Cum merg bebelusii?

/ / Modificat: 2017-02-21
Cum merg bebelusii?

Stiluri de mers la bebelusi

Bebelusul tau a facut deja primii pasi, iar acum incearca sa descopere echilibrul, directia sau orientarea. Pana la o defilare perfecta pe podea, micutul tau experimenteaza tot felul de stiluri de mers, de exemplu cu picioarele incurbate, in forma de X sau pe varfuri. Iata la ce trebuie sa fii atenta atunci cand bebelusul invata sa mearga si cand sa iti faci griji!

Picioare arcuite, incurbate

Toti bebelusii se nasc cu un oarecare grad de arcuitate a picioarelor din cauza pozitiei pe care au avut-o in uter. Din moment ce in cavitatea intrauterina nu exista suficient loc pentru ca micutul sa isi intinda piciorusele, oasele lor devin usor curbate. Pe masura ce micutul incepe sa mearga si sa poarte greutatea corpului in picioruse, acestea se indreapta in mod natural.

Ei merg cu picioarele usor arcuite pentru ca ii ajuta sa isi mentina echilibrul si sa suporte greutatea corporala mai usor. Nu este cazul sa te ingrijorezi din aceasta cauza, doar daca picioarele sunt foarte arcuite sau inegal incurbate ori conditia se agraveaza in loc sa se amelioreze este important sa consulti pediatrul.

Mersul cu degete de porumbel

Piciorusele cu degete de porumbel se caracterizeaza prin indreptarea degetelelor spre interior. Este o tendinta naturala a acestora de a tine degetelele de la picioruse stranse spre interior si este cauzata tot de pozitia din uter.

Aceasta conditie nu necesita interventie medicala decat in cazul in care afecteaza mersul micutului. Acestia incep sa "dea drumul" la degetele atunci cand incep sa stea in picioruse. Se corecteaza de la sine pe masura ce micutul creste si controleaza mai bine muschii.

Mers cu picioare in X

Pe masura ce micutul incepe sa isi indrepte piciorusele si isi corecteaza mersul cracanat, poate cadea in extrema cealalta, in care genunchii se apropie prea mult, iar micutii merg cu picioarele in X. Aceasta problema apare de obicei dupa varsta de 1 an, mai adesea in jurul celei de 2. Genunchii bebelusilor incep sa se apropie din mai multe motive, de cele mai multe ori este vorba de o corectare in exces a picioarelor arcuite sau curbate.

In majoritatea cazurilor, acestea nu sunt motiv de ingrijorare, iar copilul este capabil sa mearga si sa alerge sau sa se joace normal. Si aceasta problema se corecteaza de obicei de la sine si ar trebui sa dispara in jurul varstei de 5 sau 7 ani.

Mersul pe varfuri

Aproape toti bebelusii au tendinta sa mearga prima oara mai mult pe varfuri. Pana la mersul corect este cale lunga si un proces ce necesita rabdare. Pe masura ce micutul este incurajat sa mearga mai mult si mai des acesta va renunta la mersul de balerina si va calca pe toata talpa.

Acestia au dificultati la inceput in a merge pe toata talpa din cauza faptului ca tendoanele lui Ahile sunt mai scurtate. Acest lucru se intampla din cauza indreptarii degetelelor in interior ca reminiscenta a pozitiei din uter. Mersul pe varfuri ar trebui sa fie integral corectat pana la varsta de 2 ani.

Mersul cu platfus

Arcuirea talpilor la bebelusi se face in timp, astfel ca aproape toti copii se nasc cu platfus. La majoritatea lor acesta se corecteaza de la sine, in timp ce la foarte putini platfusul devine permanent.

Din cauza lipsei scobiturii talpii se schimba si pozitia gleznelor, acestea fiind usor indreptate spre interior. Totusi, medicii sustin ca micutii pot trai foarte bine si pot merge fara probleme chiar si cu platfus. Acesta nu trebuie corectat decat atunci cand devine dureros.

Cand trebuie sa iti faci griji in legatura cu mersul bebelusului si sa mergi cu el la pediatru?

Este important sa mergi cu bebelusul la pediatru daca observi orice neregularitate cu piciorusele sau cu mersul copilului. Majoritatea problemelor de mers se corecteaza de la sine in primii ani de viata ai copilului, insa exista riscul sa nu se intample acest lucru si ca micile defecte sa afecteze mersul si dezvoltarea picioarelor.

Cand este important sa mergi cu el la medic

asimetria picioarelor;
- roseata si umflare a picioarelor sau talpilor;
- schiopatat;
- durere la mers;
- picioare indreptate spre exterior;
- impiedicari si caderi constante etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primii pasi Dezvoltarea picioarelor bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre