De ce ne ingrasam in timpul alaptarii si cum putem sa ne mentinem in forma

/ / Modificat: 2019-04-23
De ce ne ingrasam in timpul alaptarii si cum putem sa ne mentinem in forma

Unele femei slabesc atunci cand alapteaza, insa altele se ingrasa, ceea ce le nemultumeste profund. De ce aceste diferente? Pentru ca fiecare femeie este unica.

Pentru a intelege mai bine ce te face sa te ingrasi sau slabesti in timp ce alaptezi este necesar sa lamurim un lucru.

O mama care hraneste copilul exclusiv la san are un consum suplimentar de 500 de calorii pe zi. Asta inseamna ca, fara sa faci nimic, poti arde caloriile pentru care in mod normal ai avea nevoie de 45 de minute de alergare. Fantastic, nu?

Dar din pacate asta nu garanteaza ca vei slabi. De ce? Pentru ca, asa cum stii deja, in timpul sarcinii si al alaptarii foamea este mai mare decat de obicei si de multe ori mancam mai mult si, pe deasupra, mai repede decat de obicei, ceea ce inrautateste lucrurile.

Daca mananci aceleasi lucruri pe care le mancai inainte de a ramane insarcinata si nu te ingrasai, logic ar fi sa fie la fel si dupa nastere. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Pentru ca, aminteste-ti, ai un consum cu 500 de calorii mai mare.

Somnul sau lipsa somnului

Studiile arata ca atunci cand dormi mai putin pentru o perioada lunga de timp, sau cand ai un program de somn dezorganizat exista riscul sa iei in greutate. Asa ca data viitoare cand mai auzi pe cineva ca a slabit pentru ca doarme prost sau putin, sa stii ca nu e adevarat. Iar proaspetele mamici se stie ca au un program de somn cel putin haotic pana cand bebelusul isi va crea o rutina in acest sens.

In plus, conteaza enorm si factorul genetic. Mai multe persoane care mananca acelasi lucru si au acelasi program vor evolua diferit la capitolul greutate corporala, iar asta tine de metabolismul fiecareia.

Alti factori care provoaca fluctuatii de greutate in timpul alaptarii

Absenta menstruatiei in timpul alaptarii este cauzata de niveluri scazute de estrogen, ceea ce face sa avem un metabolism mai lent si favorizeaza retinerea lichidelor, ceea ce duce la ingrasare.

In plus, unele femei pot dezvolta tiroidita de lauzie, o dereglare endocrina care face tiroida sa o ia putin razna. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii si de dupa nastere fac tiroida sa nu mai functioneze in parametri normali.

Cum poti slabi in timpul alaptarii

Daca factorul genetic, absenta somnului si diminuarea secretiei de estrogen sunt lucruri pe care nu le poti controla, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni ingrasarea in timpul alaptarii si care te pot ajuta chiar sa slabesti.

  • Evita anxietatea la ora mesei.
  • Incearca sa iti faci un program cu cinci mese pe zi.
  • Mananca sanatos, in special fructe si legume.
  • Dupa cele 40 de zile de lauzie e bine sa incepi sa faci miscare. Fie ca mergi in ritm alert cand iesi la plimbare cu copilul, fie ca folosesti bicicleta de camera sau ca faci aerobic, vei vedea ca te va ajuta sa iti recapeti silueta.
  • Daca te simti mai nervoasa decat de obicei, daca ai palpitatii, un puls prea rapid sau nu te odihnesti bine nici cand ai avea timp sa o faci, consulta medicul pentru ca ar putea fi vorba despre o dereglare a tiroidei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre