Listerioza sau toxoplasmoza, cele mai periculoase infectii in sarcina. Alimentele care prezinta cel mai mare risc

/ / Modificat: 2023-08-10
Listerioza sau toxoplasmoza, cele mai periculoase infectii in sarcina. Alimentele care prezinta cel mai mare risc

Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria monocytogenes, cu consecinte grave in timpul sarcinii, dar nu este singura infectie care se poate transmite prin intermediul alimentelor contaminate.

Avand in vedere ca toxiinfectia alimentara in timpul sarcinii poate afecta grav sanatatea copilului si a mamei, este esential sa o evitam prin consumul de alimente cu toate garantiile de siguranta. 

Ce este Listerioza

Aceasta bacterie de origine alimentara este larg raspandita in natura (sol, praf, apa) si poate fi gasita intr-o varietate de alimente de origine animala si vegetala.

Femeile insarcinate au un risc de 20 de ori mai mare de a suferi de aceasta boala decat alte persoane, iar infectia poate fi foarte grava pentru bebelusi, deoarece traverseaza bariera placentara si poate provoca nasteri premature, avorturi spontane, nasteri de copii morti sau copii nascuti la termen cu sechele grave, in special neurologice.

Cum se previne listerioza

Pentru a preveni listerioza, nu consumati lapte proaspat nepasteurizat sau branzeturi si deserturi facute din lapte nepasteurizat. De asemenea, evitati branzeturile mucegaite si branzeturile fermentate, cum ar fi feta sau cambembert (chiar daca sunt fabricate din lapte pasteurizat).

Evitati produsele din carne, cum ar fi carnatii, pateurile, mezelurile, salamurile etc., cu exceptia cazului in care sunt reincalzite pana la abur. Gatiti foarte bine toate alimentele, in special carnea, fructele de mare si pestele, si reincalziti foarte bine toate resturile de mancare.

La cele mai mici semne de alarma, mergeti la medic, deoarece depistarea precoce este esentiala pentru ca tratamentul sa functioneze.

Ce este Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala cauzata de infectia cu un parazit numit toxoplasma gondii care poate trai in interiorul celulelor oamenilor si animalelor, in special a pisicilor si a animalelor de ferma.

Riscul ca o femeie insarcinata care este infectata sa transmita infectia copilului nenascut este de 40%. Insa depinde foarte mult de momentul in care este contractata, deoarece este mai putin frecventa in primul trimestru decat in al doilea si mai putin frecventa in al doilea trimestru decat in al treilea, dar in timpul primului trimestru de sarcina este cel in care provoaca cele mai multe daune copilului.

Daca parazitul traverseaza placenta si infecteaza bebelusul, poate provoca leziuni grave la nivelul creierului si al ochilor, pierderea auzului, dificultati de invatare si chiar moartea.

Este foarte rar ca o pisica care locuieste acasa sa contracteze parazitul, deoarece acest lucru se intampla in urma consumului de carne cruda infectata sau a contactului cu fecale sau sol infectat. Cu toate acestea, se recomanda sa rugati pe altcineva sa curete toaleta pisicii sau, daca acest lucru nu este posibil, sa purtati manusi si sa va spalati bine pe maini dupa curatare.

Cum se poate preveni toxoplasmoza

Cea mai frecventa cale de infectare este prin consumul de carne infectata cu parazitul, cruda sau insuficient gatita. Gatiti bine carnea si nu mancati carne cruda sau insuficient gatita (inclusiv carnati), fructe sau legume care nu au fost decojite sau spalate bine si spalati intotdeauna cu grija cutitele si ustensilele de bucatarie care au fost in contact cu carne cruda si fructe si legume nespalate.

O alta cale de contractare a parazitului este laptele crud, in special laptele de capra. Evitati sa beti lapte nepasteurizat sau orice produse lactate obtinute din lapte nepasteurizat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toxoplasmoza sarcina Boli sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre