la prima baita nu este necessara spalarea scalpului bebelusilor. Poti clati usor parul cu putina apa pentru a indeparta impuritatile si poti efectua un masaj usor al acestuia. Spalarea pe cap a bebelusilor se recomanda de doua ori pe saptamana si nu la fiecare baie. Pentru scalp de va folosi un sampon hipoalergen.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie , baia bebelusului ar trebui facuta cu carpe umede si fara o scufundare completa pana in momentul in care cordonul ombilical cade complet. Pastreaza locul acela uscat pentru a preveni infectiile.

Durata baii nu trebuie sa fie mare, deoarece pielea bebelusului este foarte sensibila. Aceasta nu trebuie sa dureze mai mult de cinci minute.

Sursa foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre