Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala dupa o cezariana. Avantaje, dezavantaje si recomandari

/ / Modificat: 2018-11-16
Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala dupa o cezariana. Avantaje, dezavantaje si recomandari

Se poate naste natural dupa cezariana, iar acest lucru chiar este incurajat la nivel international, conform ghidurilor medicale. Despre nasterea naturala dupa o cezariana si avantajele ei ne vorbeste Dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie de la Peltecu Medical din Bucuresti.

Nasterea prin cezariana la cerere a devenit tot mai frecventa in Romania in ultimii ani, iar de cele mai multe ori motivele invocate au legatura cu frica de durere sau teama legata de posibilele rupturi perineale la nastere, avertizeaza specialistii.

Vestea buna este ca trendul in Romania incepe sa-l urmeze pe cel international, astfel ca din ce in ce mai multe gravide aleg sa nasca natural dupa cezariana. Daca ai ales nasterea prin cezariana, trebuie sa stii ca dupa ea este posibil sa nasti natural.

Nasterea naturala dupa cezariana, incurajata la nivel international

Daca o femeie a nascut prin cezariana si isi doreste apoi o nastere naturala, acest lucru se poate face dupa ce trece un an de la operatia de cezariana.

”In absenta contraindicatiilor specifice, la minim un an de la operatia cezariana se poate obtine o noua sarcina si se poate incerca nasterea naturala. Fiecare caz este analizat individual, in functie de experienta clinica a obstetricianului curant”, sustine dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie la Peltecu Medical.

Numarul romancelor care nasc natural dupa cezariana este de ordinul sutelor

Acest tip de nastere poate sa prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practica doar izolat in centrele universitare din tara. O statistica oficiala inca nu exista, insa numarul celor care reusesc sa nasca natural dupa cezariana este de ordinul sutelor, ne spune dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie la Peltecu Medical.

radu-botezatu

”In spitalul Filantropia din Bucuresti se incurajeaza si se practica de rutina acest tip de nastere, spitalul fiind pregatit pentru interventia de urgenta in cazul complicatiilor. Gravidele insa trebuie sa inteleaga ca monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexa, plecand de la semne clinice pana la monitorizare avansata fetala, iar decizia de a termina nasterea prin operatie cezariana in cazul aparitiei suspiciunilor unor complicatii poate fi luata uneori foarte rapid”, spune medicul.

Nasterea naturala dupa cezariana: 3 factori de care se tine cont

Exista mai multi factori care trebuie analizati inainte ca medicul sa recomande nasterea naturala dupa cezariana, insa cei mai importanti sunt:

1.Motivul si conditiile pentru care s-a efectuat prima cezariana

In cazul in care motivele au fost intemeiate si acestea se repeta si in sarcina curenta, nasterea vaginala trebuie analizata foarte atent. “Aici ne referim la toate conditiile care tin de oxigenarea fetala, functia placentara si greutatea fetala la sfarsitul trimestrului 3 de sarcina, localizarea placentei sau alte patologii asociate: fibroame, anomalii uterine”, spune dr. Radu Botezatu.

2. Modul de vindecare al cezarienei anterioare

Conteaza foarte mult cum s-a vindecat operatia de cezariana, deoarece in cazul in care a avut loc o infectie, exista posibilitatea ca cicatricea formata sa nu fie suficient de solida.

3. Varsta gestationala la care s-a efectuat cezariana si felul inciziei

Ghidurile actuale contraindica travaliul pe uter cicatricial in cazul unei incizii uterine clasice (verticale) fiind cunoscut riscul crescut de ruptura uterina.

Dupa cum ne spune medicul, istoricul familial conteaza mai putin decat istoricul personal in luarea acestei dezicii. Riscul de complicatii severe al uterului cicatricial este in cea mai mare parte pe timpul travaliului, astfel cand gravida se afla in travaliu ea trebuie sa avertizeze de urgenta personalul medical daca observa o sangerare abundenta brusca, o durere importanta suprapubiana sau oprirea brusca a contractiilor uterine si a miscarilor fetale.

Avantajele nasterii naturale

Este dovedit stiintific faptul ca riscul de complicatii precum sangerari, infectii sau de tipul celor embolice este mult mai scazut in cazul nasterii naturale in comparatie cu cea prin cezariana. De asemenea, nou-nascutul va avea imunitatea mai bine dezvoltata si un risc mai scazut de obezitate si boli astmatice in decursul vietii. Mai mult, exista si avantajele ce tin de confortul pacientei, si anume: o recuperare mult mai rapida, lactatie instalata repede, mobilizare imediat dupa nastere si o durere mult mai mica.

In schimb, operatia cezariana predispune si la anumite complicatii specifice pe termen lung ce pot influenta semnificativ o viitoare sarcina.

“Printre cele mai serioase se numara insertia anormala a viitoarei placente (pe zona cicatriciala, placenta cu aderenta anormala) care predispune la complicatii severe hemoragice ce pot pune viata pacientei in pericol la o viitoare nastere. O alta complicatie este ruptura uterina in cazul unui travaliu ulterior, zona cicatriciala fiind o portiune cu rezistenta scazuta a peretelui uterin, care poate pune atat viata mamei cat si a nou-nascutului in pericol”, explica medicul Radu Botezatu.

Frica de durere, un motiv adesea invocat de romancele care opteaza pentru cezariana

Incidenta in crestere a operatiei cezariene in Romania este intr-adevar cauzata in mare parte si de gravidele care aleg calea mai usoara de a naste, neluand in calcul sau nefiind informate complet cu privire la recuperarea, riscurile si complicatiile posibile pe termen lung ale operatiei cezariene.

“Unele dintre motivele invocate de gravidele care solicita cezariana sunt: frica de durere, teama de imprevizibil (travaliul se poate declansa oricand, inclusiv noaptea sau in weekend) astfel medicul curant poate fi sau nu disponibil in acel moment, teama legata de posibilele rupturi perineale la nastere si, nu in ultimul rand, dorinta unora de a planifica o anumita data pentru nastere”, spune dr. Radu Botezatu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere naturala Cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre