Vazul la bebelusi

/ / Modificat: 2017-02-09
Vazul la bebelusi

Dezvoltarea vazului la bebelusi se petrece gradual, pe parcursul mai multor luni de la nastere. In primele luni dupa nastere vazul bebelusului tau se va "ascuti", pana la sase-opt luni cand va vedea lumea aproape la fel de bine ca un adult.

Bebelusilor le place sa priveasca obiecte frumos colorate si chipul mamei lor, pentru ca acest lucru le ofera un sentiment de siguranta. La nastere vederea bebelusului este foarte neclara, el poate distinge insa lumina, formele si miscarile. Vede apropape numai in tonuri de alb si negru, pana la o distanta de 20, 30.5 de centimetri, cat sa distinga fata celui care il tine.

Fata persoanelor este cel mai interesant lucru in momentul acesta pentru el, si contrastele puternice dintre alb si negru (o tabla de sah, de exemplu).

Dupa doua saptamani bebelusii incep sa vada in culori, desi nu atat de clar ca adultii. Vederea bebelusului tau se va imbunatati treptat pana la opt luni, cand va vedea aproape la fel de bine ca si tine.

Cum vede bebelusul in prima luna?

La nastere bebelusul tau nu putea sa isi focalizeze foarte bine ambii ochi. In prima sau a doua luna de viata el isi va putea focaliza mai bine vederea si va putea urmari un obiect aflat in miscare. 

Vazul la 2 luni 

Intre lunile a doua si a patra, diferentele de culori devin mai clare si bebelusul tau incepe sa distinga intre ele. Ca un rezultat, el va incepe probabil sa arate o preferinta pentru culorile deschise primare si pentru desenele si formele mai complexe. Incureajeaza acest lucru oferindu-i fotografii si jucarii colorate.

Vazul la 4 luni

In aceasta perioada bebelusul tau va incepe sa dezvolte perceptia adancimii, ceea ce il va ajuta sa vada cat de departe este ceva de el. Va incepe sa aiba mai mult control asupra mainilor sale asa ca noua acuratete vizuala il va ajuta sa prinda mult mai bine obiectele din jurul lui. El incepe acum sa recunoasca expresiile faciale si le atribuie anumitor sentimente.

Vazul la 5 luni 

In acest moment bebelusul tau va vedea mai bine obiectele mici si va putea urmari mai usor miscarile bruste. El va recunoaste un obiect chiar daca va vedea doar o particica din el si va face diferente mai subtile intre nuantele culorilor.

Vazul la 8 luni

Vazul bebelusului este acum aproape la fel de clar ca celui unui adult. Vazul de aproape va fi in continuare mai bun decat cel de la departare dar va recunoaste persoanele cunoscute chiar daca stau in partea cealalta a camerei. La aceasta varsta probabil ca si culoarea ochilor va fi aproape de cea finala, desi s-ar putea sa se mai schimbe subtil.

Ce urmeaza?

Vazul bebelusului tau s-a dezvoltat complet dar este important sa ii faci controale regulate la oftalmolog pentru a rezolva eventualele probleme cat mai devreme in viata, cand inca nu s-au agravat. Informeaza-ti doctorul daca:

  • Bebelusul tau nu poate sa isi miste unul sau ambii ochii in toate directiile;
  • Ochii bebelusului tau sunt incrucisati in majoritatea timpului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vazul la nou nascuti Simturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre