Bebelusul la 1 luna

/ / Modificat: 2016-01-19
Bebelusul la 1 luna

Pana la implinirea varstei de o luna, bebelusul abia se obisnuieste si se adapteaza noului mediu inconjurator cu care face cunostinta dupa nastere. Chiar daca este foarte mic, nou-nascutul bifeaza pana la aceasta varsta cateva realizari importante la capitolul crestere si dezvoltare.

Incepe sa capete mai multa forta si putere, simturile incep sa se dezvolte si prezinta si cateva caracteristici de somn si alimentatie pe care orice parinte trebuie sa le stie. Iata la ce trebuie sa te astepti in prima luna de viata a bebelusului tau!

Dezvoltarea abilitatilor motorii la 1 luna

Chiar daca pare ca nu poate face multe lucruri pana la varsta de o luna, nou-nascutul dezvolta cateva abilitati esentiale.

Sistemul nervos este in continua dezvoltare, dar se pot observa cu usurinta cateva reflexe primitive, cu care copilul se naste. Printre acestea, se numara si reflexul de supt, reflexul Moro (de tresarire la stimuli vizuali, tactili sau auditivi). Daca pui un deget in palma bebelusului tau, vei observa ca va inchide, instinctiv, pumnul.

Pana la o luna, copilul este capabil sa isi intoarca capul intr-o parte, dar nu si-l poate sustine suspendat si nu il poate ridica, deoarece nu are musculatura gatului suficient de dezvoltata.

Cresterea pana la 1 luna

Multi parinti se ingrijoreaza in momentul in care constata ca bebelusul lor a pierdut in greutate dupa nastere. Este normal ca in primele doua saptamani, nou-nascutul sa piarda aproximativ 10% din greutatea de la nastere, inainte de a incepe sa castige grame in plus.

Dupa doua saptamani, bebelusul ar trebui sa ia intre 14 si 28 de grame pe zi, cel putin pana cand implineste o luna.

Alimentatia bebelusului

Frecventa hranirii copilului pana la o luna de zile difera in functie de tipul de lapte cu care este hranit.

Daca este alaptat, bebe va avea in jur de 12 mese pe zi (o data la 2-3 ore) pana la varsta de o luna. In cazul in care este hranit cu lapte praf, numarul meselor scade la 6-8 pe zi.

Acest numar de mese nu este batut in cuie. Fiecare bebelus are nevoi proprii, diferite de ale altuia. Principalul mod in care iti dai seama daca mananca suficient pe zi este sa numeri scutecele udate in 24 de ore, care trebuie sa fie cel putin 6.

Simturile bebelusului la 1 luna

Vazul este un simt foarte slab dezvoltat la nou-nascut. Pana la o luna, se poate spune ca este chiar miop. Copilul poate vedea obiectele si persoanele doar atunci cand sunt la o distanta de maxim 20-30 de cm fata de el. Vede sanul tau atunci cand il alaptezi si are nevoie sa stai cu chipul cat mai aproape de al lui cand ii vorbesti sau te joci cu el, pentru a te putea vedea mai bine.

Ai putea sesiza, de asemenea, ca bebe se uita crucis. Nu este ceva neobisnuit la aceasa varsta. Controlul asupra ochilor nu este complet dezvoltat. Mergi cu el la medic doar daca se mai uita crucis si dupa ce implineste 3-4 luni. Poate fi un semn de strabism.

Nici auzul nu este un simt complet dezvoltat la nou-nascutul de o luna. Cu toate acestea, el poate auzi si chiar recunoaste anumite sunete - in special vocile parintilor, pe care le stie de cand era in burtica mamei.

In ceea ce priveste simtul gustativ, copilul de o luna adora aromele dulci, fiind obisnuit cu gustul dulceag al laptelui. Papilele lui gustative nu sunt suficient dezvoltate pentru a sesiza diferenta intre amar si acru sau sarat.

Dintre toate simturile, cel olfactiv este cel mai bine dezvoltat, inca de la nastere. Copilul simte foarte bine mirosurile si il recunoaste cu usurinta si de la distanta pe cel al mamicii si al laptelui, care ii sunt foarte familiare.

Somnul bebelusului la 1 luna

Un lucru este cert: in primele luni, nou-nascutul petrece cel mai mult timp din zi si noapte dormind. Mai exact, la aceasta varsta, bebe doarme in jur de 15-16 ore pe zi. Programul de somn in aceasta perioada este haotic, insa este recomandat sa incepi sa ii organizezi orele de somn astfel incat sa poti crea o rutina stabila de somn pentru cand va creste mai maricel.

Il poti ajuta pe bebe sa se adapteze mai usor si sa-si regleze ciclurile nocturn si diurn si sa faca mai usor diferenta intre noapte si zi, obisnuindu-l cu lumina, zgomote si tot soiul de activitati pe timp de zi si pastrand un mediu linistit, sedentar si intunecat pe timpul noptii. In timp, bebelusul va invata ca ziua este pentru joaca si miscare, iar noaptea este pentru somn.

Plansul si comunicarea la 1 luna

Plansul este principala forma de comunicare a nou-nascutului, atat in prima luna de viata, cat si in urmatoarele, pana pe la un an, cand incepe sa vorbeasca si sa foloseasca frecvent cateva cuvinte esentiale: mama, apa, tata, papa etc., pentru a-si exprima principalele nevoi.

Pe langa somn, plansul este o alta activitate preferata a bebelusului de o luna. Specialistii sustin ca un copil de aceasta varsta poate insuma chiar si 3 ore de plans pe zi. Si este si normal sa fie asa, din moment ce plansul este principalul "limbaj" prin care comunica cu tine.

El foloseste plansul pentru a cere si pentru atentiona parintii cu privire la o multime de lucruri si nevoi: ii e foame, are nevoie sa fie schimbat, il doare ceva, ii este somn, este plictisit etc.

Chiar daca la inceput este mai greu, in timp vei invata sa decodezi fiecare tip de plans al bebelusului si sa il asociezi cu fiecare nevoie sau stare a lui.

Daca vrei cateva sfaturi legate de modul in care trebuie sa interactionezi si sa ingrijesti nou-nascutul pana la o luna, este important sa iei in considerare faptul ca micutului ii plac atingerile si mangaierile tale si ca adora sa vorbesti cu el.

Contactul piele-pe-piele cu copilul este foarte confortabil pentru el, care nu se simte nicaieri mai bine si mai in siguranta decat la pieptul sau pe burtica ta sau in momentele in care este masat delicat de mainile tale blande.

Comunicarea constanta cu nou-nascutul este la fel de importanta. Vorbeste cu el tot timpul. Chiar daca nu iti poate raspunde momentan, el te aude si, pe masura ce interactionezi mai des cu el, il incurajezi sa deprinda mai repede limbajul si vorbirea.

bebelusBebelusul de 1 luna incepe sa se incrunte si sa faca tot felul de grimase. O parte dintre bebelusii de aceasta varsta chiar rad. Pentru a-i incuraja si pentru a-i ajuta dezvoltarea, raspunde-i si tu cu diferite grimase potrivite cu cele pe care le face el. Tine-l aproape de chipul tau pentru a te putea observa mai bine.

Pastreaza tot timpul contactul cu cel mic. Chiar daca nu te poate vedea, atunci cand iti faci treburile prin casa, se va bucura sa-ti auda vocea. Nu ai de ce sa te simti prost daca iti modelezi vocea si tonalitatea pentru a vorbi ca un copil. Vei vedea ca bebelusul tau va fi cu atat mai incantat si... unde mai pui ca acest lucru il si ajuta sa inteleaga si sa invete mai multe despre cum isi poate folosi vocea.

Ce schimbari sau realizari importante ai constatat in prima luna de viata in dezvoltarea bebelusului? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Bebelus 1 luna Limbaj bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre