De ce au nevoie copiii de lapte praf. Cand si cum se foloseste corect

/ / Modificat: 2021-06-03
De ce au nevoie copiii de lapte praf. Cand si cum se foloseste corect

Multi copii au nevoie de lapte praf din diferite motive. Fie mama nu poate sau nu doreste sa alapteze, fie cantitatea de lapte matern este insuficienta, fie laptele nu este suficient de hranitor pentru micut. Nu este nimic neobisnuit sa hranim copiii cu lapte praf, insa acesta trebuie folosit corect si atunci cand este cu adevarat indicat.

Alimentatia bebelusilor in primele luni de viata se bazeaza exclusiv pe lapte, matern sau formula. Desi laptele matern este cel mai bun aliment pentru un sugar, in situatii obiective este indicata folosirea unui inlocuitor. Este bine de stiut ca bebelusii hraniti cu lapte praf vor manca o cantitate mai mica, pentru ca acesta se digera mai usor, dar este si imbogatit cu vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea sugarilor.

Beneficiile laptelui praf

Laptele formula pentru sugari este imbogatit cu fier, calciu si vitamine si, astfel, este prevenita aparitia anemiei.

Laptele praf este, de asemenea, un adjuvant pentru femeile care nu are suficient lapte mamar sau care, din cauza unor probleme de ordin fizic, nu isi pot hrani copiii la san. Atunci cand bebelusul este hranit cu lapte praf, cu biberonul, mama scapa de disconfortul creat de ragade.

Cand ii poti da copilului lapte praf

Cum am mai spus, laptele praf este o alternativa minunata cand copilul nu poate fi alaptat sau nu primeste tot ce are nevoie din laptele matern.

Iata cand ii poti da micutului lapte formula:

• cand mama are probleme de sanatate ce o impiedica sa alapteze

• cand nu se instaleaza lactatia

• cand copilul nu se poate atasa corect la san, in ciuda eforturilor, si poate fi vorba despre malnutritie

• cand sugarul are probleme de sanatate care impune suplimentarea alimentatiei

• cand copilul este nascut prematur sau este subnutrit

• cand sugarul are intoleranta la lactoza, caz in care exista formule speciale de lapte.

Laptele praf cel mai potrivit pentru un bebelus poate fi recomandat de medicul pediatru sau de neonatolog. Criteriile de care este bine sa tineti cont sunt varsta bebelusului si compozitia laptelui; foarte important este ca printre ingredientele din laptele formula sa nu se numere zaharul.

Cum prepari corect laptele praf

Apa cu care prepari lapticul copilului este foarte importanta pentru ca ea poate fi un factor de risc pentru sanatatea bebelusului.

Apa de la robinet este bine sa fie folosita doar daca a fost fiarta in prealabil, iar cea mai indicata este apa plata imbuteliata, deoarece riscul ca aceasta sa fie contaminata este considerabil mai mic.

Decizia de a folosi apa de la robinet depinde foarte mult de zona in care locuiesti si de gradul de poluare. Apa imbuteliata, in schib, are in general niveluri echilibrate de fluor si puteti evita, astfel, o afectiune numita fluoroza (hipomineralizarea stratului de suprafata a smaltului dintilor).

Cand dai copilului lapte praf trebuie sa ai grija ca acesta sa aiba temperatura potrivita. Ideal este ca acesta sa fie cat mai apropiat de laptele matern, insa poate fi si mai rece. Atentie, insa, ca lapticul sa nu fie prea fierbinte! Testeaza-l turnand cateva picaturi pe incheietura mainii, unde pielea este sensibila. Daca ti se pare prea fierbinte, cu siguranta este la fel si pentru bebelus.

Taguri Lapte formula Lapte praf Lapte praf bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre