Importanta carnii in alimentatia copiilor. De ce sa nu-ti privezi copilul de acest aliment

/ / Modificat: 2021-09-04
Importanta carnii in alimentatia copiilor. De ce sa nu-ti privezi copilul de acest aliment

Carnea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor. Acesta este un produs fundamental pentru micuti, deoarece are o cantitate mare de nurtienti esentiali pentru o dezvoltare optima a corpului, dar si pentru a evita deficientele de vitamine si minerale pe termen lung.

Cu toate acestea este important sa stii ca nu toate tipurile de carne sunt sanatoase pentru copii. Este foarte important sa eviti carnurile preparate industrial precum mezelurile sau conservele. Acestea contin aditivi care sunt daunatori sanatatii.

Iata de ce este important ca un copil sa consume carne chiar daca voi, parintii, ati adoptat o alta dieta, precum si ce tip de carne ii poti oferi.

Carnea, un aliment nutritiv esential

Primul lucru important de subliniat este continutul mare de proteine de valoare biologica. Acestea au toti aminoacizii esentiali, dar si un scor bun pentru digestibilitate, spre deosebire de proteinele vegetale.

Potrivit unui studiu publicat in Annals of Nutrition & Metabolism, in primele etape ale vietii este esential sa maximizezi aportul de proteine pe care copilul il consuma. Acest lucru este util pentru o buna dezvoltare a tesuturilro care sunt intr-o continua crestere si dezvoltare. In acest fel eviti aparitia problemelor musculare grave in viitor.

Conform orientarilor dietetice actuale, cel putin 50% din proteinele din dieta trebuie sa provina din alimente de origine animala. Carnea, deci, contribuie la indeplinirea cerintelor nutritionale din copilarie.

Pe de alta parte, este important sa evidentiem micronutrientii esentiali pe care ii contine acest aliment. Printre ele, fierul, un mineral esential care este absorbit mult mai bine decat omologul sau vegetal si care este vital pentru prevenirea anemiei.

Carne rosie sau carne alba?

In ultimii ani s-a dezbatut intens daca consumul de carne rosie este benefic sau daunator sanatatii copiilor. Adevarul este ca singurul tip de carne care s-a dovedit a fi daunator pe termen lung este cel preparat industrial: conserve, mezeluri, etc.

Prin urmare, indiferent de tipul animalului, carnea este sanatoasa pentru copii si le ofera beneficii esentiale dezvoltarii. Trebuie sa ai insa grija ca aceasta sa fie achizitionata din surse sigure si sa nu contina grasimi, deoarece creste drastic aportul caloric si, prin urmare, riscul de ingrasare.

Asadar, atata timp cat carnea este proaspata si slaba, este benefica pentru copii, indiferent de animalul de la care provine.

Cu toate acestea este important ca micutul sa consume cat mai multa carne de peste, precum somon, care este bogat in Omega-3, precum si carne de pasare, care este o carne alba, usor de digerat.

De cata carne au nevoie copii?

O buna strategie nutritionala este de a acorda prioritate aportului de peste fata de alte tipuri de carne. Cu toate acestea, nu este o alternativa pentru orice buget. Prin urmare, ca regula generala, este recomandat ca pestele sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana. Carnea rosie nu trebuie consumata de mai mult de doua ori pe saptamana. Pe de alta parte, carnea de pui este cea mai accesibila, dar si cea mai apreciata de copii.

De asemena, este important sa te asiguri ca micutul tau consuma carne de cel putin doua ori pe zi, la mesele principale. Pe alocuri, carnea mai poate fi inlocuita cu oua, sau branza, in special la micul dejun. Insa trebuie sa tii cont ca acestea, desi au proteine, contin prea putin fier comparativ cu carnea.

De asemenea, un alt lucru foarte important este prepararea acestora. Nu ii oferi copilului preparate prajite. Alege sa prepari carnea la cuptor sau prin fierbere ori prin frigere. Aceasta trebuie sa fie bine patrunsa si nu preparata in sange, chiar daca tu o preferi asa.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Alimentatie bebelusi Peste alimentatie copii Carne de pui

Articole recomandate

Citeste si despre