Perioade din viata bebelusului tau pe care le vei uita

/ / Modificat: 2016-02-24
Perioade din viata bebelusului tau pe care le vei uita

Inceputurile sunt intotdeauna grele, pentru ca presupun eforturi de adaptare, stres, teama de neputinta, teama de esec. Acest lucru se intampla, inevitabil, cu majoritatea parintilor atunci cand aduc pe lume un copil.

Frica posibilitatii sa nu se descurce, teama de a nu fi cei mai buni parinti, noptile nedormite, colicile si plansetele din miez de noapte, refuzul de a renunta la laptele matern - toate acestea sunt momente pe care ai vrea sa le uiti si pe care chiar vei reusi la un moment dat sa le uiti.

momente-bebelusi

Adevarul este ca timpul are talentul de a ne estompa tristetile si durerile, oricare ar fi acestea. Chiar daca ti se pare imposibil acum sa-ti stergi din memorie toate lucrurile care te ingrijoreaza la bebelusul tau sau toate lucrurile care iti displac complet la viata de parinte, vei reusi cu siguranta sa uiti de ele pe masura ce copilul va creste si va incepe sa fie mai independent si mai descurcaret.

Noptile nedormite

Te-ai trezit de atatea ori in plansete, incat ai uitat cum sa te trezesti altfel. Alarma ceasului a devenit ineficienta si si-a pierdut credibilitatea de cand a aparut pe lume copilul tau. Oricat de egoist ar suna, iti doresti cu ardoare sa uiti aceasta perioada atat de solicitanta pentru tine. Si o vei uita mai repede decat ai crede.

Asta nu inseamna ca ti se vor sterge din memorie, pur si simplu, noptile in care te-ai trezit si-n care nu ai stiut ce sa-i faci pentru a-l opri din plans. Dar vei uita senzatia de oboseala care le-a insotit si care, de fapt, te-a deranjat cel mai mult.

Si, din fericire, nu vei mai avea parte de asa ceva cand copilul va creste, cu exceptia cazului in care te-ai hotari sa mai faci inca unul.

Recuperarea de dupa nastere

In vreme ce te straduiesti sa-ti revii din socul ca ai devenit parinte si sa-ti dai seama care sunt responsabilitatile tale acum, durerile fizice de dupa nastere nu-ti dau pace. Indiferent daca ai optat pentru nasterea naturala sau pentru cezariana, cu siguranta ai trecut prin clipe grele, cu crampe, dureri musculare si leziuni care au intarziat sa se vindece.

Pe langa toate astea, corpul tau nu mai arata ca inainte; abdomenul nu iti mai este plat, iar sanii par gata sa explodeze in orice moment. Oboseala si noptile nedormite accentueaza aceste dureri si intensifica stresul care nu-ti da pace. Oare vei fi un parinte bun? Te vei descurca sa-ti cresti copilul? Vei reusi sa il educi asa cum iti doresti si sa il transformi intr-un adult grozav?

Toate aceste ganduri se pot transforma in depresie postnatala care, asociata cu durerea fizica, te poate afecta vizibil. Toate acestea vor trece insa in scurt timp, pe masura ce vei incepe sa actionezi instinctiv si iti vei da seama ca esti perfect capabila sa fii o mama grozava. Suferinta fizica va lua sfarsit chiar mai repede, iar tu vei uita toate durerile pe care le-ai simtit.

Colicile

Sunt zile cand copilul tau pur si simplu nu se poate opri din plans din cauza colicilor, zile in care nu poti merge nicaieri cu el din aceasta cauza, nopti in care nu poti dormi din acelasi motiv. Nu toti copiii, respectiv toti parintii trec prin asta, insa ti se poate intampla. Uneori dureaza doar cateva zile - care iti vor parea nesfarsite, iar alteori dureaza cateva luni.

Vei reusi sa treci si prin asta, cu siguranta, mai ales ca acum exista o multime de solutii care calmeaza colicile copiilor. Si dupa ce vei fi trecut deja, vei uita complet ca ai avut parte de o asemenea experienta si vei reusi sa revii la programul obisnuit.

Grijile si nesiguranta

Depresia postpartum este atat de comuna tocmai pentru ca majoritatea mamelor sunt total dezorientate in momentul in care devin mame.

Nu stii de ce plange copilul, nu stii cum ar trebui sa ii faci baie, nu stii cat de des ar trebui sa il schimbi, nu stii cand poti iesi cu el afara si cand e periculos sa faci asta, nu stii ce sa faci cu el pur si simplu.

Si parerile sunt impartite, cu cat le ceri mai multe sfaturi celor din jur cu atat iti dai seama ca ti-e si mai greu sa respecti niste reguli.

Este vorba despre faptul ca totul e nou pentru tine acum si ca incerci sa te adaptezi cum poti tu mai bine si intr-un timp cat mai scurt. In curand iti vei da seama ce trebuie sa faci, instinctiv sau pe baza unor idei cu care rezonezi deja si vei uita experienta grijilor care te-au incoltit imediat dupa nastere.

Tu ce perioade din viata bebelusului tau ai uitat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie postnatala Colici bebelusi Parinti si copii

Articole recomandate

Citeste si despre