Baita bebelusului. Tot ce trebuie sa stii despre acest moment al zilei

/ / Modificat: 2021-06-23
Baita bebelusului. Tot ce trebuie sa stii despre acest moment al zilei

Baita bebelusului este foarte importanta pentru igiena, dar este si acel moment al zilei in care micutul se relaxeaza inainte de culcare, in care va puteti privi in ochi, asigurandu-l inca o data ca este iubit si pe maini bune. Baita bebelusului este despre curatenie si ingrijirea pielii delicate a celui mic, dar si despre a petrece timp impreuna, ca familie.

Baia bebelusului trebuie sa fie facuta in deplina siguranta, dar sa fie si un ritual placut pentru toata lumea. Prin urmare, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre acest moment si ce nu ar trebui sa iti lipseasca atunci cand il imbaiezi pe cel mic.

Baita bebelusului

Cum alegi cada pentru baita bebelusului

Sa te hotarasti la un model de cadita pentru bebelusi este o adevarata provocare pentru un parinte. Daca esti la primul copil si iti este teama de primele baite sau daca pur si simplu nu ai suficient spatiu in baie, alege un model mai mic, cel putin pentru inceput.

Cand alegi cadita bebelusului trebuie sa acorzi atentie in special dimensiunilor si functionalitatii acesteia. Astazi exista modele cu diverse suporturi, altele in care bebelusul poate sta in siguranta ca intr-un cosulet, fara pericolul de a aluneca in apa, unele cu suprafata antialunecare pentru pozitionarea copilului.

Foarte important este ca, dupa fiecare baita, cadita sa fie curatata cu un detergent moale si apoi clatita bine.

Atmosfera influenteaza baia bebelusului

Stii deja ca apa nu trebuie sa fie prea fierbinte si ca daca nu ai un termometru special, este bine sa o testezi cu cotul inainte de a scufunda copilul. Asa cum apa prea fierbinte il va deranja pe micut, o atmosfera incarcata va face acelasi lucru.

Bebelusii simt emotile negative ale adultilor. Daca mami sau tati sunt ingrijorati, obositi, frustrati sau suparati ii vor transmite celui mic nelinistea lor, iar baita va fi asociata de acesta cu ceva neplacut, cu o tensiune inexplicabila care nu ii face bine. Relaxati-va inainte de baita copilului si, daca totusi nu reusiti sa va controlati emotiile, nu ezitati sa cereti sprijinul partenerului sau sa chemati bunicii in ajutor.

Cata apa folosesti la baita si cum stii ca are temperatura potrivita

Apa in care spalam bebelusul trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 37° C. Poate fi masurata cu un termometru adecvat, cu o scara speciala, fara mercur, cum este termometrul Canpol in forma de delfin, sau poate fi testata cu cotul, varianta care nu este, insa, tocmai recomandata, data fiind sensibilitatea diferita a fiecaruia.

La primele baite nivelul apei din cadita nu trebuie sa depaseasca 5-10 cm; in timp, pe masura ce copilul creste, poate creste si cantitatea de apa.

Cat trebuie sa dureze baita bebelusului

In primele saptamani de viata, baia sugarului nu trebuie sa dureze mai mult de cateva minute. Motivul principal este ca, la primele baite veti folosi apa mai putina, iar aceasta se va raci destul de repede, ceea ce ii va crea copilului un disconfort evident.

Pe masura ce bebelusul creste, baita se poate prelungi, insa nu la nesfarsit, oricat de mult i-ar placea celui mic sa se balaceasca. Apa, in ciuda a ceea ce ai putea crede, usuca pielea, in ciuda utilizarii celor mai bune produse de igiena si ingrijire.

Cum ingrijesti buricul nou nascutului

Odinioara se evita imbaierea bebelusilor inainte ca buricul sa cada. In prezent, insa, se recomanda doar sa se acorde o atentie speciala asupra acestei zone, in sensul de a evita sa o inmuiati cu apa. Buricul nou nascutilor se protejeaza in timpul baitei cu un tampon sau cu un scutec, iar daca acesta se uda, se usuca repede cu un pansament steril si se sterge cu alcool sanitar.

Burete sau manusa de spalat?

Pentru imbaierea bebelusilor puteti folosi bureti traditionali moi, insa o manusa de spalat ar putea fi mult mai potrivita pentru cei mici. Manusa de spalat Canpol babies pentru bebelusi este fabricată dintr-un material moale si delicat, care nu irita pielea sensibila a sugarilor.

Igiena genitala a bebelusilor

Cand imbaiem micutii, trebuie sa ne amintim de igiena speciala a organelor genitale. Baietii ar trebui sa fie curatati temeinic in jurul penisului, fara a uita locul sub scrot. Nu uitati sa nu indepartati preputul, deoarece in primele luni sau chiar ani nu poate fi separat si astfel de tratamente pot fi dureroase pentru copilul mic.

La fetite deschidem usor labiile si le curatam cu atentie si blandete, pentru a nu irita pielea sensibila in acest loc. Un principiu important de menținere a igienei la fete este stergerea zonei din fata spre spate, niciodata invers! In acest fel, veti evita transferarea bacteriilor de la anus la perineu.

Curatarea ochisorilor la nou nascut

Evitati, in primele saptamani de viata, sa spalati fata copilului in timpul baitei.

Tampoanele sterile din bumbac si serul fiziologic sunt ideale pentru spalarea ochilor unui nou-nascut, iar procedura nu este deloc complicate: se sterg pleoapele copilului cu o singura miscare, din exterior spre coltul interior al ochiului. Dupa primele doua saptamani de viata, puteti incepe sa utilizati apa calda, fiarta in prealabil, iar tampoanele sterile pot fi inlocuite cu tampoane de bumbac obisnuite.

Curatarea urechilor in timpul baitei

Puteti spala urechea copilului cu varfurile degetelor, tampoane de bumbac sau betisoare de bumbac. Tamponul de bumbac nu trebuie sa fie imbibat cu apa, ci umed. Locurile greu accesibile pot fi spalate cu un betisor de bumbac cu opritor. Nu uitati de zona din spatele urechii, deoarece si acolo se acumuleaza murdarie, celule de piele moarta si transpiratie.

Ingrijirea parului bebelusului

Spalarea pe cap a copilului este foarte importanta, chiar si cand acesta este foarte mic. Acest tratament imbunatateste alimentarea cu sange a scalpului si intareste foliculii de par.

Pentru nou-nascuti si sugari puteti folosi perii din fire de par moi, cum ar fi cele din setul de ingrijire Canpol babies, care vor asigura nu doar un masaj delicat, ci si o curatare optima a pielii capului, care la cei mai multi sugari se descuameaza in primele saptamani de viata.

Pentru ca multor copii nu le place spalat parului, deoarece se tem de spuma care curge, o optiune pentru cei mici este protectia de cap, un accesoriu captivant si folosit ca jucarie.

Joaca din timpul baitei

Baita bebelusului

Daca tot am vorbit de jucarii, este momentul sa mentionam ca multor copii le place baita si mai mult daca stiti sa faceti momentul sa fie mai atractiv pentru ei.

Puteti face folosi diverse accesorii, cum ar fi un burete in forma de animalut, sau jucarii atractive si nostime, cum ar fi cuburi pentru baie, care il vor tine ocupat.

Siguranta trebuie sa fie pe primul loc

Orice mic accident petrecut in timpul baitei poate fi nu doar neplacut pe moment, ci un motiv de teama in viitor. Prin urmare, luati-va toate masurile de siguranta cand bebelusul este mic, iar cand incepe sa stea in picioare, nu il lasati sa o faca in timpul baitei.

Suprafața cazii poate fi foarte alunecoasa si, prin urmare, periculoasa. Chiar si cand sta in sezut in cada, protejati-l pe cel mic cu un covoras antiderapant si nu il lasati nicio clipa nesupravegheat. Pregatiti dinainte tot ce este necesar pentru baita, astfel incat sa nu va luati nicio secunda ochii de la el.

Ritualul de dupa baita incepe cu prosopul potrivit

Probabil stii deja ca prosoapele celui mic sunt doar ale lui. Un prosop pentru bebelusi trebuie sa fie delicat si moale, pentru a nu irita pielea sensibila in timpul stergerii. Prosopul de baie este fabricat din bumbac 90%, care absoarbe perfect apa reziduala, si 10% poliester, ceea ce va permite sa mentineti corpul cald mult timp.

Nu uitati sa spalati prosopul pentru copii inainte de prima utilizare!

Produsele de ingrijire pentru copii

Dupa fiecare baita este bine sa ungeti pielea copilului cu produse speciale. O emulsie de corp va face minuni pentru pielea subtire si sensibila a celor mici. Alegeti produse cosmetice speciale pentru bebelusi, hipoalergenice si fara coloranti sau substante sensibilizante.

Aplicarea produselor pentru ingrijirea pielii este ocazia perfecta pentru un masaj placut pentru cel mic, inainte de a-l imbraca rapid, pentru a evita racelile, si de a-l hrani inainte de somn.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baita bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre