Mituri si adevaruri despre produsele periculoase in sarcina

/ / Modificat: 2014-08-05
Mituri si adevaruri despre produsele periculoase in sarcina

Produsele periculoase pentru sarcina sunt destul de numeroase si vin in diferite forme in calea gravidelor. O femeie insarcinata trebuie sa fie de doua ori mai precauta decat de obicei atunci cand foloseste o multime dintre produsele cu care intra in contact zilnic. Insa cum "nu tot ce zboara se mananca", nici tot ce exista pe langa o gravida este periculos pentru fat.

Iata cele mai raspandite controverse sau mituri legate de produsele periculoase pentru sarcina si adevarurile din spatele lor!

Care sunt produsele considerate periculoase in sarcina?

Produsele care reprezinta un potential risc pentru sarcina se impart in doua mari categorii: alimentare si nealimentare. Pe de-o parte, sunt luate in vizor produsele de curatenie sau cosmeticele, iar pe de alta parte, cele alimentare - branzeturi, cafea, ceai, alcool, peste etc., asupra carora medicii avertizeaza ca exista motive de ingrijorare in sarcina.

Multe dintre aceste avertizari sunt nejustificate, intrucat nu exista inca dovezi ca unele dintre ele ar provoca complicatii sau ar afecta in vreun fel fatul. Este recomandat sa afli toate ipotezele specialistilor cu privire la efectele lor asupra unei sarcini si sa judeci singura daca este cazul sa stai departe de ele cand esti gravida.

Produse considerate periculoase in sarcina - intre mit si adevar

Vopseaua de par afecteaza fatul

Nu exista niciun studiu care sa certifice faptul ca vopseaua de par ar afecta in vreun fel sau altul fatul. Specialistii au tras aceasta concluzie pe baza faptului ca multe dintre aceste produse contin substante chimice nocive, care odata ce patrund in organismul gravidei si ajung la fat, ar putea conduce la complicatii de sarcina. Cu toate acestea, exista o multime de vopsele de par create din ingrediente 100% naturale, care pot fi folosite in siguranta in aceasta perioada.

Cosmeticele sunt periculoase pentru sarcina

Faptul ca produsele cosmetice ar putea dauna sarcinii reprezinta un risc care planeaza asupra gravidelor, dar care nu a fost dovedit stiintific inca, cel putin nu pe oameni. Totusi, nu poate fi considerat, in totalitate, un mit! S-au facut o multime de teste de laborator pe animale si s-a constatat ca anumite substante chimice folosite frecvent in compozitia acestora - parabeni, ftalati etc. - ar avea un efect daunator asupra sarcinii.

Insa nu se stie daca au acelasi efect si in cazul oamenilor. Ceea ce se cunoaste cu certitudine este ca gravidele trebuie sa stea departe de cremele antiacneice Retin-A, care contin cantitati prea mari de vitamina A sau derivati ai acesteia. Si cele antiimbatranire trebuie evitate, deoarece contin cantitati mari de vitamina E sau A, considerate periculoase pentru sarcina.

Cafeaua sau cafeina este periculoasa pentru sarcina

Desi majoritatea medicilor recomanda evitarea completa a produselor cu cafeina pe perioada sarcinii, exista studii care atesta ca un consum moderat al acestei substante nu dauneaza fatului. In plus, nu cafeina in sine este periculoasa pentru sarcina. Ea devine un pericol atunci cand este consumata in cantitati foarte mari.

Potrivit Colegiului American al Obstetricienilor si Ginecologilor, consumul moderat de cafeina, adica echivalentul a 200 ml cafea pe zi, nu cauzeaza avort spontan sau nastere prematura. Cu toate acestea, medicii incearca sa ramana precauti, de aceea recomanda excluderea totala a acestor produse din dieta unei gravide.

Nu este periculos sa bei cate un pahar de alcool, ocazional, in sarcina

Probabil ca ai tot auzit mamici care ti-au marturisit ca au consumat un pahar de vin sau o bere in sarcina, fara ca bebelusul sa fi avut de suferit din aceasta cauza. Desi alcoolul este un produs pe care medicii il interzic cu desavarsire in sarcina, exista intr-adevar situatii in care gravida poate consuma cantitati mici fara nicio problema.

Nu s-au facut studii pentru a afla care este cantitatea de alcool considerata periculoasa pentru sarcina, de aceea nu se stie exact cat este sigur sa se consume in aceasta perioada. Din motive de precautie, medicii sfatuiesc gravidele sa se abtina complet de la a consuma astfel de bauturi.

Cert este faptul ca, sub supraveghere medicala atenta, ocazional si in cantitati foarte mici, alcoolul poate fi inofensiv in sarcina. Insa nu poti sti cu siguranta daca esti una dintre gravidele "norocoase" in acest sens sau nu! O faci pe riscul tau!

Nu ai voie sa consumi branza sau peste in sarcina

Pestele este unul dintre alimentele recomandate in dieta unei gravide, iar ideea ca acesta creste riscul de afectiuni si complicatii in sarcina este doar un mit. Sau mai bine zis, pe jumatate mit. Exista anumite tipuri de peste care, din cauza continutului foarte mare de mercur, cresc riscul efectelor teratogene (defecte morfologice) la fat si al altor complicatii de sarcina. Printre acestea se numara rechinul, tonul sau pestele-spada. Insa chiar si asa, acesti pesti sunt periculosi doar daca sunt consumati frecvent si in cantitati mari.

Si branza este o categorie de alimente aparte in sarcina. Gravidele trebuie sa stea deoparte de toate branzeturile obtinute din lapte nepasteurizat sau crud. Acestea pot contine bacterii daunatoare pentru sarcina. Sortimentele preparate din lapte pasteurizat sunt sigure si reprezinta o sursa bogata de calciu in sarcina.

Ceaiurile din plante sunt periculoase in sarcina

Nu tot ce este natural este si sanatos sau sigur in sarcina. Multe dintre ceaiuri pot fi consumate in siguranta cand esti gravida, insa exista si plante care trebuie evitate pe parcursul celor noua luni. Intreaba medicul inainte de a incerca sa bei un ceai din plante asupra caruia ai dubii ca ar fi sigur pentru tine si pentru fat!

Produsele de curatenie iti pun sarcina in pericol

Pericolul produselor de curatenie in sarcina este folosit adesea ca pretext pentru ca gravidutele sa stea deoparte de muncile casnice. Insa aceste produse pot pune sarcina in pericol doar in anumite conditii si exista doar unele tipuri care sunt considerate factor de risc.

Daca iti iei masurile necesare de precautie cand le folosesti - masca, manusi - toate produsele de curatenie pot fi folosite cu succes, chiar si atunci cand esti gravida. Daca nici asa nu vrei sa risti, poti opta pentru produse de curatenie bio, facute din ingrediente naturale, inofensive pentru sarcina.

Tu ce produse ai evitat complet in sarcina si de ce? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri alimente sarcina Cosmetice sarcina Produse curatenie sarcina Siguranta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre