Miscarile fatului in burtica

/ / Modificat: 2017-06-23
Miscarile fatului in burtica

Miscarile fatului si evolutia lor pe parcursul sarcinii reprezinta unele dintre cele mai emotionante si fascinante momente din perioada de graviduta. Te intrebi probabil, la fel ca multe alte femei insarcinate, in ce moment al sarcinii apar primele lovituri ale fatului si cat de dese trebuie sa fie ele? Iata raspunsul la intrebarile tale, dar si alte informatii pretioase despre miscarile fatului in sarcina!

Cand apar primele miscari ale fatului in burtica?

Fiecare sarcina este unica. Nu exista o data precisa la care apar primele lovituri in burtica ale fatului. Insa medicii sustin ca acestea ar trebui sa isi faca simtita prezenta in al doilea trimestru de sarcina, mai exact intre saptamanile 16 si 22.

Fatul are mainile si picioarele dezvoltate inainte de aceasta varsta gestationala. Chiar daca le misca, ele nu sunt suficient de puternice pentru a putea fi sesizate. Abia pe la 16 saptamani atinge un prag de dezvoltare care face posibila simtirea primelor lovituri.

Cum se simt miscarile fetale in burtica?

Fiecare gravida resimte in mod diferit miscarile fatului in burtica. Specialistii au reusit sa creeze un tablou al acestor stari mai mult pe baza marturiilor celor care au trecut prin aceasta experienta. Specialistii sustin ca acestea se resimt asemenea unor spasme nervoase, insa gravidele au si alte descrieri ale acestor senzatii:

- bule de aer care se "plimba" prin burtica;
- fluturasi in stomac;
- o senzatie de balonare si gaze;
- senzatia ca ceva misuna prin stomacel.

De cele mai multe ori, gravidele nici nu recunosc exact cand anume a lovit prima oara bebelusul in burtica. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca acestea confunda senzatiile cu anumite stari fiziologice: senzatie de foame, de balonare etc. Abia cand loveste a doua sau a treia oara, gravida recunoaste senzatia ca fiind lovitura bebelusului.  

Cat de activ ar trebui sa fie fatul in burtica, pe parcursul sarcinii?

Fiecare fat are un ritm de miscare propriu. Al tau poate fi mai activ decat altul in mediul intrauterin sau, dimpotriva, ceva mai lenes. Din momentul in care apar primele lovituri in burtica, fatul ar trebui sa se miste din ce in ce mai mai mult si mai des. La inceput, miscarile nu vor fi zilnice. Cu cat inaintezi in sarcina si fatul prinde putere, ar trebui sa nu treaca zi fara sa se bage in seama cu tine si sa se joace prin burtica ta.

Miscarile fatului cresc in frecventa si intensitate pana la sfarsitul celor noua luni. Specialistii sustin ca la inceputul trimestrului al treilea, bebelusul se misca de aproximativ 30 de ori pe ora. Tu nu resimti absolut fiecare miscare a lui, din moment ce el mai inoata si prin lichidul amniotic si nu atinge marginile uterului.

Pe masura ce inaintezi in sarcina, miscarile fatului vor fi evidente, deoarece va fi din ce in ce mai maricel, iar miscarile lui in uter vor fi limitate, din cauza spatiului din ce in ce mai mic. Automat, fiecare miscare fetala va atinge peretii uterului si atunci o vei resimti destul de clar.

Pe parcursul unei zile, fatul alterneaza momentele in care doarme cu cele in care este activ. Are tendinta sa fie mai activ in anumite perioade ale zilei. De obicei, seara este perioada in care este mai activ, de pe la 21:00 pana in jur de 01:00. Daca isi alege cele mai nepotrivite ore pentru a se juca si a-si consuma energia, acest lucru este cauzat de schimbarea nivelului tau de glicemie din sange.

Monitorizarea miscarilor fetale

Pe masura ce vei avansa in sarcina, vei constata un tipar al momentelor din zi in care misca fatul, dar si al intensitatii cu care o face. La un moment dat, vei constata un comportament predictibil al lui: vei putea aprecia cand se apropie momentul pentru "joaca" din burtica, cum si in ce parti loveste mai puternic etc.

In situatia in care constati ca micutul tau nu mai loveste cu aceeasi intensitate, o perioada mai lunga de timp, sau ca misca mai putin decat inainte, mergi la medic, pentru a te asigura ca sarcina evolueaza normal. Monitorizeaza activitatea fetala in perioada din zi in care stii ca misca cel mai mult.

Numara loviturile fatului intr-un anumit interval de timp. Verifica daca in fiecare zi inregistreaza aproximativ acelasi numar de lovituri, pentru a-ti da seama daca se dezvolta normal sau ceva este in neregula cu el.  

Tu cum ai resimtit primele lovituri din burtica ale fatului? Spune-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Miscari fetale burtica Miscari fetale sarcina Monitorizare miscari fetale

Articole recomandate

Citeste si despre