Bebelusul refuza sa manance. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-02-07
Bebelusul refuza sa manance. Ce e de facut?

Bebelusul poate refuza doar sa manance, doar sa consume lichide, doar laptele sau pe toate, insa motivele sunt variate. Fiind intr-o perioada de tranzitie, bebelusul poate refuza alimentatia din cauze fizice (cresterea dintilor, afte, boli) sau din alint ori dezinteres. Tu esti prima persoana care poate evalua situatia, iar in cazul in care nimic nu functioneaza mergi urgent la pediatru!

Bebelusul poate refuza sanul din motive care tin de el sau din motive care tin de mama. Motive ce tin de el ar putea fi:

Momentul zilei nu este potrivit: este somnoros sau tocmai s-a trezit din somn ori nu ii este foame inca.

Ce poti sa faci: Incearca sa alaptezi bebelusul doar dupa ce s-a trezit complet si nu foarte aproape de o alta sesiune de alaptare.

Felul in care bea lapte: nu poate sa se prinda cum trebuie de san, nu este inca obisnuit sa bea lapte (in primele zile dupa nastere) sau este mai obisnuit sa bea din biberon;

Ce poti sa faci: Asigura-te ca bebelusul s-a prins corect de san. Daca bebelusul tau nu poate sa se prinda cum trebuie de san, desi sta in pozitia corecta, verifica daca il poate prinde strans cu gura deschisa.

Probleme de sanatate: constipatie, eructatie insuficienta, nas infundat, febra, stare generala de rau, inabilitatea de a se relaxa sau afectiuni (Palatoschizis - palat fisurat, afectiuni interne, alergii etc);

Ce poti sa faci: Lasa-l pe bebelusul tau sa eructeze suficient dupa masa, pana la urmatoarea alaptare. Verifica intotdeauna daca are nasul infundat sau daca este constipat. Consulta un medica daca are o afectiune medicala din cauza careia nu poate sa se hraneasca.

Motive ce tin de tine ar putea fi:

Productie excesiva de lapte: bebelusul tau se ineaca cu laptele in exces;

Ce poti sa faci: Aceasta problema apare mai ales in primele zile dupa nastere. Odata ce productia de lapte s-a stabilizat, nu ar mai trebui sa ai probleme. Atunci cand bebelusul tau da drumul la sfarc pentru ca laptele iese in cantitate prea mare, opreste fluxul de lapte cu un prosop si, odata ce lucrurile s-au mai calmat, incearca din nou.

Pozitie incorecta la alaptat: pozitia pe care o incerci nu este confortabila pentru bebelus;

Ce poti sa faci: Citeste mai multe despre diferitele pozitii de alaptare si testeaza-le pe toate pana cand gasesti una potrivita. Gasesti mai multe informatii despre pozitiile de alaptare aici.

Probleme cu sanii si sfarcurile: sfarcurile sunt infundate, ombilicate sau plate (uneori din cauza angorjarii);

Ce poti sa faci: Sfarcurile plate sau ombilicate pot face dificila sau incorecta pozitionarea bebelusului la san pentru alaptare. Poti folosi un aparat special care creeaza o presiune usoara la baza sfarcului, tragindu-l afara. Daca sfarcurile sunt plate din cauza angorjarii, se recomanda inceperea alaptarii cat mai repede posibil dupa nastere si continuarea ei cat mai des. Copilul trebuie hranit la fiecare 1-2 ore in timpul zilei. Acesta este cel mai eficient mod de a preveni si/sau ameliora angorjarea severa. Mama trebuie sa se asigure ca sanii sa fie suficient de moi pentru a permite copilului sa suga corect. Daca sanii sunt duri si prea plini, se mulge o mica cantitate de lapte cu ajutorul mainilor sau cu o pompa si apoi se pune copilul la san. Daca copilul s-a saturat inainte de golirea sanilor, se foloseste o pompa sau chiar mainile pentru a exprima (mulge) laptele ramas, ce poate fi pastrat pentru mai tarziu.

Inabilitatea de a se relaxa: se intampla din cauza nerabdarii, presiunii de a produce lapte, oboseala mentala cauzata de stres etc.

Ce poti sa faci: Atat tu cat si bebelusul trebuie sa va relaxati. Abilitatea mamei de a se relaxa este un factor foarte important in abilitatea bebelusului de a se prinde de san corect si confortabil. Daca bebelusul este agitat, il poti duce la o scurta plimbare afara sau poti sa il tii pur si simplu cateva minute strans in brate.

Bebelusul refuza laptele matern din sticla si laptele formula

Bebelusul refuza sa bea lapte matern din sticla

Daca bebelusul refuza sa bea lapte matern din sticla atunci ar putea fi din urmatoarele cauze:

Momentul zilei nu este potrivit: este somnoros sau tocmai s-a trezit din somn ori nu ii este foame inca;

Ce poti sa faci: Incearca sa ii dai bebelusului biberon doar dupa ce s-a trezit complet si nu foarte aproape de o alta sesiune de hranire. Daca refuza sa bea laptele din biberon si l-ai hranit relativ recent, nu il forta. S-ar putea sa fie inca satul cu ultima masa.

Felul in care bea lapte: nu este inca obisnuit sa bea lapte din biberon sau pozitia nu este confortabila;

Ce poti sa faci: Asigura-te ca bebelusul sta intr-o pozitie confortabila. Hraneste-l cu biberonul in aceeasi pozitie in care l-ai si alaptat sau cum ti se pare tie mai natural.

Probleme de sanatate: constipatie, eructatie insuficienta, nas infundat, febra, stare generala de rau, inabilitatea de a se relaxa ori afectiuni (Palatoschizis - palat fisurat, afectiuni interne, alergii etc);

Ce poti sa faci: Lasa-l pe bebelusul tau sa eructeze suficient dupa masa, pana la urmatoarea alaptare. Verifica intotdeauna daca are nasul infundat sau daca este constipat. Consulta un medica daca are o afectiune medicala din cauza careia nu poate sa se hraneasca.

Tetina nu este marimea potrivita: bebelusul tau este stresat din cauza ca din biberon curge prea mult sau prea putin lapte;

Ce poti sa faci: Alege o tetina de marime potrivita si verifica intotdeuna daca nu cumva tetina este infundata.

Refuzul laptelui formula

Exista mai multe motive din cauza carora bebelusul tau refuza sa (mai) bea lapte formula.

Daca nu a inceput inca diversificarea:

- S-ar putea sa fie din cauza temperaturii la care il servesti. Afla la ce temperatura ii place bebelusului tau sa bea laptele: unora le place de la frigider, altora la temperatura camerei si altora caldut.

- Tetina nu este marimea potrivita. Bebelusul tau este stresat din cauza ca din biberon curge prea mult sau prea putin lapte. Alege o tetina de marime potrivita si verifica intotdeuna daca nu cumva tetina este infundata.

- Copiii in jurul varstei de 4-5 luni pot fi distrasi foarte usor in timpul in care se hranesc. Gaseste un loc linistit unde sa-l hranesti.

- Verifica data de expirare a laptelui formula si daca nu cumva a fost desfacut de prea mult timp.

- Verifica daca nu cumva laptele a prins miros de la altceva (de parfum, de ceapa etc).

- Verifica daca nu cumva bebelusului tau ii este rau (in majoritatea cazurilor este vorba de o raceala, o infectie virala, o infectie a urechii sau a gatului). In cazul acesta cel mai bine ar fi sa consulti un doctor.

Daca a inceput diversificarea:

- S-ar putea sa manance prea multe mancaruri solide si sa nu mai aiba apetit si pentru lapte.

- S-ar putea sa ii placa prea mult alimentele solide si sa considere laptele formula prea plictisitor.

Atentie! Este foarte important sa iti pastrezi calmul si sa nu il fortezi sa manance daca nu vrea.

Ce poti sa faci?

Incearca sa ii dai mai intai laptele si apoi mancarea solida la masa, sau sa ii dai mancarea solida si apoi laptele, dupa o ora de pauza. Daca refuza in continuare, suplimenteaza cu alimente ce contin lapte: iaurt, orez cu lapte, cereale cu lapte etc. Un bebelus de la varsta de 9 luni nu are nevoie decat de 500ml-600ml de lapte, si nu va manca oricum decat dimineata si seara si apa in restul timpului.

- Incearca sa-i oferi laptele in canuta. Noutatea de a bea "ca adultii" s-ar putea sa-l atraga.

- Daca are 10 luni sau mai mult poti incerca sa-i schimbi brand-ul de lapte la o formula mai avansata. Incearca-le si pe cele care au gust de vanilie, dar evita-le pe cele cu ciocolata, cacao, sirop sau orice alta sursa de zahar si cofeina.

- Pentru zilele in care nu bea lapte, poti sa suplimentezi si cu vitamine sub forma de picaturi.

- Daca nimic nu functioneaza, consulta un doctor.

Bebelusul refuza solidele

Bebelusul poate sa refuze solidele din motive precum introducerea prea tarzie a acestora in alimentatie sau noutatea texturii si gustului solidelor. Cel mai important este sa ii observi reactia si, in functie de felul in care raspunde la fiecare aliment si mod de servire a aceluia, sa incerci sa il ademenesti cu ceva care sa ii placa.

In unele cazuri refuzul solidelor apare din cauza unor probleme fizice (limba prea dezvoltata, lipsa dintilor, afte etc.), iar atunci este cazul sa mergi la un pediatru. Daca este insa vorba despre noutatea tipului de alimente, incearca sa le faci cat mai lichide la inceput si mai consistente in timp.

refuza_solide

Cum ii convingem pe cei mici sa manance solide

Inceperea diversificarii poate fi o provocare! Daca incerci sa introduci cereale, incearca sa cresti cantitatea de lapte pe care o pui in acestea – exista posibilitatea ca ele sa fie prea consistente pentru experienta de pana acum a copilului.

O varianta este si sa ii adaugi legume pasate in ciorbita si sa cresti treptat cantitatea adaugata, scazand din cantitatea de lichid, pana ajungi la stadiul de piure.

Nu uita nici de vechile trucuri care apeleaza la metoda exemplului: gusta tu si arata-i ca iti place si spune-i cat de bun este. Nu te grabi apoi sa ii dai lingurita pe la gura, ci mai gusta un pic, pentru a fi convingatoare. S-ar putea sa ai surpriza ca mai tarziu sa fie pofticios si sa doreasca sa guste din orice mananci tu!

Unii bebelusi nu accepta instrumentele ajutatoare cum este lingurita. O solutie ar putea sa treci direct la bucati de alimente pe care si le poate baga singur in gurita, daca i-au crescut dintisorii. Cat de mari sa fie bucatile ramane la alegerea ta, in functie de "mofturile" celui mic sau de felul in care ii permite gurita sa le consume.

Ce facem cand refuza cu desavarsire solidele? 

Este posibil ca diversificarea sa fi inceput deja, iar cel mic sa nu mai accepte solidele dupa o perioada (de cele mai multe ori in jurul varstei de 11 luni).

Medicii spun ca, intre 6 si 12 luni, multi bebelusi trec printr-o etapa de refuzare a solidelor in favoarea laptelui (san sau formula). Acest lucru este posibil sa se intample din cauza comoditatii de a bea lapte in loc de a depune efort pentru mestecarea solidelor.

Atat timp cat bebelusul primeste in continuare nutrientii de care are nevoie, atunci nu exista un motiv real de ingrijorare. Iata cateva sfaturi ale medicilor pentru a mentine bebelusul sanatos in aceasta etapa si pentru a-l incuraja sa revina la solide:

- Ofera-i cat mai mult lapte – un bebe are nevoie de 120 de mililitri de lapte per kilogram de corp, iar atat timp cat primeste cantitatea potrivita, bebelusul va avea parte de toate vitaminele si mineralele necesare.

- Adauga grasimi sanatoase in alimentatie – in primul an de viata, majoritatea caloriilor care sustin procesul de crestere provin din grasimi, pe care le poti adauga dintr-un avocado bine copt si pasat.

- Ofera-i alimente bogate in nutrienti – alege alimentele care au cel mai mare continut de nutrienti, cum ar fi avocado, iaurt, tofu, oua (doar dupa varsta de 1 an), legume (morcovi sau dovlecel) si ulei de in.

- Reinventeaza mancarea pentru bebelusi – poate un motiv al refuzului este faptul ca bebelusului i-ar prinde bine sa treci de la mancarea la borcanele la cea facuta de tine, asadar incearca sa ii oferi din alimentele proaspete si santoase pe care le consumi si tu: piure de fructe, legume gatite, carne slaba si fructe de mare (cum ar fi somonul). Astfel, ii imprimi inca de la o varsta frageda gustul pentru mancarea sanatoasa si poti evita ca in viitor sa aiba probleme cu diabetul sau obezitatea.

- Da-i sa manance in bratele tale – aseaza bebelusul in poala ta, pune-i piureul de fructe in farfuria ta si gusta tu putin din piure. Nevoia bebelusilor de a face aceleasi lucruri ca parintii poate fi utilizata ca strategie de convingere in cazul refuzului mancarii.

Pentru mami, multa rabdare

Ca mama, ar fi bine sa te inarmezi cu multa rabdare si sa nu il fortezi, deoarece il vei speria si, probabil, cand te va vedea cu lingurita in mana va incepe sa planga. Mamicile spun ca au avut bataie de cap cu refuzul solidelor la bebelus, insa au gresit fortandu-l pe cel mic sa manance. In scurt timp, cei mici au cerut singuri, vazand un membru al familiei mancand cu pofta.

Bebelusul refuza lichidele

Daca bebelusul tau a baut prima oara apa din canuta si vede ca si restul familiei bea, s-ar putea sa nu ai probleme la acest capitol. Daca insa a gustat mai intai sucuri dulci, s-ar putea sa ai mai multa bataie de cap.

Specialistii recomanda ca apa sa fie introdusa tarziu in alimentatia copilului, mai ales pentru ca laptele matern este suficient pentru a-i mentine nivelul optim de hidratare.

Sfaturi pentru bebelusii care refuza sa bea apa:

- Incearca sa pui bucatele mici de gheata in apa. Majoritatea bebelusilor adora sa se joaca cu micile bucati de gheata.

- Daca la inceput i-ai pus apa in biberon si a refuzat, atunci s-ar putea sa fie din cauza ca este obisnuit sa bea laptele de acolo si nu poate sa asocieze gustul cu obiectul. Incearca sa-i dai apa din canita sau chiar cu paiul din pahar.

- Pune in apa o feliuta de lamaie, banana sau capsuna. Ii va da un gust mai bun si va fi mai interesanta pentru copilul tau.

- Tine apa la frigider. In general apa ceva mai rece este mai apreciata de catre copii decat cea de la temperatura camerei.

- Asigura-te ca te vede si pe tine band apa cu placere.

- Daca nimic nu functioneaza incearca sa-i diluezi sucurile cu jumatate apa jumatate suc, treptat, pana cand va bea numai apa.

- Daca orice altceva nu a functionat, completeaza lipsa de apa cu alimente bogate in apa. Supele, legumele si laptele contin cam 80% apa. Incearca si sucurile facute in casa din fructe proaspete.

Bebelusul refuza lichidele atunci cand este bolnav 

Daca bebelusul tau vomita sau are diaree, este important sa te asiguri ca primeste suficiente fluide pentru a nu se deshidrata.

Daca refuza bauturile preferate, fii flexibila! Sucurile injumatatite cu apa sunt ok pentru bebelusii peste 6 luni, daca nu au diaree acuta. O solutie pe baza de electroliti ca Pedialyte este de asemenea buna. Daca vomita, ofera-i mici inghitituri de apa. Daca stie cum sa manance cu lingura, da-i cate o lingurita de apa.

Bebelusul refuza total mancarea

Nu este nicio coincidenta in suprapunerea perioadei in care bebelusul invata sa mearga cu cea in care devine din ce in ce mai putin interesat de mancare (de obicei intre 9 si 16 luni). Atunci cand ai atatea de descoperit, cine are timp si pentru mancare? Nu uita insa ca, desi este foarte activ, bebelusul nu mai are nevoie de aceeasi cantitate de hrana, deoarece cresterea lui este incetinita la aceasta varsta.

Motivele pentru refuzul mancarii sunt variate: alint, aparitia dintilor, afte, substrat psihologic, alimentatie incorecta, lipsa de interes etc.

Ce poti face? 

Desi copilul tau are nevoie de incurajare si de un orar stabil al meselor (mese regulate si mancare sanatoasa), pana la urma aspectele legate de "cand", "cum" si "cat" raman la alegerea lui. Specialistii spun ca intr-o zi copilul ar putea sa manance foarte bine, iar a doua zis sa nu mai manance mare lucru.

Medicii recomanda ca, in loc sa te gandesti ca bebelusul tau refuza alimentele pe care i le oferi, sa privesti mai degraba in ansamblu, cat si ce a mancat in decurs de o saptamana. Ai putea fi surprinsa cum aportul alimentar se echilibreaza per total. Altfel, de unde ar avea atata energie?

Cel mai important este sa nu fortezi copilul sa manance, deoarece va dezvolta repulsie fata de mancare, dar si fata de procesul in sine. Incearca sa il pacalesti cu jocurile obisnuite (comparatii cu avionul, cu animale, tese povesti in jurul mancarii etc.), decoreaza sau aseaza mancarea in forma de animale sau personaje, ceva care sa il incante si care sa ii trezeasca interesul.

Aspecte de care sa tii cont in alimentatie

Nu uita sa iei in calcul aportul de fluide: laptele si sucul pot oferi nutrienti esentiali (desi excesul de suc implica mult zahar). Avand in vedere si faptul ca prea multe lichide pot sa scada pofta de mancare, ar fi indicat sa ii oferi bauturi dupa masa si intre mese, ci nu in timpul mesei.

Nu exagera nici cu mancarea nesanatoasa (junk food), care nu inseamna numai sandvisuri sau prajeli, ci si biscuiti, de exemplu. Acestia din urma sunt foarte satiosi, insa nu contin nutirenti.

Daca bebelusul nu mananca si nu bea nimic toata ziua in mod repetat, mergi la pediatru!

Alexandra Ilie
Loredana Apostol
Redactori Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia sugarului Alimentatie bebelusi Refuz san bebelus Laptele matern

Articole recomandate

Citeste si despre