Cum sa stii daca iti ranesti copiii cu vorbele rostite

/ / Modificat: 2022-01-25
Cum sa stii daca iti ranesti copiii cu vorbele rostite

Fiecare cuvant pe care tu il spui, ramane intiparit pentru totdeauna in mintea copiilor. Prin urmare este important sa le protejezi sanatatea emotionala si sa nu ii ranesti. 

Cand devii parinte insa, desi inainte te gandeai ca vei avea cea mai multa rabdare din lume, este imposibil ca la un moment dat sa nu te enervezi si sa spui cuvinte pe care nu iti doreai sa le rostesti. Alteori, poti ajunge sa faci anumite afirmatii fara sa-ti dai seama cat de mult ii afecteaza acestea pe copii.

Iata, asadar care sunt cuvintele sau frazele care ii pot rani profund pe copii. 

“Este greu sa ai copii”

Copiii nu trebuie sa se simta ca o povara, indiferent cat de dificil este pentru parinti sa-si indeplineasca obligatiile.  Copilul nu trebuie sa auda niciodata fraze de genul: “Era mai simplu cand nu te aveam”, “Viata mea ar fi fost mai usoara fara copii”, “Este greu sa ai copii. Daca ar fi sa o iau de la capat nu i-as mai face”, etc. Un copil nu trebuie sa auda niciodata astfel de fraze. Acestea nu fac decat sa creeze o departare intre parinti si copii.

Comparatii

Este obisnuit ca parintii sa-si compare copiii intre ei, sa-i compare cu colegii lor, prietenii sau cu copiii vecinilor. Acest lucru este total gresit. Aceste comparatii trebuie evitate cu orice pret, deoarece il face pe copil sa simta ca este inferior celorlalti si ca nu are abilitati care sa merite recunoastere.

Intrebari si porunci excesive

Este normal ca parintii sa nu fie de acord cu anumite comportamente ale copiilor lor. Cu toate acestea, este esential sa le impui reguli folosind cuvinte bune, pozitive. Astfel, copilul va intelege de ce nu are voie sa faca sau sa spuna anumite lucruri.

La fel de nociv este si sa-i pui intrebari in mod excesiv. Acestia sunt facut sa simta ca nu mai au intimitate si ca nu ii intelege nimeni. 

Criticarea aspectului copilului

Sa vorbesti cu superioritate copilului despre aspectul sau fizic, spunandu-i ca este “prea gras” sau “prea slab” este una dintre cele mai grave modalitati de a-l ataca. Acest lucru genereaza nesiguranta si traume psihologice ireparabile.

Copiii crescuti in acest mod, vor ajunge adulti care vor simti intotdeauna ca vor fi respinsi de cei din jur pe baza acestor criterii. Exista si cazuri mai grave, in care copiii se pot rani singuri pentru ca se simt vinovati.

Un dialog sanatos este cea mai buna cale

Discutiile frecvente cu un copil sunt cea mai buna decizie pe care o pot lua parintii. Acestia pot deveni confidentii copilului, iar micutii se vor simti in siguranta sa sa impartaseasca din timp problemele si dificultatile pe care le intampina.

Prin urmare este esential sa alegi cuvintele potrivite pentru a vorbi cu micutul tau si pentru a-l face sa se simta protejat si in siguranta in sanul propriei familii.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre