Estrogenul in sarcina

/ / Modificat: 2017-06-15
Estrogenul in sarcina

Hormonii joaca un rol esential in ducerea la termen a unei sarcini, asigurandu-i conditiile optime. Estrogenul este produs de placenta pe toata perioada sarcinii, iar nivelurile cresc treptat pana cand femeia naste. Astfel ca o femeie insarcinata produce mai mult estrogen intr-o zi, decat produce o femeie care nu este insarcinata in 3 ani. Estrogenul este responsabil pentru o multime de schimbari care au loc in timpul perioadei de gestatie.

Ce roluri joaca estrogenul in sarcina?

Estrogenul preia mai multe functii dupa ce sarcina apare. Iata cateva dintre cele mai relevante roluri pe care acesta le are:

- Echilibreaza productia de progesteron pe toata perioada sarcinii.

- Atunci cand placenta produce estrogen, si productia de progesteron (un hormon important in sarcina) este stimulata si reglata.

- Este responsabil pentru ingrosarea peretelui uterin (ajutand la fixarea embrionului) si pentru extinderea uterului (pentru a face loc dezvoltarii fatului).

- Ajuta la cresterea fluxului sangvin la nivelul uterului, dar si in tot corpul, asigurand spatiul si conditiile esentiale pentru dezvoltarea fatului.

- Marirea sanilor in timpul sarcinii este tot un efect al nivelului de estrogen din organism. De asemenea, ajuta la dezvoltarea si stimularea glandelor mamare, vascularitatea la nivelul sanilor este accentuata, iar sfarcurile si aureolele devin mai mari.

- Asigura maturizarea fatului. Acesta creste disponibilitatea proteinelor din organism, mentine o balanta pozitiva a nitrogenului si se asigura ca exista suficienta proteina pentru dezvoltarea optima a fatului.

- Impreuna cu hormonul relaxina, estrogenul ajuta la relaxarea articulatiilor pelvisului si ligamentelor si creste mobilitatea tesuturilor sfarcurilor. In ultima etapa a sarcinii, ajuta la pregatirea cervixului pentru momentul dilatarii in vederea nasterii.

- Tot din cauza estrogenului se pot constata schimbari si afectiuni comune ale pielii specifice sarcinii, care dispar dupa nastere.

Testarea estrogenului pe parcursul sarcinii

Exista trei tipuri esentiale de estrogeni (naturali):

- estradiolul;
- estronul;
- estriolul.

Cel care este testat pe perioada sarcinii este estriolul, deoarece acesta este secretat de placenta gravidei.

Testul care stabileste nivelul de estriol poate fi realizat incepand cu saptamana a 9-a de sarcina, iar apoi acesta se va repeta, deoarece concentratiile din organismul femeii gravide vor atinge pragul maxim in al treilea trimestru de sarcina de sarcina, cu precadere inainte de momentu

Testul se poate realiza pe baza unei mostre de urina sau de sange. Exista anumiti parametri intre care trebuie sa se regaseasca nivelul estriolului pe toata durata sarcinii:

Trimestrul I:

Trimestrul II: 38-140 ng/mL;

Trimestrul III: 31-460 ng/mL.

Orice depasire a valoriile normale poate indica probleme sau afectiuni ale placentei si chiar ale fatului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Estrogen sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre