Balbaiala la copii. Cum o recunosti si cand trebuie sa iei masuri

/ / Modificat: 2023-11-07
Balbaiala la copii. Cum o recunosti si cand trebuie sa iei masuri

Majoritatea copiilor care incep sa vorbeasca, intre doi si cinci ani au tendinta de a manifesta o anumita lipsa de fluenta in pronuntarea cuvintelor. Acest lucru este normal si este cunoscut sub numele de balbaiala de dezvoltare.

Desi aceste alterari sunt frecvente in copilarie si la inceputul limbajului, exista si alte tipuri de probleme asociate cu fluenta vorbirii care nu sunt atat de normale si pot fi un semnal de alarma. Asadar, atunci cand vorbim despre balbaiala la copii, cum stim daca modul lor de a vorbi este normal si tipic dezvoltarii limbajului sau daca exista o problema?

Cum sa-ti dai seama daca copilul tau se balbaie

Dupa cum spuneam, majoritatea copiilor repeta silabe sau cuvinte, ezita sa inceapa o propozitie si apoi o iau de la capat fara niciun fel de tulburare. Acestea sunt episoade punctuale care apar pentru o perioada scurta de timp (de exemplu, o saptamana) si apoi dispar. De exemplu, un copil in varsta de 3 ani poate spune "pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa vino sa te uiti; pisicuta, pisicuta, pisicuta mananca" daca este nervos. La fel, acest copil poate vorbi fara nicio tulburare daca este calm.

Ce este normal?

Disfluentele (lipsa de fluenta) sunt toate acele repetari de cuvinte (mama, mama, joaca-te cu mine), ezitari sau ezitari in vorbire (ploua mult), interjectii (Ummm, ummmm, eu... vreau un hamburger), cartiri (pai, e un caine... ma rog, un animal...) sau reformulari ale unui lucru spus (pot sa cumpar...? asta... vreau o dulceata) si care apar fara tensiune sau efort din partea copilului.

Ce nu este normal?

In afara de problemele de fluenta a vorbirii copilului, este important sa se verifice daca exista sau nu si alte tipuri de manifestari care insotesc expresia copilului. De exemplu, puteti verifica daca copilul pare sa fie afectat de dificultatile sale de a vorbi fluent, evitand chiar sa vorbeasca in anumite ocazii, sau daca parintii sunt ingrijorati de vorbirea copilului sau daca exista anxietate.

Cateva exemple de disfluente de vorbire anormale in vorbirea copilului sunt:

  • Repetitii de sunete sau silabe (p...p...p...p...p...p...p...pot sa ma uit la televizor, ju...ju...ju...ju...ju...jucarie).
  • Mai mult de doua repetari in cuvinte scurte (dar...dar...dar...dar...dar...dar...dar...dar...dar...dar ia-l).
  • Taceri tensionate intre cuvinte (de ce................. zboara pasarile?)
  • Separarea cuvintelor
  • Tensiune in timpul vorbirii sau un fel de efort pentru a scoate cuvintele din gura
  • Miscari ale fetei sau ale corpului asociate vorbirii, de efort si tensiune (de exemplu, inchiderea ochilor, grimase, strambarea gatului)
  • Vorbire foarte rapida.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Balbaiala copii Corectare balbaiala copii

Articole recomandate

Citeste si despre