Cand introducem morcovul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-01-17
Cand introducem morcovul in alimentatia copilului

Morcovul este prima leguma pe care bebelusul o gusta in timpul diversificarii alimentatiei. Cu o culoare atragatoare, un gust dulce si aromat si o textura usor digerabila, morcovul reuseste sa intre rapid in topul alimentelor solide preferate ale copilului! Chiar daca este prima leguma cu care bebelusul face cunostinta in alimentatie, nu inseamna ca trebuie introdus chiar de la inceputul diversificarii.

Descopera care este varsta potrivita pentru a introduce morcovii in meniul copilului, cum ii alegi pe cei mai buni atunci cand mergi la cumparaturi si cu ce alte alimente ii poti "asorta" in preparatele pentru cel mic!

Cand se introduce in alimentatie?

Morcovul, desi are o textura digerabila si nu este iritant pentru stomac, se introduce in general intre 6-8 luni, in functie de recomandarile pediatrului. Medicii nu se grabesc sa recomande morcovul mai devreme de 6 luni, din cauza continutului crescut de nitrati, care pot ridica serioase probleme de sanatate bebelusului.

Din acest motiv, ei asteapta ca sistemul digestiv al copilului si imunitatatea sa se mai maturizeze pentru a fi capabile sa combata efectele secundare ale acestor substante chimice.

Chiar daca are un continut scazut de calorii - aproximativ 30 - portiile zilnice trebuie sa fie reduse cantitativ, din cauza betacarotenului si nitratilor. Excesul de betacaroten determina ingalbenirea pielii si transpiratia usor portocalie, iar abuzul de nitrati conduce la serioase probleme de sanatate.

Ce vitamine si minerale contine?

Betacarotenul (un derivat al vitaminei A) este principalul nutrient pentru care morcovul este laudat de toti specialistii, insa continutul nutritional nu se rezuma doar la el. Morcovul este bogat intr-o multime de alte vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului:  

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitaminele B (B3, B5, B6);
  • Vitamina C.

Minerale:


  • Potasiu;
  • Calciu;
  • Magneziu;
  • Fier;
  • Fosfor;
  • Sodiu;
  • Zinc.

Cu resurse bogate si valoroase de nutrienti in compozitia lui, morcovul este considerat unul dintre alimentele de baza in hrana bebelusului.

Printre cele mai importante beneficii ale acestuia asupra sanatatii, se numara:

  • imbunatatirea vederii si prevenirea afectiunilor oculare;
  • intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor;
  • prevenirea mai multor tipuri de cancer;
  • combaterea anemiei;
  • intarirea sistemului osos;
  • reglarea tranzitului intestinal si combaterea afectiunilor gastrice;
  • prevenirea bolilor de inima.

Cum alegi morcovii buni?

Medicii avertizeaza ca morcovii fac parte din categoria principalelor alimente contaminate cu pesticide. Acestia recomanda parintilor sa se orienteze spre sortimente organice sau bio, care sunt crescute in medii naturale, lipsite de ingrasaminte chimice nocive.

Si morcovii bio trebuie alesi cu atentie, pentru a te asigura ca nu sunt cruzi, ca au continut crescut de vitamine si minerale si ca furnizeaza bebelusului toate substantele necesare pentru crestere si dezvoltare:

  • alege morcovi mici, intrucat sunt mai gustosi si au o textura mai usor digerabila (morcovii mari sunt mai atosi si au un gust usor amarui);
  • opteaza pentru legume intens colorate (cu cat sunt mai portocalii, cu atat contin mai mult betacaroten);
  • cumpara morcovi cu tot cu frunze (coditele au rolul de a le prelungi termenul de valabilitate si de a le furniza constant nutrienti esentiali, pentru a preveni vestejirea; asigura-te ca frunzele sunt verzi si proaspete, nu ofilite).

La ce mese introducem morcovul?

Daca fructele sunt servite bebelusului in gustarile de dimineata, morcovul intra in componenta preparatelor servite la masa de pranz (13:00-14:00), in special in supe si piureuri.  

Cum pregatesti si servesti morcovii?

Morcovii sunt versatili si permit prepararea lor intr-o multime de feluri. Se servesc atat cruzi, cat si preparati termic, in functie de varsta copilului.

Atunci cand introduci prima oara morcovul in alimentatia bebelusului, este indicat sa fie preparat termic, in supe, alaturi de alte legume "prietenoase" cu stomacul copilului: dovlecel, telina, dar nu cartof.

La inceput, supa trebuie sa fie mai mult lichida. Abia in apropierea varstei de 1 an, supele ar trebui sa aiba o consistenta mai groasa si o compozitie mai variata, putand fi oferite si sub forma de creme de legume. Pana atunci, este indicat ca supele sa fie "clare", cu mai putine ingrediente solide.

Morcovul mai poate fi servit copilului si sub forma de piure, simplu sau in combinatie cu alte legume ori fructe. Dupa implinirea varstei de 1 an, copilul poate consuma morcov si in stare cruda, sub forma de suc sau de gustare (finger food). Bucatile oferite ca gustari trebuie sa fie sub forma de felii. Cubuletele cresc riscul de inec cu alimente.

Sucul trebuie introdus in cantitati reduse. Nu umple biberonul doar cu suc de morcov. Ofera-i mai intai 1-2 lingurite si creste portia pe masura ce creste bebelusul.

Morcovii se servesc si prepara intotdeauna fara coaja. Cel mai potrivit mod de a-i gati este la aburi, intrucat ajuta la pastrarea intacta a nutrientilor. La fiert, o parte dintre nutrienti se evapora ori se revarsa in apa. In plus, gatitul la aburi contribuie si la pastrarea mai buna a aromei sau gustului, astfel incat sa fie intotdeauna pe placul copilului.

Cu ce alte alimente ii poti asocia?

Morcovul este o leguma de baza in mai toate retetele si preparatele pentru bebelusi. La inceputul diversificarii, trebuie combinat doar cu alimente cu textura usoara - telina, dovlecel, sfecla, fructe precum mar, banana, para etc.

Pe masura ce bebelusul creste si sistemul digestiv i se maturizeaza, morcovul va putea fi asociat si cu alte tipuri de alimente: cereale, carne etc., in retete din ce in ce mai complexe.

Retete cu morcov pentru bebelusi

5-6 luni
Dovlecel cu morcov
Branzica de vaci cu mar si morcov
Supa crema de morcovi cu lapte
Dovlecei cu morcov si orez

6-7 luni
Mei cu carne de pui si morcov
Piure de mazare cu morcov si cartof

7-8 luni
Suc de morcov, pruna si strugure
Orez cu dovlecel, morcov si ardei capia
Piure de cartof cu morcovi, carnita si iaurt
Piure de dovlecel cu morcov si carne de manzat
Cocktail de morcovi si portocale

8-9 luni
Peste alb cu portocala si morcovi

9-10 luni
Piure de mar, morcov si pui

Dupa 1 an
Piure de morcovi cu peste si portocale

Tu la ce varsta ai introdus morcovul in alimentatia bebelusului, in diversificare? Care au fost recomandarile pediatrului si ce retete gustoase ai preparat pentru cel mic? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Morcov alimentatie bebelusi Diversificare alimentatie Mese bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre