Saptamana 31 de sarcina

/ / Modificat: 2014-12-29
Saptamana 31 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 31 de sarcina toate cele cinci simturi ale bebelusului au ajuns sa fie complet dezvoltate. Nu-ti vine sa crezi, asa-i?

Cat de mare este bebelusul in saptamana 31 de sarcina

Bebelusul tau masoara cam 40-41 de centimetri in lungime, fiind cat o mana de sparanghel.

bebelus-burtica-saptamana-31

Cantareste putin peste 1.400 grame si se indreapta spre un salt de crestere. La nastere, copii cantaresc in medie 3.200 grame, deci in urmatoarele 2 luni bebelusul tau isi va dubla greutatea actuala, cel putin!

Sarcina la 31 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In aceasta perioada plamanii copilului sunt in plina dezvoltare. Aleveolele pulmonare (sacii care se umplu cu aer la fiecare respiratie) se inmultesc ca numar, definitivandu-se si se formeaza cailor respiratorii mici. In alveole exista o substanta care se numeste surfactant si care ajuta la respiratie, pastrand alveolele deschise in timpul expiratiei. Cantitatea de surfactant din plamanii copilului este foarte importanta.

saptamana 31 de sarcina

La 31 de saptamani, plamanii copilului nu sunt inca suficient dezvoltati si nu exista inca suficient surfactant pentru ca, in cazul unei nasteri premature, acestia sa functioneze normal. De aceea, medicii recomanda ca in cazul declansarii nasterii premature, gravidei sa i se administreze glucocorticoizi. Acesti hormoni faciliteaza productia pulmonara de surfactant.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 31 de sarcina?

Daca copilul se naste saptamana aceasta, va trebui, cel mai probabil, sa ramana cateva saptamani la terapie intensiva neonatala si va avea nevoie de ajutorul unui ventilator special pentru a putea respira. Vestea buna este ca bebelusul are creierul mai dezvoltat acum si are un risc mai scazut de sangerare intracraniana. Totusi, riscul de sangerare intracraniana si de afectare a intestinului este inca ridicat.

Aparatul genital al copilului continua sa se dezvolte in aceasta saptamana. Daca bebelusul este de sex masculin, testiculele ii vor cobori in pozitia lor initiala din vecinatatea rinichilor si vor trece prin regiunea inghinala in drum spre scrot. Daca ai fetita, clitorisul ei este destul de proemient in saptamana 31. Labiile sunt inca destul de mici si nu il acopera.

Bebelusul este foarte activ saptamana aceasta. Pe masura ce el creste si umple uterul, miscarile lui se vor simti mai putin puternic, dar nu vor scadea ca numar

Cate luni inseamna 31 de saptamani de sarcina

6 luni si 3 saptamani, atat inseamna 31 de saptamani de sarcina. Asadar, te apropii de luna a saptea.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 31 de sarcina

In aceasta perioada, marimea burticii incepe sa te incurce in indeplinirea activitatilor zilnice: te apleci mai greu (probabil nu iti mai poti lega sireturile cu usurinta), mergi mai greu (in curand s-ar putea ca mersul tau sa semene cu cel al unei ratuste), te misti mai greu in general.

Pana la acest moment, greutatea acumulata in plus ar trebui sa fie undeva intre 9,5 si 12 kilograme, pentru femeile cu o greutate normala.

Recomandari pe aceeasi tema

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Simptome frecvente la 31 de saptamani de sarcina

Din saptamana 31 de sarcina si pana la sfarsitul ei nu prea mai apar simptome noi. Insa, unele dintre cele pe care le-ai avut se pot accentua, pe cand altele pot scadea in intensitate. Iata care sunt simptomele cel mai des intalnite in aceasta saptamana:

Scurgeri la nivelul sanilor

Poate ai observat in ultimul timp aparitia colostrului, "primul lapte", la nivelul sanilor. Nu toate gravidele au aceasta secretie inainte de nastere. Daca la tine se intampla sa nu ai acum aceasta scurgere, nu te ingrijora, nu inseamna ca nu vei avea lapte. In mod sigur, dupa nastere vei incepe sa produci colostru, apoi, cu cat vei lasa bebelusul mai mult la san, cu atat mai mult va veni si laptele matur.

Daca totusi ai astfel de scurgeri, probabil ar fi o idee buna sa iti pui niste tampoane igienice in sutien pentru a-ti proteja hainele. Acestea sunt speciale pentru alaptat, se gasesc in farmacii si in mod sigur iti vor trebui si dupa nastere daca alaptezi. Sunt unele si de unica folosinta, dar gasesti si de bumbac, refolosibile care se pot spala in masina de spalat.

Daca planuiesti sa alaptezi, iti va fi de folos un sutien special pentru alaptare. Pentru a evita patarea sutienului tau obisnuit, poti sa incepi sa porti sutienul pentru alaptare de pe acum. (Atunci cand alegi sutienul pentru alaptare ai grija sa fie cu cel putin o masura mai mare decat porti acum. Acest lucru te va ajuta sa te acomodezi cu noile dimensiuni ale sanilor ce vor aparea odata cu aparitia laptelui.)

Contractii Braxton Hicks

Ai observat ca uterul se intareste din cand in cand, fara insa sa ai dureri? Unele femei simt aceste contractii - denumite contractii Braxton Hicks - ce apar in a doua jumatate a sarcinii.

Acestea dureaza intre 30 si 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat si, in acest moment al sarcinii ar trebui sa fie nedureroase si sa nu apara periodic. (Cand mai ai putin pana la termen este normal ca aceste contractii sa devina mai frecvente si oarecum dureroase. De fapt, ele sunt adesea interpretate ca fiind "travaliu fals", deoarece uneori sunt dificil de diferentiat de contractiile adevarate.)

Pana la 37 de saptamani, totusi, bebelusul este prematur. Deci, daca ai contractii frecvente (chiar daca sunt nedureroase), acesta poate fi un semn de travaliu prematur. Suna-l pe medicul tau imediat daca observi o crestere sau o modificare a secretiei vaginale (mai ales daca este apoasa, ca un mucus, sau roz ori cu firisoare de sange), dureri abdominale sau crampe asemanatoare cu cele de la menstruatie, mai mult de 4 contractii intr-o ora, presiune crescuta in zona pelvisului sau dureri de spate joase (mai ales daca nu le-ai avut pana acum).

Dificultatea de a respira

Aceasta problema se va amplifica pe masura ce bebe creste si mai mult, fapt care te va obliga (si este si necesar) sa reduci din activitatea fizica. Exercitiile sunt foarte bune atata timp cat nu te fortezi. Odihneste-te ori de cate ori simti nevoia si oricat simti nevoia.

Unghii casante

Sarcina poate determina cresterea unghiilor intr-un ritm mai rapid, insa acest lucru poate face ca structura lor sa fie afectata si in consecinta sa fie mai predispuse ruperii, mai casante.

Urinari frecvente, somn putin, dureri de spate

Acestea sunt deja la ordinea zilei si, probabil, esti cat de cat obisnuita cu ele. Pentru spate incearca sa te intinzi cat mai des si sa faci diverse activitati (cum ar fi yoga pentru gravide).

Ghid decizional: vrei sa iei medicamente calmante in timpul travaliului?

In acesta saptamana trebuie sa decizi, macar de principiu, cum vrei sa nasti - natural sau prin cezariana. Asta daca nu ai indicatii clare de la medic. Multe gravide aleg astazi sa nasca prin cezariana. Teama de travaliu si de nastere este normala. Travaliul este solicitant si nasterea este dureroasa. Insa, dupa nasterea naturala, recuperarea este mai rapida si iti poti vedea copilul mai repede. Operatia cezariana implica anumite riscuri si recuperarea este mai de durata. Oricum, decizia iti apartine.

Daca alegi sa nasti natural, este normal sa fii nelinistita cu gandul la durerea din timpul nasterii. Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare pot fi suficiente pentru a face fata nasterii sau poti avea nevoie de unele medicamente pentru a usura durerea.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iei o decizie:

  • Majoritatea femeilor opteaza pentru medicamente impotriva durerii in timpul nasterii. Toleranta dureroasa este diferita de la femeie la femeie si fiecare travaliu este diferit. Nu inseamna ca nu esti o mama buna daca apelezi la medicamente.
  • Daca nu te-ai hotarat inca, inscrie-te la cursuri pentru pregatirea nasterii impreuna cu partenerul tau. Instructorii va vor informa despre toate optiunile de scadere a durerii din timpul travaliului, inclusiv despre optiunile non-medicamentoase cum ar fi tehnicile de relaxare si respiratie.
  • Indiferent daca decizi sa folosesti medicamente antialgice in timpul travaliului sau esti hotarata sa nasti natural suta la suta, nu uita ca ai dreptul sa te razgandesti odata ce ai intrat in travaliu, dar doar pana la un anumit punct. Odata ce travaliul a progresat pana la momentul nasterii, este in general prea tarziu sa ti se administreze medicamente.
  • Cea mai populara forma de analgezie, epidurala, se administreaza prin intermediul unui cateter inserat la nivelul coloanei lombare. Un avantaj este acela ca majoritatea femeilor pot simti contractiile si pot participa, astfel, la nastere, fara sa simta durerea din timpul contractiilor. Exista insa multe alte optiuni pentru alinarea durerii din timpul diferitelor stadii ale travaliului, astfel ca, daca ai dureri si vrei medicamente, vorbeste cu medicul anestezist atunci cand ajungi la spital.
  • Epidurala necesita in general alte interventii medicale, inclusiv perfuzie intravenoasa si monitorizare fetala. In trecut, doctorii credeau ca epidurala incetineste travaliul si creste riscul conversiei in cezariana, dar un studiu recent a aratat ca epidurala aplicata precoce in travaliu chiar scurteaza travaliul cu circa 90 de minute si nu creste nevoia de conversie in cezariana.
  • Nu sunt studii concludente asupra efectelor pe care le au medicamentele administrate in timpul travaliului asupra bebelusilor, dar specialistii spun ca unele medicamente ajung la fat, avand o gama larga de efecte. Unele studii arata ca bebelusii femeilor ce au folosit epidurala pot avea unele probleme de alaptare, in timp ce antialgicele narcotice, de tipul Demerol, sunt asociate cu efecte secundare fetale cum ar fi depresia respiratorie si cea a functiei sistemului nervos. Daca esti ingrijorata in legatura cu posibilele efecte secundare, vorbeste despre acest lucru cu medicul tau si cu medicul anestezist de la spital.

Teama de travaliu

Esti nelinistita in legatura cu travaliul? Nu esti singura! Iata cateva motive obisnuite de neliniste in legatura cu travaliul si cum le poti combate:

Nu voi putea suporta durerea

Este adevarat ca travaliul si delivrenta sunt dureroase pentru majoritatea femeilor, dar exista medicatie antialgica eficienta si nu trebuie sa te simti vinovata ca recurgi la aceasta. Marea majoritate a femeilor insarcinate folosesc unele forme de medicatie antialgica in timpul travaliului. Daca ti se pare ca metodele de control a respiratiei si alte tehnici de relaxare nu sunt suficiente, nu mai sta pe ganduri si cere ajutor doctorului. Anestezia epidurala este eficienta in a controla durerea si, de obicei, nu are consecinte asupra nou-nascutului.

Voi avea nevoie de epiziotomie sau voi sfarsi cu fisuri

O epiziotomie este o taietura chirurgicala in zona musculara dintre vagin si anus ce se poate efectua chiar inainte de nastere pentru a largi deschiderea vaginala. Unele femei sufera fisuri spontane la nivelul acestei zone in timpul nasterii, iar rupturile pot varia de la aproape nedetectabile la severe (necesitand un numar mare de suturi pentru reparatie).

Initial, epiziotomia era foarte des folosita, dar acum se face din ce in ce mai putin. Studiile au aratat ca, in multe cazuri, femeile nu au nevoie de epiziotomie si eventualele fisuri care pot aparea sunt mai putin traumatizante decat o taiatura mare.

Vorbeste cu medicul tau despre cat de des si in ce conditii practica el epiziotomii si cum te poate ajuta sa eviti epiziotomia si fisurile.

Voi simti nevoia sa merg la toaleta in timpul travaliului

Desi este greu de crezut acum, daca iti faci nevoile in timpul travaliului, nimeni nu va clipi macar. Personalul medical va curata probabil chiar inainte ca tu sa stii ce se intampla.

Daca esti extrem de ingrijorata in legatura cu asta, roaga o infirmiera sa-ti faca o clisma atunci cand ajungi la spital. Un alt gand incurajator: travaliul precoce stimuleaza diareea. Daca aceasta este unul dintre simptomele tale, intestinele vor fi probabil golite.

Voi intra prematur in travaliu

Pentru a-ti reduce riscul de nastere prematura, ai mare grija de tine: mananca bine, odihneste-te suficient, fa vizite regulate la ginecolog, controleaza-ti nivelul de stres si fii atenta la igiena dentara. Poti fi insa linistita stiind ca, chiar daca bebelusul soseste in saptamana aceasta, el are sanse excelente de supravietuire si, cu fiecare zi de sarcina sansele de a avea un bebelus sanatos cresc.

Voi fi impotriva interventiilor medicale inutile

Cel mai bun mod de a-ti combate aceasta teama este de a avea o conversatie sincera cu medicul tau. Daca ai incredere si iti respecti doctorul, poti sa stai linistita cu gandul ca va face ceea ce este mai bine pentru tine si pentru bebelusul tau in timpul travaliului. Daca personalul medical este la curent cu dorintele si preferintele tale, va face tot posibilul pentru a adera la ele.

Va trebui sa fac o cezariana

Din moment ce una din 3 femei insarcinate ajunge sa faca o cezariana pentru a duce nasterea la bun sfarsit, teama este de inteles. Vestea buna este ca aceasta procedura chirurgicala este destul de sigura si majoritatea femeilor se recupereaza complet in cateva saptamani. Daca are loc o urgenta in timpul travaliului si bebelusul tau este afectat, aceasta este o operatie care salveaza vieti.

Nu voi ajunge la spital la timp

Travaliul de urgenta la domiciliu este extrem de neobisnuit, in special la primul bebelus. Dar daca nu te poti debarasa de aceasta teama, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te pregatesti si pentru aceasta eventualitate - sa ai bagajul facut din timp

Analize si investigatii in saptamana 31 de sarcina

Daca nu ti-ai facut inca analizele de trimestrul al treilea, este momentul sa le faci. De asemenea, ar fi momentul sa faci si o ecografie morfologica de trimestrul al treilea. Daca vrei sa mergi la aceasta ecografie, este o idee buna sa te programezi de pe acum.

La o ecografie 3D sau 4D vei putea vedea tridimensional intreaga fata a bebelusului intr-o singura poza. Daca faci o ecografie 4D, a patra dimensiune este timpul, adica vei putea vedea bebelusul pe ecran, 3D, in timp ce se misca sau poate chiar zambeste.

La femeile care au facut deja ecografia de trimestrul al III-lea, dar au complicatii precum diabetul gestational sau sunt insarcinate cu gemeni, medicul ar putea recomanda inca o ecografie saptamana aceasta.

Ce sa faci in saptamana 31 de sarcina

Alege un doctor pediatru sau/si un medic de familie pentru bebelusul tau. Fa o lista cu doctorii recomandati de prieteni, colegi si familie sau intra pe sectiunea de Utile a site-ului nostru pentru mai multe optiuni. Alege un doctor care are ore de program ce iti convin si este si relativ aproape de tine.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 31 de sarcina

Saptamana 30 de sarcina | Saptamana 32 de sarcina

Taguri Saptamani sarcina Ultimul trimestru sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre