De ce este recomandata alaptarea pana la varsta de 2 ani

/ / Modificat: 2021-07-16
De ce este recomandata alaptarea pana la varsta de 2 ani

Alaptarea bebelusului este deosebit de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea acestuia. In primele sase luni de viata bebelusul trebuie sa consume exclusiv doar lapte matern. Dupa varsta de sase luni, pana la un an, laptele este in continuare alimentul principal, insa este suplimentat cu alte alimente care se introduc treptat in dieta.

Dupa 12 luni, laptele matern trebuie sa fie inclus, in continuare, in dieta copilului, pana la varsta de cel putin doi ani. Numeroase asociatii si organizatii de sanatate, dar si OMS, recomanda continuare alaptarii copilului pana la varsta de minim doi ani, si chiar si dupa aceea, daca micutul isi doreste iar mama are ce sa-i ofere.

Desi exista putine informatii stiintifice privind alaptarea copiilor cu varsta intre 1 si 2 ani, si peste, insa informatiile disponibile indica faptul ca, laptele matern continua sa fie o sursa excelenta de calorii si substante nutritive si dupa varsta de doi ani.

Iata de ce este recomandata alaptarea copilului pana la varsta de doi ani si chiar dupa.

Laptele matern, bogat in nutrienti

Laptele matern este o sursa importanta de acizi grasi esentiali si energie. Acesta au o relatie directa cu dezvoltarea creierului copiilor. In plus, ramane cel mai complet aliment din punct de vedere nutritional.

In plus, laptele matern se modifica pa masura ce copilul creste. Acesta devine mai bogat in calorii pentru a-i furniza micutului nutrientii necesari.

Beneficii psihologice si o dezvoltare cognitiva mai buna

Mai multe studii au descris deja numeroasele beneficii psihologice ale copiilor alaptati. Alaptarea la san nu ii ofera copilului doar hrana ci si confort, sensibilitate, comunicare intre mama si copil si transfer de oxitocina (hormonul dragostei).

In ciuda numeroaselor prejudecati legate de alaptarea copiilor dupa varsta de un an, nu exista dovezi care sa asocieze alaptarea cu probleme de dezechilibru emotional sau social.

Ofera protectie imuna

Sistemul imunitar al unui copil se maturizeaza intre varsta de 2 si 6 ani. Laptele matern este o sursa importanta de celule imune pentru copil. De fapt, concentratia celulelor imune din lapte creste in cel de-al doilea an, astfel incat copilul alaptat va continua sa beneficieze de imunitate.

In plus, alaptarea copilului pana la varsta de minim doi ani s-a dovedit ca protejeaza copilul de diabet de tip 1.

Factor protector impotriva obezitatii infantile

Copiii alaptati sunt in general mai subtiri si s-a observat ca laptele matern este un factor protector impotriva obezitatii.

Cu cat durata alaptarii este mai lunga, cu atat riscul de obezitate si supraponderabilitate este mai mic. 

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre