De ce NU trebuie sa-i dai lapte de vaca bebelusului tau

/ / Modificat: 2022-11-13
De ce NU trebuie sa-i dai lapte de vaca bebelusului tau

Laptele de vaca este considerat un aliment sanatos, deoarece are o densitate nutritiva ridicata. Cu toate acestea, bebelusii nu ar trebui sa il consume din mai multe motive pe care le vom explica mai jos. Este important de retinut ca in primele etape ale vietii exista restrictii alimentare care sunt eliminate odata cu trecerea timpului.

Daca ai indoieli cu privire la ceea ce poate si nu poate manca un bebelus, cel mai bine este sa consulti un specialist. Introducerea unui produs nepotrivit in alimentatia lor ar putea provoca deteriorarea functiei lor digestive sau modificari ale starii lor de sanatate care se pot manifesta pe termen mediu sau lung.

Bebelusii cu varsta sub un an nu trebuie sa consume lapte de vaca

In primul an de viata, sistemul digestiv al copilului este optimizat pentru a procesa laptele matern. Cu toate acestea, nu este capabil sa manipuleze in mod corespunzator alte alimente, cum ar fi laptele de vaca, din cauza concentratiei de nutrienti. Abia dupa varsta de 12 luni acest element trebuie inclus in alimentatie. In acest fel, poate fi prevenita supraincarcarea cu proteine.

Diferente intre laptele de vaca si laptele matern

Trebuie remarcat faptul ca laptele matern are o concentratie de proteine de 1 gram la 100 de mililitri. Laptele de vaca, pe de alta parte, este capabil sa furnizeze 3,3 grame la 100 de mililitri de hrana. Acest lucru este prea mult pentru un bebelus, deoarece acesta nu este capabil sa excrete si sa filtreze excesul de nutrienti.

Desi s-a demonstrat ca, in primele etape ale vietii, nevoile de proteine sunt crescute, aportul trebuie sa fie progresiv. Concentratia de solut din solutie joaca, de asemenea, un rol, iar laptele matern este un produs mult mai respectuos pentru sistemul excretor al nou-nascutului.

Riscul de alergii

In plus fata de motivele de mai sus, trebuie remarcat faptul ca, daca laptele de vaca este introdus prea devreme in alimentatie, copiii cu varsta sub un an prezinta un risc mai mare de a dezvolta alergie la proteinele din laptele de vaca. Din acest motiv, in cazul in care laptele matern nu poate fi consumat, se recomanda sa se opteze pentru o versiune hidrolizata pentru a facilita digestia.

Cand pot incepe copiii sa consume lapte de vaca?

Unii experti recomanda sa se astepte pana in al treilea an de viata pentru a include laptele de vaca in alimentatie. Cu toate acestea, majoritatea dovezilor confirma faptul ca, odata ce un copil implineste 12 luni, poate fi administrat lapte de vaca. Cu toate acestea, trebuie sa se acorde atentie in cazul in care apar simptome dupa ingerarea laptelui de vaca. In acest caz, cel mai bine este sa consulti un medic.

Evita sa oferi lapte de vaca bebelusilor inainte de varsta de 12 luni

Dupa cum ai vazut, este esential sa se evite includerea laptelui de vaca in alimentatia sugarilor inainte de primul an de viata. In caz contrar, pot aparea consecinte daunatoare pentru sanatatea copilului, cum ar fi alergii, intolerante sau probleme cu nivelul de fier din organism.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte vaca bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre