Sarcina dupa infertilitate: la ce sa te astepti?

/ / Modificat: 2014-08-25
Sarcina dupa infertilitate: la ce sa te astepti?

Dupa ce au avut de infruntat dezamagiri repetate in timpul tratamentului pentru infertilitate, majoritatea femeilor au trairi contradictorii la aflarea vestii ca vor fi mamici. Acestea incep o noua lupta cu provocarile emotionale si micile obstacole de ordin medical, pana cand reusesc in cele din urma sa aduca pe lume un bebelus sanatos. Daca esti in aceasta situatie delicata, iata la ce sa te astepti.

Confuzia afectiva

Intrucat au suferit multe esecuri in "calatoria" pe care au parcurs-o catre telul de a concepe un copil, gravidutele pot fi confuze din punct de vedere afectiv atunci cand se afla in fata unui raspuns pozitiv al testului de sarcina.

In aceasta situatie, viitoarele mamici isi reprima sentimentul de bucurie, deoarece resimt durerea traumei pierderilor din trecut si pentru ca incearca sa se protejeze impotriva unei noi potentiale dezamagiri. Asadar, desi cei apropiati se asteapta la o explozie de trairi pozitive, graviduta este mai degraba retinuta si chiar mai anxioasa dupa ce starea de graviditate este confirmata.

Cel mai important aspect de retinut este acela ca lipsa entuzismului nu inseamna refuzul de a fi parinte, ci arata ca viitoarea mama are nevoie de putin timp pentru a fi cu adevarat sigura ca lucrurile vor decurge normal.

Anxietatea

Anxietatea este un sentiment firesc experimentat de femeile care au pierdut sarcini dorite in trecut. Ea poate sa apara in primele saptamani de graviditate sau inca din perioada ultimului esec in acest sens.

Constient sau inconstient, gravidutele simt ca nu se pot relaxa cu adevarat pana nu se detaseaza psihic de trauma avortului anterior. Anxietatea dispare, de cele mai multe ori, abia atunci cand isi pentru prima oara in brate bebelusul sanatos.

Vina

Multe gravidute care s-au confruntat cu probleme de conceptie se pot simti vinovate in fata prietenelor sau a cuplurilor care nu pot concepe un copil. Vestea buna o plaseaza pe viitoarea mamica in "tabara cealalta", motiv pentru care aceasta nu poate sa-si exprime bucuria in fata celor alaturi de care a suferit.

Depresia

Daca aceste emotii negative nu sunt scoase la lumina si solutionate cumva, se va instala depresia. Factorii suplimentari care declanseaza stresul, precum tulburarile hormonale, odihna insuficienta si toate cerintele ingrijirii nou-nascutului vor contribui si ei la agravarea tulburarii psihice. In acest caz, ajutorul de specialitate este absolut necesar.

Provocarile medicale in timpul sarcinii

Multe cupluri care au urmat un tratament impotriva infertilitatii isi doresc sa aduca pe lume gemeni, mai exact sa traiasca un miracol care sa compenseze anii intregi de suferinta. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mari, datorita procedurilor moderne de stimulare a functiei reproducatoare.

Daca sarcina multipla devine realitate in cele din urma, atunci graviduta va fi expusa unui risc mai mare de a suferi complicatii. In plus, anumite femei nu pot aduce pe lume mai multi bebelusi in acelasi timp din pricina unor probleme de sanatate. In acest caz, mama este nevoita sa pastreze doar un fat din cei doi sau mai multi, ceea ce inseamna o trauma in plus pentru un psihic fragil.

Toate provocarile de ordin medical si emotional pe care o femeie cu probleme de fertilitate este nevoita sa le gestioneze pot avea consecinte ireversibile asupra sanatatii fizice si mentale ale acesteia. Iata care sunt situatiile in care interventia psihoterapeutului devine obligatorie:

  • trairile ambivalente, durerea sfasietoare, anxietatea si vina persista de-a lungul mai multor saptamani si nu dispar odata cu evolutia sarcinii;
  • iti ihibi emotiile pozitive despre sarcina si nu vrei sa discuti despre bebelusul tau aflat in dezvoltare;
  • nu poti proiecta imaginar momentul nasterii si al aducerii acasa a copilului;
  • ai suferit de depresie in trecut si nu poti fi linistita fara antidepresive;
  • manifesti simptome specifice bolii paranoia, auzi voci si nu iti poti controla gandurile negative;
  • te gandesti tot mai des sa-ti faci rau tie sau bebelusului;
  • ai cosmaruri sau visezi cu ochii deschisi ca treci din nou prin interventiile medicale de urgenta;
  • suferi atacuri de panica;
  • relatia cu partenerul de viata si legaturile cu cei dragi se deterioreaza pe zi ce trece;

Vindecarea adevarata a durerii provocate infertilitate nu vine odata cu sarcina mult asteptata. Ea se petrece in urma unui efort sustinut de cicatrizare a ranilor trecutului, iar ajutorul nu este niciodata de prisos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie postnatala Depresie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre