Alimentatia si scaunele bebelusului, la ce sa te astepti?

/ / Modificat: 2017-02-15
Alimentatia si scaunele bebelusului, la ce sa te astepti?

Chiar daca in primele luni de viata, bebelusul tau mananca doar lapte, scaunele lui pot diferi in functie de modul in care este hranit: la san sau cu lapte praf. Dupa diversificarea alimentatiei, consistenta si frecventa scaunelor incepe sa se schimbe, din cauza introducerii noilor texturi si substante nutritive in meniu. In contextul tuturor acestor modificari, iti poate fi greu sa iti dai seama cand anume scaunele sunt semnul ca bebelusul sufera de o problema medicala si cand nu. Iata ce trebuie sa stii despre alimentatia si scaunele bebelusului, din prima zi de viata si pana dupa diverfisicarea alimentatiei!

Alimentatia si scaunul nou-nascutului

Primul scaun al bebelusului, dupa nastere, se numeste meconiu si este caracterizat ca fiind o substanta groasa si lipicioasa, de culoarea verde inchis spre negru si nu miroase. De obicei, meconiul dispare pana in a treia zi de viata a copilului.

Meconiul este compus din mucus, lichid amniotic, celule ale pielii si alte substante pe care bebe le-a inghitit cat a stat in burtica ta.

Din a treia zi de viata, in fecalele lui incep sa se ragaseasca si alte reziduuri produse de laptele pe care il papa.

Bebelusul inghite lapticul, care este ingerat de acizii din stomac si transportat spre intestinul subtire. Elementele nutritive digerabile si apa sunt absorbite in sange, iar cele nedigerabile, reziduurile, se deplaseaza in continuare, spre intestine. Daca transportul se face lent, apa are timp sa fie absorbita si fecalele vor avea o consistenta tare. In situatia in care deplasarea se face rapid, apa nu are timp sa fie absorbita, iar copilul are scaune moi, diareice.

Scaunele bebelusului difera in functie de hrana pe care o primeste: formule de lapte sau lapte matern.

Scaunul bebelusului alaptat

In cazul in care alaptezi copilul, scaunele lui vor avea o consistenta cremoasa, iar culoarea va fi galbui-verzuie, asemanatoare mustarului. Acestea nu au o frecventa crescuta. Aproape toate componentele laptelui matern sunt absorbite in organism. Raman foarte putine reziduuri care sunt evacuate. Nu este exclus ca bebelusul sa nu aiba scaun zile la rand.

Consistenta sau culoarea fecalelor copilului este influentata si de alimentatia ta. Atunci cand il hranesti la san, ceea ce mananci tu se reflecta si in scaunele copilului. In functie de acest criteriu depinde si mirosul acestora, care in general, este foarte subtil. Insa daca este influentat de anumite alimente pe care le-ai consumat, s-ar putea sa fie ceva mai pregnant.

In cazul in care scaunul este foarte deschis la culoare si are o consistenta moale, dar spumoasa, cel mai probabil ca bebelusul nu primeste suficiente substante nutritive din lapte.

Scaunul bebelusului hranit cu lapte praf

Copilul hranit cu formule de lapte are un scaun ceva mai inchis la culoare si consistenta usor pastoasa. Culorile lui pot diferi de la maro-galbui, maro-verzui si sunt influentate si de tipul substantelor nutritive cu care sunt fortifiate anumite sortimente de lapte.

Mirosul scaunului bebelusului hranit cu lapte praf este ceva mai intepator decat al celui alimentat la san.

Scaunul bebelusului dupa diversificarea alimentatiei

Odata cu introducerea alimentelor solide in meniul micutului, dupa 6 luni, consistenta si culoarea scaunelor incep sa se schimbe, in functie de ceea ce mananca. De exemplu, morcovii introdusi in alimentatia micutului pot da scaunului un aspect usor portocaliu. Se intampla doar atunci cand alimentele nu apuca sa se descompuna, deoarece au un traseu intestinal prea rapid. Acest fenomen apare in situatia in care bebe mananca prea repede si prea mult.

Daca scaunele prezinta constant alimente nedigerate in ele, este indicat sa apelezi la medic. Un consult atent si cateva analize medicale vor reusi sa stabileasca daca intestinele copilului absorb corect substantele nutritive din mancarea pe care o consuma.

Este cazul sa iti faci griji ca ceva nu este in ordine cu digestia copilului atunci cand scaunele fie sunt frecvent prea deschise la culoare si foarte moi, apoase, fie sunt inchise la culoare si tari.

In cazul bebelusului tau, cum s-au modificat scaunele in functie de alimentatie? Ai avut probleme din acest punct de vedere? Ce alimente influenteaza culoarea si textura scaunelor bebelusului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie bebelus Scaunul la bebelusi Scaune nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre