Sfaturi utile pentru o alimentatie corecta a copilului pana la varsta de 2 ani

/ / Modificat: 2017-09-07
Sfaturi utile pentru o alimentatie corecta a copilului pana la varsta de 2 ani

Hranirea exclusiva la san pana la varsta de 6 luni, diversificarea inceputa dupa aceasta varsta, dar si continuarea alaptarii si dupa introducerea in hrana zilnica a alimentelor solide sunt doar cateva dintre recomandarile facute de specialistii Institutului de Sanatate Publica. Alimentatia corecta a nou-nascutului si apoi a copilului in toate etapele sale de varsta este deosebit de importanta. Grija ii revine de cele mai multe ori aproape exclusiv mamei. Nu este o misiune usoara, de aceea multe femei au nevoie de consiliere din partea pediatrilor pentru o dezvoltare in parametri normali a copilului.

Ce trebuie sa manance nou-nascutul? Se satura doar cu lapte? Ii este sete si trebuie sa ii dau apa? Cand e cel mai bine sa incep diversificarea? Pana la ce varsta il alaptez la san? Sunt intrebarile cele mai frecvente, dilemele cu care se confrunta toate mamele, chiar si cele care sunt la al doilea sau la al treilea copil.

Dar sa le luam pe rand, incercand sa raspundem in baza recomandarilor specialistilor.

Hrana in primele 6 luni: exclusiv lapte

In primele luni de la nastere, alaptarea trebuie sa se constituie in principala sursa de nutritie a bebelusului. Studiile clinice au demonstrat faptul ca acest mod de hranire reduce cu 13% riscul mortalitatii infantile. Practic, in aceasta perioada copilul primeste lapte exclusiv de la sanul mamei. In cazul in care alaptarea naturala nu este posibila din diverse motive, recomandarea este sa se opteze pentru laptele formula. Pediatrul care urmareste dezvoltarea copilului este cel care iti poate face cea mai buna recomandare in acest sens.

Beneficiile alaptarii sunt uriase. Pe de o parte, reduce riscul infectiilor gastrointestinale si al infectiilor respiratorii, diminueaza riscul de boli cardiovasculare si de diabet zaharat de tip 2 si elimina in mare masura riscul de astm si de boala celiaca.

S-a constatat faptul ca bebelusii alaptati exclusiv la san au un risc mai redus de a dezvolta obezitate infantila comparativ cu cei hraniti cu lapte formula. Recomandarea primordiala a specialistilor este de alaptare exclusiva in primele sase luni de viata. Acest lucru inseamna ca bebelusul nu primeste ca hrana nimic altceva, nici lichide si nici solide, cu exceptia picaturilor sau siropurilor prescrise de medic. In plus, evita sa asculti recomandarile facute de alte mame care sustin ca micutul trebuie sa aiba ore fixe de masa. Specialistii sunt de acord in unanimitate ca bebelusul trebuie alaptat la cerere, fara a i se restrictiona frecventa si durata suptului.

Diversificarea incepe dupa 6 luni

Un alt sfat esential pe care il dau nutritionistii vizeaza momentul inceperii diversificarii hranei. Astfel, alimentatia complementara incepe dupa implinirea varstei de 6 luni. Laptele matern sau laptele formula devine insuficient pentru nevoia de energie si de nutrienti a copilului. De aceea, este necesara asigurarea unui aport caloric si nutritiv pentru bebelus.

La 6 luni, copilul este suficient de mare pentru ca organismul lui sa suporte impactul altor alimente in afara laptelui. Ba chiar devine imperios necesar ca hrana micutului sa nu mai fie formata doar din lapte pentru o crestere adecvata. E deosebit de important ca, in paralel cu diversificarea, sa se continue si alaptarea la san sau cu lapte formula pana la varsta de 2 ani.

Cum se introduc alimentele noi

Alimentatia complementara incepe la 6 luni cu cantitati mici de alimente, portiile crescand gradual pe masura ce copilul inainteaza in varsta, mentinand in acelasi timp alaptarea la cerere

Diversificarea se incepe cu o portie de preparat solid pe zi, ceea ce la inceput inseamna practic o singura lingurita de mancare. Da-i portie mica cand este linistit, nu cand e somnoros si lipsit de buna dispozitie. 

Alimentele cu care se incepe diversificarea trebuie sa fie cat mai naturale si nu trebuie sa contina adaos de zahar sau de sare. La inceput, alimentele (piureurile) trebuie sa fie mai degraba fluide.

Este important ca micutul sa primeasca zilnic hrana din cel putin 4 grupe alimentare dintre urmatoarele 7:

cereale, radacinoase, tuberculi;
• pastaioase, nuci;
• produse lactate;
• carne, peste, ficat de pasare/alte organe;
• oua;
• legume si fructe de culoare galbena si portocalie;
• alte fructe si legume.

***Cu frecventa si cantitatea corespunzatoare varstei.

Chiar daca micutul are tendinta sa scuipe mancarea ajunsa pe limba nu trebuie sa renunti. Este vorba despre un reflex al bebelusilor, normal la aceasta varsta. Introdu alimentele noi pe rand, cate unul in fiecare zi, pentru ca micutul sa aiba timp sa se obisnuiasca cu fiecare gust in parte. Este si un mod practic de a-ti da seama daca are alergie la un anumit tip de produs. Si nu uita! Oricat de mult te-ai bucura ca mananca hrana solida, nu renunta sa il alaptezi. Laptele ii livreaza cantitatea necesara de fier, vitamine si proteine intr-o forma usor de digerat. Copilul trebuie sa primeasca si doza zilnica de lapte matern pana cel putin la varsta de un an.

Cele mai recente recomandari ale specialistilor in nutritie si pediatrie vizeaza, potrivit Ghidului de preventie, editat de Institutul pentru Sanatate Publica, alaptarea in paralel pana la implinirea varstei de 2 ani si peste, intarcarea fiind exclusiv decizia mamei si / sau a copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului Diversificarea alimentatiei sugari Alimentatie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre