Cand introducem ciresele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem ciresele in alimentatia copilului

Ciresele sunt printre fructele primavaratice care ofera doze foarte mari de energie copilului, iar o simpla ceasca din acest aliment procura 20 mg de calciu si 324 de mg de potasiu organismului, avand un rol esential in crestere si dezvoltare. Sunt mai greu de digerat si au un grad alergenic mai crescut decat alte fructe, iar din acest motiv, ciresele nu se introduc in meniul bebelusului inca de la inceputul diversificarii.

Cand se introduc in alimentatie?

Ciresele se introduc in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8-9 luni, la cateva luni distanta de la inceputul diversificarii. Potrivit specialistilor, ciresele fac parte din categoria fructelor cu un grad mai ridicat de risc alergenic. In plus, au o textura ceva mai greu digerabila, pe care stomacul sensibil, de la varsta de 6-7 luni, nu o poate tolera.  

Ce vitamine si minerale contin?

Ciresele abunda intr-o multine de substante nutritive cu rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului, fiind un izvor de energie si sanatate pentru intregul organism:

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina B9;
Vitamina C;
Vitamina K.

    Minerale:

    Magneziu;
    Potasiu;
    Calciu;
    Fibre;
    Fosfor.

      Cum alegi ciresele la cumparaturi?

      Alegerea cireselor depinde de soi, preferinte si de aspect. Nu exista criterii foarte complexe pe baza carora selectezi aceste fructe pentru bebelus. Important este sa fie semi-moi (nici prea tari - caz in care sunt necoapte; nici prea moi - caz in care au intrat in proces de alterare) si sa nu fie lovite sau patate.

      Un indiciu de care ai putea tine cont este culoarea. Se pare ca ciresele care sunt mai inchise la culoare sunt mai dulci si mai coapte, insa acest lucru depinde de soi. Intrucat fac parte din categoria fructelor contaminate cu pesticide, multi pediatri recomanda parintilor sa cumpere cirese crescute organic sau ecologic pentru bebelusi.

      La ce mese le introduci?

      Ciresele, la fel ca oricare alte fructe, se introduc la mesele de dimineata, cu cel putin 30 de minute inainte de lapte sau la distanta de 2 ore dupa aceea, pentru a se evita efectele indigeste. Aceasta recomandare este valabila la varste mici, intrucat pe masura ce copilul creste, ciresele pot fi introduse in deserturi ori servite ca gustari, intre mese. Pana pe la 4-5 ani, este important sa il supraveghezi atunci cand mananca cirese, intrucat fac parte din categoria fructelor care cresc riscul de inecare cu alimente.  

      Cum pregatesti si servesti ciresele?

      Ciresele se servesc la inceput preparate termic. Le poti gati la aburi ori fierte in compot (situatie in care ii poti da sa bea si zeama, separat), pasate sau introduse in piureuri ori dulceturi (fara zahar). Pe masura ce sistemul lui digestiv se obisnuieste cu textura lor si te asiguri ca nu manifesta reactii alergice la ele, i le poti servi si crude, in sucuri sau alte preparate specifice varstei lui.  

      Cu ce alte alimente le poti asocia?

      Ciresele se combina cel mai bine cu alte fructe, precum afine, zmeura, mar, para, banane si chiar avocado sau mango. In retetele pentru copii mai mari de 1 an, le poti introduce si in deserturi, alaturi de alte ingrediente, precum oua, lapte, faina, miere, iaurt, smantana etc.

      Tu cand i-ai dat prima oara bebelusului sa manance cirese si sub ce forma? Spune-ne care sunt secretele tale pentru a face ciresele mai usor digerabile la varsta de bebelus, dar si ce retete frecvente prepari cu ele, in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Diversificare alimentatie

      Articole recomandate

      Citeste si despre