Cum si cand sa faci tranzitia de la lapte praf la lapte de vaca

/ / Modificat: 2018-12-30
Cum si cand sa faci tranzitia de la lapte praf la lapte de vaca

Micutul tau creste pe zi ce trece, invata tot felul de noi trucuri, face primii pasi, mananca din ce in ce mai diversificat, a inceput sa vorbeasca si deprinde abilitati cat ai clipi din ochi, insa un singur lucru ramane constant: biberonul cu lapte.

Dimineata cand se trezeste, inainte de somnul de dupa amiaza si mai ales seara, inainte de culcare, cand biberonul cu lapte face parte din rutina voastra si vine insotit de povestea de noapte buna.

Dar cat oare trebuie sa ii mai dai lapte praf? Si cum sa faci tranzitia la laptele de vaca?

Tranzitia se face treptat

Specialistii recomanda sa inlocuiesti laptele praf cu cel de vaca treptat, de exemplu, da-i micutului lapte de vaca dimineata, insa pastreaza laptele praf pentru dupa amiaza si seara; mergi pe aceasta varianta cateva zile, dupa care inlocuieste si biberonul de dupa amiaza cu lapte praf. Nu uita sa ii incalzesti laptele de vaca, astfel incat sa fie mai apropiat de gustul de lapte praf cu care este bebelusul obisnuit.

O alta varianta este sa amesteci in biberon jumatate lapte praf si jumatate lapte de vaca, iar treptat sa reduci proportia de lapte praf pana cand ramane in sticla doar lapte de vaca.

De obicei laptele de vaca se introduce in alimentatia copilului in jurul varstei de 14 luni si oricare din cele doua variante de tranzitie alegi ar trebui sa iti asigure succesul.

Cum sa renunti la biberon

Daca te gandesti sa renunti la biberon si sa faci tranzitia catre cana, poti face asta dupa ce cel mic a implinit varsta de 1 an si 2 luni, inlocuind biberonul de dupa amiaza cu canuta si pastrand sticlele de dimineata si seara. La 16 luni poti sa renunti si la biberonul de dimineata, cel mic bucurandu-se de alinarea biberonului cu lapte seara, ca parte din ritualul sau de la culcare.

Aproape de varsta de 18 luni, poti deja sa inlocuiesti toate cele trei biberoane zilnice cu cani de lapte, iar cel mic nu ar trebui sa le simta lipsa.

Varsta la care cel mic renunta la biberon poate varia in functie de fiecare familie si fiecare copil in parte, poti face tranzitia si incepand cu varsta de 12 luni daca consideri ca este cazul, insa pentru ca la acest moment bebelusul inca se mai trezeste noaptea pentru a bea putin lapte, este mai simplu ca tranzitia sa se faca graduala intre 14 si 18 luni, uneori chiar si mai tarziu.

Sfaturi pentru tranzitia de la lapte praf la lapte de vaca:

1. Evita sa ii dai celui mic lapte degresat, cu exceptia situatiei in care pediatrul recomanda acest lucru din dorinta de a preveni obezitatea; laptele integral este de obicei recomandat pentru cei mici pentru ca intruneste toate cerintele nutritive de care ei au nevoie in perioada de crestere

2. Daca ti se pare ca prichindelului tau nu ii place gustul de lapte de vaca, il poti amesteca cu cereale

3. La fel ca in cazul oricarui aliment nou, urmareste posibile semne ale unei alergii sau intolerante alimentare atunci cand faci tranzitia la laptele de vaca

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte praf Lapte vaca alimentatie Lapte vaca bebelusi Lapte de vaca sugar

Articole recomandate

Citeste si despre