Alaptarea bebelusului cu sindromul Down poate fi dificila, dar nu imposibila. Ce trebuie sa stie mamele

/ / Modificat: 2023-01-03
Alaptarea bebelusului cu sindromul Down poate fi dificila, dar nu imposibila. Ce trebuie sa stie mamele

Alaptarea la san este alimentatia ideala pentru toti bebelusii pana la varsta de sase luni exclusiv si pana la doi ani cu alte alimente. Dar nu este intotdeauna usor si exista unii bebelusi care pot avea mai multe dificultati decat altii in alaptare.

Acesta este cazul bebelusilor cu Sindromul Down, care au anumite caracteristici care pot face dificila alaptarea. Cu toate acestea, ele beneficiaza enorm daca pot alapta.

Ce este sindromul Down?

Sindromul Down este o alterare genetica, o anomalie cromozomiala. Acesti copii au trei cromozomi 21, in loc de doi, cum sunt in mod normal: unul de la tata si unul de la mama; de aceea, sindromul Down este cunoscut si sub numele de trisomia 21. Este relativ frecventa: se estimeaza ca unul din 700 de copii se naste cu aceasta afectiune, iar frecventa creste odata cu varsta mamei, in special dupa varsta de 35 de ani.

De ce este alaptarea la san deosebit de benefica pentru acesti copii?

Stim ca laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi si ca are multiple beneficii pentru toata lumea, dar este si mai important pentru copiii cu sindrom Down. Am mentionat ca acesti bebelusi sunt mai predispusi la infectii si s-a demonstrat ca alaptarea joaca un rol important in sistemul imunitar.

Alaptarea protejeaza impotriva otitei si a infectiilor respiratorii. In plus, o caracteristica comuna a acestor bebelusi este hipotonia (tonus muscular scazut), iar alaptarea favorizeaza dezvoltarea motorie a gurii (limba si maxilar), imbunatateste expresia faciala si dezvoltarea limbajului.

Pe de alta parte, acesti bebelusi au grade diferite de dizabilitate intelectuala si exista studii care asociaza alaptarea cu o mai buna dezvoltare cognitiva. Alaptarea la san promoveaza, de asemenea, legatura dintre mama si copil. Desi in multe cazuri diagnosticul este cunoscut inca din timpul sarcinii, in altele este diagnosticat la nasterea copilului, iar familiile pot fi coplesite.

Ce dificultati intampina bebelusii cu sindrom Down in alaptare?

In ciuda faptului ca se stie ca alaptarea este deosebit de benefica pentru ei, bebelusii cu sindromul Down au mult mai multe dificultati de alaptare decat ceilalti, ceea ce duce la rate de alaptare mai mici si la perioade de alaptare mai scurte.

Pe de o parte, trasaturile anatomice, cum ar fi hipotonia (tonus muscular scazut) si macroglosia (limba mare), fac alaptarea mai dificila. Acesti copii sunt mai putin capabili sa se prinda la san si le este mai greu sa creeze vidul si presiunea negativa necesare pentru a suge. Acestia contracta muschii fetei implicati in supt cu mai putina forta, ceea ce duce la o suptura mai slaba si mai scurta. Aceste dificultati de supt se amelioreaza de obicei cu timpul. In plus, acestia pot avea dificultati la inghitire, pot adormi usor si pot lua in greutate mai incet.

Pe de alta parte, unii bebelusi au alte patologii care pot ingreuna si mai mult alaptarea, mai ales daca au nevoie de spitalizare si/sau interventie chirurgicala (cardiopatii congenitale, malformatii ale sistemului digestiv...).

In plus, din pacate, multi profesionisti din domeniul sanatatii nu sunt instruiti in mod corespunzator in ceea ce priveste alaptarea si se concentreaza mai mult asupra greutatii si a altor probleme medicale ale acestor copii, minimizand astfel importanta alaptarii.

Cum putem obtine o alaptare de succes la acesti copii?

Unul dintre elementele cheie este de a beneficia de sprijin specializat pentru alaptare, in mod ideal cu experienta in cazul bebelusilor hipotoni. Daca stim diagnosticul din timpul sarcinii, o consultatie prenatala poate fi de ajutor.

Mamele care participa la grupuri de alaptare si/sau fac parte din asociatiile Sindromului Down se simt mai implicate si mai sustinute si considera ca exista un alt punct de sprijin si ajutor pentru alaptare. De asemenea, este important sa implicati tatal in alaptare.

Ca si in cazul celorlalti bebelusi, ori de cate ori este posibil, este recomandabil sa se faca skin-to-skin dupa nastere si sa se initieze alaptarea cat mai curand posibil. Acesti bebelusi pot avea mai multe dificultati in a se prinde si a suge.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului Sindrom Down

Articole recomandate

Citeste si despre