Sarcina la 25, 35 si 45 de ani

/ / Modificat: 2012-01-25
Sarcina la 25, 35 si 45 de ani

Majoritatea expertilor sunt de parere ca nu exista o perioada ideala, general valabila, pentru a aduce pe lume un copil. La 25 de ani, energia te ajuta sa tii pasul cu brio ingrijirii micutului, insa resursele financiare si lipsa de experienta te dezavantajeaza. La 35 si 45 de ani, stabilitatea economica si maturitatea sunt cu siguranta un plus, in vreme ce provocarile sarcinii cu risc si cariera solicitanta sunt obstacole importante. Iata ce presupune o sarcina in functie de diferitele categorii de varsta.

Disponibilitatea unei femei fata de miraculoasa experienta a sarcinii variaza sub efectul mai multor factori. Ceasul biologic incepe sa emita semnale puternice incepand cu varsta de 20 de ani, chiar daca datele realitatii ar putea fi potrivnice atat de timpuriu.

Sarcina la 25 de ani


Intre 20 si 25 de ani, orice femeie traverseaza cea mai fertila perioada din viata sa. Ciclul menstrual devine, in majoritatea situatiilor, regulat. Sansele de a ramane insarcinata in conditiile sexului neprotejat sunt de 20% in fiecare luna.

Dupa conceptie, riscurile privind sarcina sunt minore: tensiunea arteriala ar trebui sa fie in limite normale, iminenta diabetului gestational este cu 50% mai redusa decat la 40 de ani, iar starea de sanatate nu ridica probleme importante.

Rata avortului pentru aceasta categorie de varsta este de aproximativ 9,5%. Ovulele sunt tinere, prin urmare bebelusul are sanse infime de a se naste cu defecte cromozomiale (frecventa cazurilor de acest gen este de 1 la 1,667 de nasteri).

Din punct de vedere emotional, ar putea interveni frustrari fata de amanarea ascensiunii in cariera. Un alt motiv de ingrijorare vizeaza preocuparea fata de aspectul exterior: femeile foarte tinere sunt mai afectate de transformarile fizice decat cele care au depasit varsta de 30 de ani. In viata de familie, pot interveni conflicte si momente dificile din pricina lipsei de experienta fata de responsabilitatile vietii in doi.

Sarcina la 35 de ani



Fertilitatea unei femei incepe sa cunoasca o evolutie descendenta incepand cu varsta de 30 de ani, ceea ce inseamna ca incercarea de a concepe poate fi relativ dificila. Pana la 35 de ani, sansele de a aduce pe lume un copil sunt inca destul de mari.

De pilda, rata succesului reproductiv la femeile cu varsta medie de 35 de ani este de 25%. Dupa 40 de ani, ea scade in mod semnificativ, pana la procentul de 8%.

Pierderea de sarcina este posibila intr-un procent de aproximativ 10%, iar riscul nasterii unui bebelus cu defecte cromozomiale (Sindrom Down) este de 1 la 952.

Iminenta unei sarcini cu risc este mult mai mare, de aceea monitorizarea temeinica prenatala este absolut necesara. Hipertensiunea arteriala afecteaza de doua ori mai multe femei de 35 de ani decat cele mai tinere. Diabetul gestational intervine de doua ori mai des, mai ales daca forma fizica nu mai este la fel de buna.

Travaliul tinde sa fie mai lung dupa varsta de 30 de ani, de aceea operatia de cezariana se efectueaza mai frecvent.

Latura emotionala este deosebit de favorabila, intrucat implicarea in viata profesionala in deceniul trecut determina majoritatea femeilor sa se simta cu adevarat pregatite pentru a intemeia o familie. Intrucat resursele energetice incep sa scada, intervine teama ca nu se vor putea descurca la fel de bine acasa si la serviciu.

Sarcina la 45 de ani


In pofida obstacolelor nenumarate, femeile de 45 de ani care reusesc sa conceapa un copil fara ajutorul tratamentelor de fertilizare sunt mai longevive. Estrogenul, produs inca de femeia capabila sa ramana insarcinata, combate imbatranirea inimii, a oaselor si a altor organe. Totusi, mai putin de 1% din femeile acestei categorii de varsta aduc pe lume un bebelus.

Sarcina la 40 de ani presupune o rezistenta scazuta la oboseala si o predispozitie la diverse afectiuni (hemoroizi, tonus muscular scazut). Restrictiile privind castigul in greutate sunt mult mai severe.

O treime din sarcinile femeilor de 45 de ani nu sunt duse pana la capat: ovulele prea mature si capacitatea redusa a organismului de a furniza fatului nutrientii necesari sunt de vina. Afectiunile frecvente in timpul sarcinii (placenta previa, ruptura placentei etc). Defectele cromozomiale ale fatului au cea mai mare incidenta (1 la 106 sanse de Sindrom Down).

Emotional, maturitatea, stabilitatea financiara si randamentul ingrijirii unui copil sunt aspecte extrem de favorabile. In schimb, mamicile de 45 de ani sunt ingrijorate pentru sanatatea proprie si a bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varsta sarcina Influenta varsta sarcina Sarcina 25 ani Sarcina 35 ani Sarcina 45 ani

Articole recomandate

Citeste si despre