Polul fetal la prima ecografie

/ / Modificat: 2013-07-05
Polul fetal la prima ecografie

O masa de celule fetale separate de sacul yolk sunt vizibile pentru prima oara la ecografia transvaginala in saptamana a 6-a gestationala. Aceasta masa de celule poarta numele de pol fetal.

In majoritatea cazurilor se pot auzi bataile inimii fatului la nivelul polului fetal, desi acesta trebuie sa se mai dezvolte cu cativa milimetri inainte ca acestea sa se poata auzi corespunzator.

Polul fetal creste cu 1 mm pe zi incepand cu saptamana a 6-a. O modalitatea mai usoara de a calcula varsta unei sarcini incipiente este de a adauga lungimea fatului in milimetri la cele 6 saptamani. Folosind aceasta metoda, de exemplu daca polul fetal masoara 5 mm, varsta gestationala a fatului va fi de 6 saptamani si 5 zile.


Poate fi inspaimantator atunci cand dupa o prima ecografie auzi medicul spunandu-ti ca nu este vizibil polul fetal sau sacul gestational nu contine inca embrionul. Desigur, ai fi mult mai linistita daca l-ai vedea pe viitorul tau bebelus care se dezvolta corespunzator. Insa, absenta polului fetal nu inseamna neaparat o pierdere de sarcina.

Desi o pierdere de sarcina nu iese din discutie, o alta cauza probabila a absentei polului fetal poate fi calculul gresit al varstei gestationale a fatului. Este posibil ca sarcina sa nu fi ajuns la 5 - 6 saptamani.  


Polul fetal devine vizibil la ecografia transvaginala undeva intre saptamana a 5-a si a 6-a de sarcina.Daca iti amintesti gresit ultima data a menstrei, acest lucru poate schimba radical raspunsurile primite la prima ecografie. De asemenea sarcina poate sa nu aiba 5 - 6 saptamani si daca ciclul menstrual era neregulat inainte de sarcina si ovulatia nu a avut loc chiar la 2 saptamani de la ultima menstra.

Cateodata, din pacate, absenta polului fetal poate insemna o pierdere de sarcina. In aceasta situatie putem vorbi de asa numita sarcina cu ou clar sau sarcina fara embrion, atunci cand sacul gestational este vizibil, insa fatul nu se mai dezvolta in interiorul acestuia. O sarcina cu ou clar poate exista cateva saptamani fara semnele vizibile ale unei pierderi de sarcina, sacul gestational continuand sa se dezvolte fara prezenta embrionului.

Ecografia fetala

Sarcina cu ou clar

Sarcina oprita din evolutie

Sarcina toxica

Sarcina molara

Sarcina ectopica

Daca exista posibilitatea ca la ecografie absenta polului fetal sa fie datorata unui calcul gresit a saptamanilor de sarcina, medicul tau te va chema pentru o noua ecografie in cateva zile sau o saptamana.

Polul fetal la ecografia abdominala

Asteptarea poate fi suparatoare insa necesara pentru a evita o pierdere de sarcina sau un diagnostic gresit. Daca calcul saptamanilor de sarcina a fost gresit, noua ecografie va prezenta dezvoltarea embrionului cu prezenta unui sac gestational mai mare si aparitia polului fetal.

Exista cateva cazuri in care o pierdere de sarcina este diagnosticata pe baza unei singure ecografii la care nu se observa polul fetal. Acestea sunt:

• un sac gestational mai mare de 16 mm fara prezenta polului fetal
• o concentratie de hormon hCG fara prezenta polului fetal

Sacul YolK sau sacul vitelin
Hormonul hCG
Testul beta hCG
Sacul Yolk, imagini si pareri
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie sarcina Primele semne sarcina Prima ecografie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre