Canuta pentru bebelusi, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2012-02-15
Canuta pentru bebelusi, ce trebuie sa stii?

Canuta pentru bebelusi, cu supapa si cioc, este un dispozitiv de baut intermediar, care ajuta micutul sa faca tranzitia de la biberon la cana obisnuita. Are multe beneficii in dezvoltarea lui, dar poate atrage si efecte nocive, daca nu este utilizata cum trebuie - carii dentare, intarzierea vorbirii, balbaiala. Iata ce trebuie sa stii pentru folosirea corecta a canutei de bebelusi!

Are mai multe beneficii in dezvoltarea lui

Canuta pentru bebelusi este facuta din plastic si are un capac tuguiat si un cioc exterior, dar si toarte, care ajuta bebelusul sa bea mai usor, fara sa verse continutul din ea.

Imbunatateste coordonarea mana-ochi a bebelusului si ajuta la dezvoltarea abilitatilor fine motorii.

Trebuie sa o dai bebelusului inainte de varsta de 1 an

Canuta trebuie data pe manuta bebelusului atunci cand crezi ca este pregatit sa o tina si sa o duca la gurita.

Majoritatea bebelusilor este pregatita sa bea dintr-o astfel de canuta in jurul varstei de 7-10 luni, dar exista exceptii in care o poate folosi mai devreme sau mai tarziu.

Pentru prevenirea aparitiei cariilor, pediatrii recomanda introducerea canutei inainte de implinirea varstei de 1 an.

canuta_pentru_bebelusi

Foto: blueplanetgreenliving.com

Iti trebuie rabdare

Inarmeaza-te cu rabdare si creeaza-ti in minte un set de instructiuni simple pe care sa il repeti constant micutului tau. Este important sa ii explici de mai multe ori cum se foloseste canuta inainte sa reuseasca sa o manevreze singurel.

Exista o canuta potrivita pentru bebelusul tau

Pentru bebelusul tau, trecerea de la biberon la un astfel de dispozitiv de baut poate fi mai usoara sau mai grea.

Important este sa incepi cu o canuta care are un capac din silicon. Este mai moale si se aseamana, ca textura, cu tetina biberonului, micutului fiindu-i mai usor sa bea din ea.

Incearca mai multe modele, pana cand micutul tau pare sa se adapteze cu unul dintre ele - cu sau fara torta, din plastic sau silicon, colorate, cu modele. Daca o alegi din plastic, asigura-te ca este fara bisfenol A, o substanta periculoasa pentru sanatatea micutuului tau.

art_canuta_cu_cioc

Are efecte nocive asupra sanatatii lui, daca este folosita incorect

Nu lasa micutul sa bea din canuta ca dintr-un biberon, nu o folosi pe termen lung si nu il lasa cu ea in patut. Folosirea excesiva a canutei a fost asociata cu aparitia cariilor dentare si cu intarzierea vorbirii. Poate duce la modificarea pozitiilor dintilor si chiar limbii, cauzand balbaiala si probleme de articulatie a cuvintelor.

Canuta de bebelus nu este un dispozitiv care sa faca parte prea mult timp dintre obiceiurile micutului. Trebuie sa scapi repede de ea si sa il incurajezi sa bea dintr-o cana normala, imediat ce constati ca a capatat indemanare in a o tine si a o duce la gurita singur.

Nu o folosi pe post de substitut al suzetei sau biberonului. Nu incerca sa calmezi bebelusul dandu-i canuta, deoarece va deveni dependent de ea si cu greu il vei dezvata la momentul potrivit. Este recomandat sa fie folosita doar cu rolul de a-i da sa bea apa sau lapte, atunci cand ii este foame.

Potrivit pediatrilor, canuta nu trebuie folosita mai mult de o luna, pana sa il treci pe o cana obisnuita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Biberon bebelusi Dezvoltare bebelusi Biberon copii Balbaiala copii Carii dinti de lapte Apa baut bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre