Pericole din casa pentru sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Pericole din casa pentru sarcina

pericole_sarcina

Pericolele din casa care-ti pot pune in pericol sarcina sunt de fapt activitati sau produse de curatenie si ingrijire pe care le foloseai constant, dar care acum ridica un risc crescut de imbolnavire. Daca inainte de a ramane gravida puteai schimba litiera pisicii fara probleme, puteai vopsi gardul, gradinari sau te puteai da cu oja, acum trebuie sa te gandesti de doua ori inainte.

Vopsitul sau pictatul


Vopselele industriale contin substante chimice si solventi care-ti pot pune in pericol sarcina. Este bine sa amani vopsitul tocurilor usii, al gardului si chiar sa renunti la pictura in sarcina pentru ca iti pot face rau. Solventii continuti de ele cresc riscul de malformatii congenitale la fat si de avort spontan.

Medicii te sfatuiesc sa eviti camerele proaspat zugravite si vopsite timp de cel putin 2 zile de la terminarea reconditionarii ei.

Asigura-te ca locuinta in care stai este construita relativ recent. Casele foarte vechi sunt suspecte de intoxicare cu plumb, care poate fi periculoasa in sarcina. Daca trebuie sa indepartezi vopseaua de pe tocurile ferestrelor ori alte zone ale casei, pune pe altcineva si nu te expune riscului de a face rau bebelusului din burtica.
art_sarcina_curatenie
Detergentii sau produsele de curatat

Curatenia casei este importanta pentru sanatatea intregii familii. Pentru ca aceata sa fie facuta cum trebuie ai nevoie de detergenti si agenti de curatare speciale. Insa cand esti gravida, preocuparea pentru sanatatea ta si a fatului sunt la fel de importante. Exista cateva produse de curatat pe care trebuie sa le eviti cu orice pret in aceasta perioada.

De exemplu, produsele de curatat aragazul sau de lustruit ferestrele contin eteri de glicol - solventi toxici care cresc sansele de avort spontan. Cele pentru indepartarea mucegaiului contin fenoli, cunoscuti ca avand efectul de a creste riscul de malformatii congenitale sau de moarte a fatului.

Exista alte produse sau detergenti, care desi nu sunt periculosi pentru fat pot emana mirosuri intepatoare (de exemplu mirosul de amoniac sau clor) ce pot inrautati simptomele de greata din sarcina.

Citeste cu atentie etichetele produselor de curatat si asigura-te ca nu contin compusi toxici care-ti pun in pericol sarcina. Tine ferestrele larg deschise atunci cand faci curatenie si opteaza pentru solutii eco in curatenia casei.

Pesticidele

Expunerea prelungita la pesticide poate pune in pericol fatul. Gravidele care stau in zone agricole, in care se folosesc constant pesticide sunt expuse riscului de a naste copii cu malformatii congenitale. Nu folosi nici repelante contra insectelor care contin DEET (dietil-meta-toluamide). Produsele ridica semne de ingrijorare la femeile gravide, din cauza gradului crescut de toxicitate.

Daca stai intr-o zona rurala sau agricola in care se folosesc constant astfel de produse, tine cont de urmatoarele lucruri:

  • stai izolata cand se arunca prafuri in zona;
  • pune pe altcineva sa dea cu pesticide in gradina;
  • asigura-te ca afara nu sunt tacamari ori vesela sau alte produse alimentare;
  • foloseste manusi atunci cand gradinaresti;
  • spala bine fructele si legumele cumparate de la piata.

pisica_sarcina_toxoplasmoza
Produsele pentru manichiura


Nu inseamna ca daca esti gravida nu mai ai voie sa iti faci manichiura. Specialistii te sfatuiesc doar sa eviti sau sa nu abuzezi de folosirea lacului de unghii, a acetonei sau a produselor de lipit unghii false ori alte substante care contin solventi. Expunerea scurta si ocazionala la aceste produse nu va pune in pericol fatul, dar abuzul acestora ar putea creste riscul imbolnavirii. Atunci cand ai grija de ungihi si folosesti produse toxice, fa-o intr-o camera bine aerisita.

Vopselele de par si produsele pentru permanent


Nu exista dovezi ca produsele pentru vopsirea parului sau pentru realizarea permanentului sunt periculoase, dar nici ca nu este asa. Cert este faptul ca substantele din acestea patrund in scalp, apoi in vasele de sange si in mod normal ajung si la fat. Specialistii nu recomanda folosirea acestor produse in special in primul trimestru de sarcina, cand organele fatului sunt in plin proces de dezvoltare.

Poti opta insa pentru produse ecologice pentru ingrijirea si coafarea sau colorarea parului, care nu prezinta un astfel de risc.

Litiera pisicii

Stai departe de litiera pisicutei in sarcina pentru a nu risca infectarea cu toxoplasmoza, un parazit infectios care determina aparitia multor probleme de sanatate la fat. Roaga-l pe partener sa schimbe nisipul din ea, iar daca esti nevoita, fa-o numai cu manusi.

Foto: www.babyzone.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toxoplasmoza sarcina Manichiura sarcina Produse curatenie sarcina Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre