8 vitamine si minerale esentiale pentru sarcina

/ / Modificat: 2017-04-26
8 vitamine si minerale esentiale pentru sarcina

Perioada sarcinii este una solicitanta pentru orice femeie, iar resursele necesare pentru ca totul sa evolueze si sa se desfasoare in toate conditiile cresc pe masura ce avanseaza sarcina. De aceea, atat medicii specializati in obstetrica si ginecologie, cat si cei care profeseaza in domeniul nutritiei recomanda suplimentarea dietei cu anumite vitamine si minerale esentiale benefice pentru mama si fat.

Desigur, o dieta echilibrata si care include toate grupele de alimente si asigura toti nutrientii este obligatorie in randul femeilor insarcinate. Cu toate acestea, suplimentele alimentare pe baza de vitamine pot fi uneori asimilate cu mai mult succes decat vitaminele pe care le contin alimentele.

Iata care sunt cele mai importante 8 vitamine care contribuie la dezvoltarea si evolutia optima a sarcinii:

Acidul folic

Acidul folic reduce riscurile aparitiei defectelor de tub neural precum spina bifida sau cheiloschizis - malformatie cunoscuta si sub denumirea populara "buza de iepure", dar si a anumitor anomalii cardiace care se pot dezvolta in timpul sarcinii.

Doza zilnica recomandata de acid folic pentru femeile insarcinate este de 0,4 mg, iar perioada propice pentru administrarea acestui supliment alimentar incepe inca dinaintea aparitiei sarcinii, pentru inlaturarea oricaror riscuri. In cazul unor precedente ereditare de boli neurale in familiile parintilor, medicii pot recomanda chiar si o doza mai mare de acid folic.

Complexul de vitamine B - trioul esential B1, B6 si B12

Vitaminele B1, B6 si B12 sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al fetusilor. Totodata, acest complex de vitamine le ajuta si pe viitoarele mamici sa scape de greturile matinale, de durerile de picioare, de inflamatiile locale si de senzatia de amorteala care se instaleaza deseori la nivelul mainilor si al degetelor.

Deficienta vitaminei B1, cunoscuta si sub denumirea de tiamina, iti poate expune copilul la riscuri uriase de a dezvolta afectiunea numita beriberi, afectiune care poate dauna inimii si plamanilor. Alimentele care reprezinta o sursa bogata de tiamina sunt cerealele integrale, germenii de grau si ouale.

Vitamina B6 sau piridoxina contribuie la dezvoltarea sistemului nervos si al creierului fatului. De asemenea, s-a constatat ca are efectul de a reduce greturile matinale in randul femeilor insarcinate care intampina astfel de probleme in timpul sarcinii. Piridoxina se gaseste in cantitati consistente in banane, pepene rosu si piept de pui - alimente recomandate pentru perioada celor 40 de saptamani de dezvoltare a sarcinii.

Vitamina B12 sau cobalamina este esentiala pentru formarea optima a globulelor rosii, pentru dezvoltarea functiilor neurologice si pentru sinteza ADN-ului. Aceasta este prezenta in alimente precum pestele, carnea rosie sau cea de pasare, in oua si in produse lactate. Vitamina B12 nu este prezenta in majoritatea legumelor, insa pentru viitoarele mamici care au imbratisat un regim alimentar vegetarian poate fi asimilata din cerealele pentru micul dejun.

Calciul

Nevoia organismului de calciu creste proportional in randul viitoarelor mame pe masura ce sarcina evolueaza. Acest mineral ajuta la dezvoltarea sistemului osos al fetusului, in timp ce contribuie si la scaderea tensiunii arteriale a mamei. Deficientele de calciu din timpul sarcinii pot avea urmari grave pentru copii chiar daca simptomele nu sunt vizibile inca de la inceput; dintre acestea, cea mai putin placuta este osteoporoza, care se manifesta cu precadere in randul copiilor si adultilor care au fost privati de calciu in perioada celor 9 luni de sarcina.

Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate precum iaurtul, laptele sau branza, insa exista si alimente de origine vegetala care le pot substitui cu succes pe acestea, asa cum sunt spanacul, tofu sau broccoli.

Fierul

Fierul este un mineral important atat pentru mama, cat si pentru fat, in perioada sarcinii. In primul rand, rezervele de fier ale organismului mamei vor fi asimilate de catre embrion, pentru dezvoltarea globulelor rosii din sange, lucru care i-ar putea provoca acesteia deficiente ce o expun riscurilor dezvoltarii unor afectiuni cardiace. Pentru a-i putea livra fatului necesarul de fier, este important ca in perioada sarcinii sa consumi alimente bogate in acest mineral, asa cum este carnea rosie.

In al doilea rand, proaspetele mamici se confrunta cu deficienta de fier post - sarcina, cauzata de pierderea unei cantitati semnificative de sange in timpul nasterii, motiv pentru care fiecare viitoare mamica ar trebui sa isi suplimenteze depozitele de fier pentru a putea face fata acestor pierderi fara a fi afectata ulterior de simptomele deficientei. Primul trimestru de sarcina poate fi insa destul de capricios pentru cele mai multe dintre viitoarele mamici si de aceea medicii recomanda administrarea suplimentelor nutritive care contin fier dupa aceasta perioada, in timpul careia ar putea cauza disconfort abdominal.

De asemenea, s-a descoperit ca organismul uman absoarbe mai bine fierul atunci cand este asociat cu surse de vitamina C, asa ca recomandarea specialistilor in ceea ce priveste administrarea suplimentelor de fier este asocierea lor cu sucuri de mere sau citrice, bogate in vitamina C. In afara de carnea rosie, fierul se mai gaseste si in legume, seminte si cereale.

Vitamina E

Dezvoltarea muschilor fetusului si a globulelor rosii din sange este strans legata de prezenta vitaminei E. Lipsa acesteia a fost asociata cu nasterile premature sau cu bebelusii subdezvoltati; totodata, excesul de vitamina E pare sa fie una dintre cauzele fetilor nascuti morti.

De aceea, administrarea suplimentelor nutritive de vitamina E sau consumarea alimentelor care contin aceasta vitamina in cantitati mari trebuie urmarita cu strictete de catre medic in timpul sarcinii. Vitamina E se gaseste cu preponderenta in uleiuri vegetale, nucifere si cereale fortifiate - alimente care se consuma cu masura in perioada celor 9 luni de sarcina.

Zincul

Zincul face parte din categoria mineralelor esentiale in perioada sarcinii si contribuie la formarea si dezvoltarea celulelor fatului. In plus, stimuleaza producerea enzimelor precum insulina, iar prezenta sa in alimentatia viitoarelor mamici este foarte importanta in toate cele trei trimestre de sarcina. Alimentele care contin acest mineral din belsug sunt carnea rosie si cea alba, leguminoasele, lactatele si cerealele.

Tu ti-ai adaptat regimul alimentar la nevoile pe care le implica sarcina? Ce suplimente alimentare ai folosit pentru asigurarea nivelului optim de vitamine si minerale esentiale pentru perioada sarcinii?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine sarcina Minerale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre