Diabetul gestational: o abordare practica

/ / Modificat: 2011-10-10
Diabetul gestational: o abordare practica

Daca esti testata pentru diabetul gestational, sansele de a fi diagnosticata ca suferind de aceasta boala variaza intre 3 si 15 %. Aceasta inseamna ca ati avea "valori crescute ale glucozei in sange in timpul sarcinii". 

Posibilitatea de a suferi de aceasta afectiune variaza in functie de diversi factori precum rasa sau varsta, dar mai ales de pragul de testare folosit si de greutatea de dinaintea sarcinii.

Majoritatea doctorilor si unele moase considera ca diabetul gestational este o afectiune care poate cauza complicatii grave daca nu este urmarit indeaproape si tratat agresiv, cea mai importanta complicatie fiind nasterea unui copil macrosom (cu greutate la nastere mai mare decat normalul).

Femeile diagnosticate cu aceasta afectiune vor trebui sa urmeze diete restrictive, inclusiv diete cu numar redus de calorii, le va fi masurata frecvent glicemia si este posibil sa primeasca tratament cu insulina. Vor trebui sa se testeze frecvent pentru a se evalua starea copilului si vor face o ecografie pentru a se estima greutatea copilului. 

Este posibil sa beneficieze de o inducere medicamentoasa a travaliului sau sa nasca printr-o cezariana planificata. Dupa nastere, copilului i se va lua sange din calcai pentru a i se masura glicemia. In functie de rezultat, acestuia i se vor administra biberoane de apa sau formula indulcita sau va fi pus sub observatie in salonul de nou-nascuti.

In ciuda tuturor acestor practici cercetarile nu au reusit sa stabileasca in ce masura este afectata o sarcina de valorile mari ale glicemiei, in lipsa unui diabet zaharat, deoarece cresteri moderate ale valorii glicemiei se asociaza cu diferiti factori de risc cunoscuti. De exemplu, majoritatea gravidelor care fac diabet gestational sunt supraponderale. 

Femeile supraponderale au un risc mult mai mare de a naste copii macrosomi si de a suferi de hipertensiune arteriala. Totodata, exista putine dovezi ca tratamentul diabetului gestational aduce beneficii, dar studiile arata clar ca acesta comporta riscuri. Ca si regula, depistarea unui diabet gestational la o gravida creste probabilitatea unei nasteri prin cezariana, indiferent de greutatea la nastere a nou-nascutului.

Luarea unei decizii in cunostinta de cauza


  

Ar trebui sa accepti un test screening? 


Testul screening consta in masurarea valorii glicemiei in sangele recoltat la o ora dupa ce pacienta a baut o solutie concentrata de glucoza. Femeile care sunt depistate ca fiind pozitive la testul screening sunt apoi supuse unui test cu valoare diagnostica mai mare, testul oral de toleranta la glucoza. 

Testul oral de toleranta la glucoza presupune masurarea glicemiei si apoi la una, doua si trei ore dupa ingestia solutiei de glucoza.)

Argumente pro: unele femei pot fi diagnosticate cu un diabet de care nu stiau inainte sau care sa fi debutat ca urmare a sarcinii (la aproximativ 1 din 1 000 de femei). 

Un test screening poate sa identifice aceasta problema. Aparitia unui diabet gestational indica un risc crescut de a face diabet zaharat mai tarziu in cursul vietii. O asemenea informatie poate motiva in plus o pacienta sa slabeasca si sa faca exercitii fizice, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a diabetului.

Argumente contra: nici testul screening si nici testul oral de toleranta la glucoza nu sunt niste teste precise, adica dau rezultate diferite daca sunt repetate la aceeasi persoana. 

In plus, valoarea glicemiei creste pe masura ce avanseaza sarcina, fara sa fie facuta nicio ajustare in aceasta situatie. Acest lucru inseamna ca testul ar iesi negativ daca ar fi facut in saptamana 24 si pozitiv daca ar fi facut in saptamana 28.

Diferitele valori - prag in functie de care se pune diagnosticul - sunt definite in mod absolut arbitrar. Niciunul dintre acestea nu se coreleaza cu aparitia sau cresterea riscului de complicatii. Studiile nu au reusit sa demonstreze ca tratamentul poate sa reduca efectele adverse, cum ar fi nasterea de copii macrosomi. 

Totusi, daca esti diagnosticata cu diabet gestational creste mult posibilitatea sa nasti printr-o cezariana, doar din cauza acestei afectiuni si nu pentru ca ai avea obligatoriu un copil macrosom. Din aceste motive o serie de organizatii se opun testelor pentru depistarea diabetului gestational. 

Sugestie: Ar trebui sa stii cum trateaza medicul sau moasa ta diabetul gestational inainte sa accepti sa faci testul screening. Poti sa iei in calcul numai testul si sa refuzi ingrijirea medicala, cu exceptia cazului in care esti diagnosticata cu un diabet zaharat real. 

Daca esti de acord sa faci testul screening, incearca sa il faci cat mai devreme posibil. Totodata, fa testul cat mai devreme in cursul zilei; valorile glicemiei tind sa fie mai mici dimineata decat dupa-amiaza. Daca nu ti se cere sa nu mananci, incearca sa iei ultima masa cu cel putin doua ore inainte de test.

Alte discutii


  

Ar trebui sa accepti o dieta saraca in calorii sau un tratament agresiv cu insulina? 


Unele studii au demonstrat ca aceasta atitudine poate sa reduca incidenta nasterilor de copii macrosomi, cu toate ca asta nu va duce la scaderea frecventei nasterilor prin cezariana

Ar trebui sa accepti inducerea de rutina a travaliului sau inducerea travaliului cand se suspecteaza ca ai un fat macrosom? 


Unii medici considera ca inducerea travaliului la o varsta gestationala de 40 de saptamani, daca se suspecteaza un fat macrosom, va reduce riscul de cezariana, in cazul unei dezvoltari insuficiente, sau riscul de imobilizare a umerilor copilului in timpul nasterii (distocia umerilor). 

Studiile au demonstrat ca aceasta conceptie este falsa. Un numar mic de medici considera ca inducerea de rutina a travaliului cand sarcina ajunge la termen sau inainte de termen ar preveni nasterea de feti morti, dar in absenta altor factori de risc, copiii nascuti din mame cu diabet gestational nu comporta un risc mai mare de boala.

Inducerea travaliului creste incidenta suferintei fetale si a nasterii prin cezariana.

Ar trebui sa accepti nasterea prin cezariana planificata? 


O operatie de cezariana este o interventie chirurgicala importanta si atrage dupa sine durere, imobilizare si complicatii potentiale, inclusiv complicatii amenintatoare de viata si complicatii cronice. In plus, prezenta tesutului conjunctiv de la nivelul cicatricii si cicatricea uterina constituie o amenintare atat la adresa vietii si sanatatii mamei, cat si a urmatoarelor sarcini.  

Ar trebui sa fii de acod cu masurarea valorii glicemiei nou-nascutului? 


Copiii nascuti de mame cu diabet gestational pot avea glicemia mica.

Personalul medical testeaza in mod obisnuit copiii macrosomi, copiii microsomi, copiii cu o nastere dificila – in general toti cei care se afla in situatii ce se coreleaza cu valori mici ale glicemiei – si toti copiii care prezinta simptome de hipoglicemie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptat san diabet gestational

Articole recomandate

Citeste si despre