Alaptatul te poate proteja de diabet

/ / Modificat: 2010-09-20
Alaptatul te poate proteja de diabet

Alaptatul la san timp de o luna sau mai mult reduce considerabil riscul ca mama sa sufere in viitor de diabet.

S-a dovedit ca exista o legatura intre diabet si alaptarea la san la san in ceea ce priveste sanatatea femeilor. Se pare ca nu numai bebelusii au de beneficiat de pe urma hranirii la sanul

Cum influenteaza alaptatul la san aparitia diabetului la femei?

Aceasta influenta este explicata cel mai probabil de stratul adipos abdominal, spun specialistii. Mamele care nu alapteaza acumuleaza in timp mai mult tresut adipos abdominal decat cele care o fac. Se considera ca alaptatul ajuta foarte mult in slabit. Grasimea abdominala creste riscul de diabet la femei pe masura ce acestea inainteaza in varsta.

Unele teorii sustin ca alaptatul la san creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel riscul de aparitie a diabetului. Dar, in acest caz, rezultatele sunt pe termen scurt, atat timp cat dureaza alaptatul. Adevarata problema in acest caz pare sa ramana tesutul adipos abdominal.

Chiar si femeile care fac diabet gestational in timpul sarcinii sunt sfatuite sa alapteze. Acestea au un risc crescut sa dezvolte un diabet zaharat de tip 2, asa ca alaptatul (pe termen mai lung) ar putea fi o masura preventiva demna de luat in considerare.

Ce spun statisticile?

Statisticile realizate in urma unor studii recente au aratat ca, in ceea ce priveste diferenta de risc intre femei care nu au alaptat deloc si cele care au alaptat minim o luna, primele prezentau de 1.4 ori mai multe riscuri pentru a face diabet in viitor.

Invetigatiile realizate pe mai multe femei, cu specificul ca unele alaptau, altele deloc si altele nu au dat niciodata nastere unui copil, au raportat procentele celor care au facut diabet ulterior experimentului, sesizandu-se astfel proportia considerabil mai mica in randul femeilor care si-au hranit bebelusul la san timp de minim o luna de zile. Asadar, au facut diabet:

  • 17.5% din femeile care nu au dat niciodata nastere unui copil;

  • 17% dintre femeile care au alaptat bebelusi pentru minim o luna sau mai mult;

  • 20.3% dintre cele care au alaptat doar o parte a copiilor pe care-i aveau;

  • 26.7% dintre mamele care nu au alaptat.


Desi obezitataea si supraponderalitatea erau factori de risc prezenti in mai mult de 68% dintre cazurile examinate, media indicelui de masa corporala fiind de 25, specialistii sustin ca teoria ramane valabila. Chiar si dupa investigarea si depistarea unor factori de risc pentru diabet, precum greutate in exces, activitate fizica, istoric familial cu persoane suferinde de diabet, faptul ca alaptatul reduce riscul aparitiei acestuia ramane in picioare.

Chiar daca doar o singura luna de alaptat poate sa faca diferenta, medicii implicati in aceasta investigatie sustin ca daca acesta se desfasoara pe o perioada si mai mare de timp, cu atat sunt mai multe beneficii pentru corpul mamei. Ei recomanda ca mamele sa alapteze exclusiv la san pentru mai mult timp - 6 luni sau daca se poate chiar un an de zile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptat san diabet Alaptat san diabet gestational Alaptat san protectie diabet

Articole recomandate

Citeste si despre